Λιθόστρωτοι δρόμοι από τον 13ο αι. στην Πύλη Πάφου

Γράφει η Σόφη Ορφανίδου

Τους παλιούς λιθόστρωτους δρόμους που οδηγούσαν στην Πύλη Πάφου, καθώς και τις βάσεις του υδραγωγείου φαίνεται να φέρνει στην επιφάνεια η ανασκαφή που διενεργεί στην περιοχή του μνημείου το τμήμα Αρχαιοτήτων.

Ερωτηθείσα σχετικά, η αρχαιολογική λειτουργός Πωλίνα Χριστοφή ήταν φειδωλή στις δηλώσεις της επειδή η ανασκαφή ακόμα συνεχίζεται και η μελέτη του υλικού, όπως είπε, δεν έγινε ακόμα.

Ωστόσο σημείωσε ότι τα μέχρι στιγμής ευρήματα αφορούν κατάλοιπα που σχετίζονταν με την πρόσβαση στην πύλη και άρα έχουν χρονολογική τέρμινο [δηλαδή έχουν μεγάλη μονάδα χρόνου που όμως ακόμα παραμένει απροσδιόριστη].

Πάντως εκ πρώτης όψεως τα κατάλοιπα φαίνεται να αρχίζουν από τον 13ο αιώνα και να εκτείνονται μέχρι τον 21ο, όμως κατά τη μέχρι τώρα ανασκαφή, σύμφωνα με την κ. Χριστοφή, δεν ακολουθείται αλληλουχία.

Οι εργασίες του τμήματος Αρχαιοτήτων γύρω από το μνημείο υπολογίζεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του καλοκαιριού [εάν βέβαια δεν προκύψει κάποιο άλλο σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα], ενώ το πώς θα αναδειχθεί στη συνέχεια ο χώρος είναι κάτι που θα αποφασιστεί σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας και το Ινστιτούτο Κύπρου.

Το σίγουρο μέχρι στιγμής είναι ότι το μνημείο θα φωταγωγηθεί περιμετρικά και η πύλη θα καταστεί προσβάσιμη για τους περαστικούς. Το χρονοδιάγραμμα του δήμου για περάτωση όλων των εργασιών είναι περίπου 10 μήνες.

Η Πύλη Πάφου ήταν μια από τις τρεις εισόδους στα τείχη που έκτισαν οι Ενετοί γύρω από την πόλη της Λευκωσίας. Ο δρόμος που άρχιζε ακριβώς έξω από την πύλη οδηγούσε νοτιοδυτικά προς την Πάφο, απ’ όπου πήρε και το όνομά της. Ήταν επίσης γνωστή και σαν πύλη του San Domenico επειδή αντικατέστησε μια παλαιότερη πύλη των φράγκικων τειχών που λεγόταν «Porta di San Domenico» από το Αββαείο του San Domenico που βρισκόταν εκεί κοντά.

_MG_8899 _MG_8891 _MG_8893 _MG_8896 _MG_8898

Ψηφιακή αποτύπωση

Στο θέμα των αρχαιοτήτων σημειώθηκε και μία άλλη εξέλιξη που έχει να κάνει με την αποτύπωση των ευρημάτων. Όπως εξήγησε η κ. Χριστοφή, η ανασκαφή στην Πύλη Πάφου είναι η πρώτη που θα τύχει τρισδιάστατης ψηφιακής αποτύπωσης και αυτό σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κύπρου.

Δηλαδή, για πρώτη φορά θα αποτυπωθούν ψηφιακά όλα τα τείχη, πράγμα που από τεχνολογικής άποψης αποτελεί τον πλέον πρωτότυπο τρόπο για να αποτυπώνονται τεκμηριωμένα όλα τα ευρήματα.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ©ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Λύση στο Παλαιστινιακό αναζητεί ο Ρότζερ Γουότερς

Τη συμμετοχή του στην επιτροπή του Δικαστηρίου Ράσελ για την Παλαιστίνη ανακοίνωσε ο Ρότζερ ...

Επαναπατρισμός αρχαιοτήτων από Αφγανιστάν και Ιράκ

Αρχαιότητες και έργα τέχνης που είχαν λεηλατηθεί από το Ιράκ και το Αφγανιστάν και ...

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ως Ορόσημο Μηχανολογικής Ανάπτυξης

Αναγνωρίζοντας την εξαιρετική σημασία του Μηχανισμού των Αντικυθήρων στην ιστορία και εξέλιξη της Μηχανολογικής ...

Φλεγόμενο Κούριο | οι Iced Earth έδωσαν άλλη διάσταση

Πιθανότατα το μεγαλύτερο γεγονός στην ιστορία της metal μουσικής στην Κύπρο σε έναν χώρο ...

Μάριος Κωνσταντίνου

27.2.2011 Ο Μάριος Κωνσταντίνου παίζει θεατρικά και σκέφτεται ρεαλιστικά Τι έκανες; Αποφοίτησα από το ...

Πρωταγωνίστρια Ιρανικής ταινίας μποϊκοτάρει τα Όσκαρ λόγω Τράμπ

Η ιρανή ηθοποιός Ταρανέ Αλιντουστί, συμπρωταγωνίστρια στην ταινία “Ο Πωλητής(The Salesman)”, υποψήφια για Όσκαρ ...

X