«Μια Εποχή στην Κόλαση» στα ΚΥΠΡΙΑ

Ενα από τα σημαντικότερα έργα του Αρθούρου Ρεμπώ, το «Μια εποχή στην κόλαση», έχει επενδύσει μουσικά ο Γιώργος Χριστιανάκης και θα το ακούσουμε σε πανελλήνια πρώτη στην Κύπρο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κύπρια.

Ο Έλληνας μουσικός Γιώργος Χριστιανάκης θα ξεκινήσει από τη χώρα μας την παρουσίαση του -ομότιτλού του έργου- δίσκου του, σε δύο συναυλίες, στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου.

Στο τολμηρό εγχείρημα του συνθέτη, να προσεγγίσει μουσικά το εμβληματικό κείμενο του Ρεμπώ, συμβάλλουν επτά εξαιρετικοί μουσικοί, με τους οποίους ο Χριστιανάκης συνεργάστηκε τόσο στον δίσκο όσο και τώρα, στις μουσικές παραστάσεις για την παρουσίασή του.
Οι εν λόγω παραστάσεις προσδοκούν «να αποδώσουν ζωντανά τον μονάκριβο κόσμο του κειμένου, τις ανάσες, τους ψιθύρους, τις κραυγές του, τις εναλλαγές των προσωπείων του, τα βέβηλα λόγια του, την τρέλα, τον ίλιγγο της φυγής, με μια μουσική γλώσσα που αποφεύγει τους κινδύνους της απλής περιγραφής», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Η προσπάθεια αυτή συνοδεύεται από πρωτότυπο οπτικό υλικό που ενισχύει το ύφος της παράστασης.

Kείμενο και δίσκος

Το έργο του Ρεμπώ «Μια Εποχή στην Κόλαση» γράφτηκε το 1873 (πέντε χρόνια προτού έρθει στην Κύπρο, οπότε μετά βεβαιότητας μπορούμε να πούμε ότι η «κόλαση» δεν είναι η Κύπρος…) και υπήρξε το μοναδικό κείμενό του το οποίο εκδόθηκε κατόπιν επιθυμίας και ενεργειών του ιδίου.
Το κείμενο παρουσιάζεται στον δίσκο του Χριστιανάκη σε μετάφραση του Χριστόφορου Λιοντάκη και αφήγηση από τον ίδιο τον Χριστιανάκη. Τα έμμετρα ποιήματα του κειμένου διαβάζει ο Γιάννης Αγγελάκας (στις παραστάσεις θα ακούγεται η φωνή του).

Από τη δισκογραφική εταιρεία του Αγγελάκα, άλλωστε, την Alltogethernow, κυκλοφορεί και ο δίσκος, ένα διπλό cd (διάρκειας 80 λεπτών έκαστο) συνοδευόμενο από ένα βιβλίο 56 σελίδων. Το βιβλίο περιέχει αποσπάσματα του κειμένου, σημειώματα, φωτογραφικό υλικό και εικονογραφήσεις.

Αναφέρει ο μεταφραστής του κειμένου του Ρεμπώ, Χ. Λιοντάκης:

«Το ’Μια εποχή στην κόλαση’ είναι ένα κείμενο αναμφίβολα διαχρονικό, αλλά ιδιαίτερα κοντινό στην εποχή μας. Σήμερα που όλα παγκοσμιοποιούνται κι οι αποχρώσεις σβήνουν στη μεταμοντέρνα ύφεση και αφωνία, το ’Μια εποχή στην κόλαση’ ίσως να είναι το κατεξοχήν όχημα για μια καινούργια περιπέτεια, κολασμένη ή παραδείσια, διόλου πάντως χλιαρή και γκρίζα. Ένα κείμενο που δεν εντάσσεται πουθενά: ποίηση, μαρτυρία, αφήγημα, θεατρικός μονόλογος, φιλοσοφικό δοκίμιο, αυτοβιογραφία, χρονικό, ποιητική τέχνη, εξομολόγηση, ασκητική, προφητεία. Όλα αυτά και τίποτα απ’ όλα αυτά. Μια πορεία από την απόλυτη λάμψη στην αμείλικτη πραγματικότητα, που καταλήγει στην απόλυτη σιωπή. Το παρανάλωμα. Η αλχημεία του βίου και του λόγου. Η αναίρεση. Το ψύχος της φλόγας και το καύμα του χιονιού. […]»

Ο Χριστιανάκης

Ο Γιώργος Χριστιανάκης άρχισε τις σπουδές του στο κλασικό πιάνο σε ηλικία 17 χρονών. Από το 1982 ηχογραφούσε σε στούντιο και έπαιξε ζωντανά με πολλά γνωστά συγκροτήματα της ελληνικής μουσικής σκηνής, όπως οι Τρύπες, οι A Priori κ.ά. Έχει συνθέσει μουσική για θέατρο, σινεμά, βίντεο αρτ, χορό και εικαστικές εγκαταστάσεις. Ο δίσκος «Μια εποχή στην κόλαση» είναι ο πέμπτος προσωπικός του και κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο 2013 από την Alltogethernow.

Οι συντελεστές

Με πρώτο σταθμό την Κύπρο, ο Χριστιανάκης και οι συνεργάτες του θα συνεχίσουν την παρουσίαση του δίσκου με περιοδεία σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Τον συνθέτη πλαισιώνουν στη σκηνή ο Μπάμπης Παπαδόπουλος στις κιθάρες, ο Φώτης Σιώτας στο βιολί και στη βιόλα, ο Μιχάλης Βρέττας στο βιολί, ο Τάσος Μισυρλής στο τσέλο, ο Βασίλης Μπαχαρίδης στα τύμπανα και κρουστά, ο Χρήστος Χαρμπίλας στα ηλεκτρονικά και κρουστά, ο Τίτος Καργιωτάκης στην κονσόλα ήχου, μπάσο και λούπες. Τα οπτικά ανέλαβε ο Γιάννης Πειραλής. Ο ίδιος ο συνθέτης θα παίζει πιάνο, πλήκτρα, κρουστά και θα αφηγείται τα κείμενα.

+ Στις 21 Σεπτεμβρίου στην Κεντρική Σκηνή ΘΟΚ στη Λευκωσία και στις 22 Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού. Εισιτήρια προς 10 και 5 ευρώ (φοιτητές, στρατιώτες, συνταξιούχοι). Προπώληση εισιτηρίων από τη Soldout Tickets Ltd, (ticketing@soldoutticketbox.com, τηλ.70007705. Πληροφορίες τηλ. 70002212.

You May Also Like

Τριήμερο αφιέρωμα στον Ντίνο Κατσουρίδη

Τριήμερο εκδηλώσεων προς τιμήν του Ντίνου Κατσουρίδη, ο οποίος απεβίωσε στις 28 Νοεμβρίου 2011, ...

Εγκαίνια για τη Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού

Εγκαινιάζεται επίσημα η Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού, την Παρασκευή 26 Οκτωβρίου, στις 19:00, στο ...

JULIE της Polly Stenham στο NT Live

Η βραβευμένη με BAFTA Vanessa Kirby (The Crown) και ο Eric Kofi Abrefa (The ...

Σενάριο για κωμωδία είχε στείλει στον Μπουνιουέλ ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Τις ευαισθησίες των σινεφίλ άγγιξε την Κυριακή 30 Οκτωβρίου η ισπανική εφημερίδα El Pais, ...

Περφόρμανς «Σημείο R» στο Παλιό Ξυδάδικο

Τη Δευτέρα 14 Νοεμβρίου 2016, θα δοθεί η περφόρμανς «Σημείο R» της ομάδας Παρμπρίζ στο ...

Η Lara Fabian τραγουδά Πελλαπαϊσιώτη

Τη συνεργασία της με τον Κύπριο μουσικό Γιώργο Πελλαπαϊσιώτη υπογράφει η Βελγοκαναδή σούπερ σταρ ...

X