Νέα ευρήματα στην Αμφίπολη / μια ανάσα από το μνημείο

Δύο ιωνικά επίκρανα [άνω μέρος κίονα] επικαλυπτόμενα με fresco και ζωγραφισμένα με κόκκινο, μπλε και μαύρο χρώμα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη, καθώς συνεχίζονται οι ανασκαφικές εργασίες στον Τύμβο Καστά της αρχαίας Αμφίπολης.

Κατά τη χθεσινή μέρα αφαιρέθηκε μεγάλο μέρος των χωμάτων πίσω από τις σφίγγες προς την είσοδο του τάφου/ταφικού μνημείου σε βάθος περίπου δύο μέτρων, ενώ αποκαλύφθηκε κάτω από τη βάση των σφιγγών, το ανώτερο τμήμα του μαρμάρινου θυρώματος, το οποίο καλύπτεται με fresco και φαίνεται σαν ιωνικό επιστύλιο [ένα παραλληλόγραμμο κομμάτι μαρμάρου που συνδέει τους κίονες και λέγεται έτσι γιατί βρίσκεται «επί των στύλων»].

Το μαρμάρινο θύρωμα φέρει διακόσμηση στα χρώματα των επικράνων.

Κατά τη σημερινή μέρα, οι αρχαιολόγοι θα συνεχίσουν την αποχωμάτωση πίσω από τις δύο σφίγγες και προς την είσοδο του ταφικού μνημείου και ίσως βγάλουν ακόμα μία σειρά δόμων από τον προστατευτικό τοίχο. Ετσι θα έχουν όλα τα δεδομένα ώστε να αποφασίσουν αν μπορούν να συνεχίσουν την απελευθέρωση της πρόσοψης, αν χρειάζονται κάποιες στερεώσεις ή αντιστηρίξεις και με ποιον τρόπο θα εισέλθουν στον τάφο.

epikrano_epistylio

Μνημείο μοναδικό στα Βαλκάνια

Μνημείο «μοναδικών διαστάσεων και καλλιτεχνικής επιμέλειας σε όλη τη Βαλκανική» χαρακτήρισε το ταφικό μνημείο της Αμφίπολης ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας, μιλώντας χθες στο ΑΠΕ/ΜΠΕ.  Υπογράμμισε, δε, ότι οι εργασίες στον χώρο συνεχίζονται σύμφωνα με την αρχαιολογική δεοντολογία.

«Είναι βέβαιο ότι αυτό το εύρημα θα ολοκληρωθεί σύντομα και όλοι θα το καμαρώσουμε», είπε ακόμη, χωρίς ωστόσο να είναι σε θέση να καθορίσει το χρονικό πλαίσιο για οριστικά αποτελέσματα.

Ο υπουργός σημείωσε ότι επιβεβαιώνεται συνεχώς από ευρήματα πως ο Λέων της Αμφίπολης και οι σφίγγες προέρχονται κατασκευαστικά από το ίδιο εργαστήριο και πως τα δύο γλυπτά θα αποκατασταθούν.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την αθηναϊκή εφημερίδα Το Έθνος, το Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφίπολης καταγράφει αύξηση πάνω από 50% στον αριθμό των επισκεπτών τις τελευταίες μέρες.

You May Also Like

Θέατρο Versus: αντιδρά για τα αποτελέσματα του «Θυμέλη»

«Ζητούν τον ξαφνικό μας θάνατο κι εμείς με τη σειρά μας ζητάμε άμεσα από ...

Έφυγε η γνωστή Γαλλίδα τραγουδίστρια Φρανς Γκαλ

Πέθανε το πρωί της Κυριακής η Γαλλίδα τραγουδίστρια Φρανς Γκαλ, σε ηλικία 70 ετών, ...

Stones | Μια παράσταση χωρίς λόγια

Μια παράσταση χωρίς λόγια η οποία «εξυμνεί τον θρίαμβο του ανθρώπινου πνεύματος απέναντι στις ...

Ετήσια έκθεση φοιτητών και μαθητών της Σχολής Αιγαία

Χρώμα, έμπνευση, δημιουργία, σύγχρονη προσέγγιση, διαφορετικότητα και εξέλιξη χαρακτηρίζουν την φετινή έκθεση της Σχολής ...

Ο ΘΟΚ προσφέρει Θεατρικό Καταφύγιο

Θεατρική ανάπτυξη, υποστήριξη και δημιουργική αλληλεγγύη προσφέρει -εκτός από παραστάσεις- με τη νέα σεζόν ...

Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης της Λεβεντείου Πινακοθήκης

To Coco_Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης της Λεβεντείου Πινακοθήκης διοργανώνει και παρουσιάζει δύο καινούρια ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά ...

X