Πού είναι ο φορτιστής μου;

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη

Ξεπακετάροντας στις διακοπές ανακάλυψα με τρόμο ότι δεν είχα φορτιστή για το κινητό, ούτε για τον ηλεκτρονικό αναγνώστη μου. Κι όμως, ήμουνα σίγουρη ότι είχα πάρει τα πάντα μαζί μου. “Καλά δεν πειράζει, βλέπουμε αύριο”, σκέφτηκα κι έπεσα για ύπνο.
Το πρωί, εντελώς ασυναίσθητα έβγαλα έναν φορτιστή [της ταμπλέτας], συνέδεσα το κινητό και μετά από κάμποση ώρα συνειδητοποίησα τι έκανα: τα δύο τους ήταν συμβατά. Κι επειδή ο ηλεκτρονικός αναγνώστης ήταν ήδη συμβατός με το κινητό, τελικά δεν χρειαζόταν ν’ αγοράσω τίποτα [και για να μην αφήνω κενά αφήγησης, τα είχα πάρει όλα μαζί μου, απλώς τα είχα βάλει σε λάθος μέρος].
Το θέμα της συμβατότητας των φορτιστών είναι μεγάλη και πικραμένη ιστορία. Ήδη από το καλοκαίρι του 2009 είχε ξεκινήσει η διαδικασία για μια κοινή συμφωνία μεταξύ κατασκευαστών τηλεφώνων. Από αυτούς, 14 αποφάσισαν να καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι: Apple, Emblaze Mobile, Huawei Technologies, LGE, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, Research In Motion, Samsung, Sony Ericsson, TCT Mobile [Alcatel], Texas Instruments και Atmel. Η συμφωνία τους ήταν ο ενιαίος φορτιστής να χρησιμοποιεί τη θύρα Micro-USB για τη σύνδεσή του με οποιοδήποτε έξυπνο κινητό τηλέφωνο των εταιρειών τους.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, είχε ξεκινήσει αντίστοιχες διαδικασίες και το 2010 οι υπηρεσίες τυποποίησης της ΕΕ, CEN-CENELEC και ETSI, εξέδωσαν τους κανόνες για την κατασκευή και λειτουργία του ενιαίου φορτιστή, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με την πλειονότητα των έξυπνων κινητών τηλεφώνων που είναι σήμερα διαθέσιμα στην αγορά, καθώς και τις εναρμονισμένες προδιαγραφές που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια και τη δημόσια υγεία. Λογικά, το μέτρο αναμενόταν να λειτουργήσει τους πρώτους μήνες του 2011. Όμως, κάτι οι καθυστερήσεις, κάτι η γραφειοκρατία, τελικά το Ευρωκοινοβούλιο έδωσε τη δική του έγκριση, με μεγάλη πλειοψηφία, στις 13 του περασμένου Μαρτίου.
Εάν όλα πάνε καλά, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν διορία μέχρι το 2016 για να εντάξουν τον κανονισμό στη νομοθεσία τους, και οι κατασκευαστικές εταιρείες μέσα σε διάστημα των 12 μηνών θα πρέπει να έχουν μεταβεί στον καινούργιου τύπου φορτιστή.
Ο ενιαίος φορτιστής δεν είναι σημαντικός μόνο για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών, αλλά έχει και τεράστια οικολογική σημασία, αφού θα εξοικονομηθούν 51.000 τόνοι ηλεκτρονικών απορριμμάτων. Συνεπώς, το μέτρο θα έπρεπε να επεκταθεί και σε όλες τις κινητές συσκευές, όπως οι ταμπλέτες, οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες, οι φωτογραφικές μηχανές… Για την ώρα, όμως, αφορά μόνο τα κινητά τηλέφωνα, τους συναγερμούς αυτοκινήτων και τα μόντεμ, δηλαδή τις συσκευές που χρησιμοποιούν ραδιοκύματα, αφού οι ενέργειες της Επιτροπής περιλαμβάνονται στο πλαίσιο της νέας Οδηγίας για τον ραδιοεξοπλισμό και τον τηλεπικοινωνιακό τερματικό εξοπλισμό [RED, http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/rtte/index_el.htm].
Ωστόσο, και πάλι, τα πράγματα δεν είναι απλά. Για παράδειγμα, η εταιρεία Apple, η οποία κυριαρχεί στα έξυπνα κινητά, φαίνεται να κάνει πίσω στην αρχική της δέσμευση. Άλλωστε είναι η ίδια εταιρεία που “κατάφερε” ν’ αλλάξει και φορτιστή μαζί με τις νέας γενιάς συσκευές της, υποχρεώνοντας τους καταναλωτές να επανεφοδιαστούν με εφεδρικούς φορτιστές.
Επίσης, αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι ο περίφημος φορτιστής που “μ’ έσωσε” στις διακοπές, και ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τρεις από τις συσκευές μου, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το πρότυπο Micro-USB που υποτίθεται ότι θα αποτελέσει το πρότυπο για όλες τις συσκευές. Άρα; Άρα για την ώρα μια τρύπα στο νερό. Θα πρέπει, όντως, να περιμένουμε μέχρι το 2017, επιβαρύνοντας το περιβάλλον και την τσέπη μας και χαλώντας συνεχώς τη διάθεσή μας ψάχνοντας για φορτιστή.

You May Also Like

Η τεχνολογία δεν είναι το φάρμακο για την κατάθλιψη

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Διάβαζα στην “Wall Street Journal” μια πολύ ενδιαφέρουσα ...

Ταλαιπωρίες μιας άλλης εποχής

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Έχω καθυστερήσει πολύ να στείλω το κείμενο στον «Πολίτη». Όλη ...

Η νέα “Le Monde” και το διαδίκτυο

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Πριν από μέρες, η γαλλική εφημερίδα “Le Monde”, η οποία ...

Για να μην είμαστε εμείς τα θύματα

Έπεσα προχθές πάνω σε ένα βίντεο στο YouTube που τράβηξε την προσοχή μου. Μία ...

Eίναι το φάσμα συχνοτήτων απεριόριστο;

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη/valia@inrec.gr Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής η ενασχόλησή μου με ...

Μια βροχερή Κυριακή

Έχω απλώσει τα ρούχα και είμαι στην κουζίνα για το γνωστό βραδινό μάζεμα. Ακούω ...

X