Το κοινό ανταποκρίθηκε στο 18ο Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

Σημαντική αύξηση στην πώληση των εισιτηρίων του σε σχέση με την περσινή χρονιά κατέγραψε η 18η διοργάνωση του θεατρικού φεστιβάλ ενώ κάποιες από τις παραστάσεις ικανοποίησαν ιδιαίτερα.

Ικανοποίηση και αισιοδοξία για όσα έπονται εκφράζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές του φετινού 18ου Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 28 Ιουλίου.

Προχωρώντας στον απολογισμό του φεστιβάλ, μια πρακτική εξαιρετικά σημαντική την οποία δυστυχώς δεν ακολουθούν πολλοί, οι διοργανωτές του φεστιβάλ [Πολιτιστικές υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού] τονίζουν ότι το φεστιβάλ στέφθηκε με επιτυχία και δη σε μια χρονική στιγμή η οποία δεν ήταν καθόλου ευνοϊκή.

 

Οι αριθμοί

Η αύξηση στις πωλήσεις των εισιτηρίων άγγιξε σχεδόν το 59% κατά τη φετινή 18η διοργάνωση του φεστιβάλ. Πρόκειται για ένα ποσοστό το οποίο δεν μπορεί παρά να χαροποιεί τους διοργανωτές, οι οποίοι σε πείσμα της οικονομικής κρίσης κατάφεραν να παρουσιάσουν θετικό πρόσημο στον απολογισμό τους, αποδεικνύοντας έμπρακτα το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει σχετικά με το εν λόγω φεστιβάλ.

Συγκεκριμένα, η αύξηση σε σχέση με το 17ο φεστιβάλ ήταν 58,61% και καταδεικνύει ότι δύο στόχοι που τέθηκαν από πέρυσι στο φεστιβάλ πέτυχαν: η διεύρυνση σε ένα πλατύτερο κοινό και η καθιέρωση του φεστιβάλ ως ενός από τους σημαντικούς πολιτιστικούς θεσμούς της Κύπρου.

Το αποτέλεσμα κρίνεται σημαντικό ιδιαίτερα υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες που πλήττουν την Κύπρο. Παρά το ότι οι διοργανωτές είχαν στη διάθεσή τους τον πιο χαμηλό από όλες τις χρονιές προϋπολογισμό (και άρα λιγότερα λεφτά για να προσελκύσουν θεατρικές ομάδες του εξωτερικού), ωστόσο διαμορφώθηκε ένα ποικιλόμορφο πρόγραμμα. Επιπλέον, το θεατρόφιλο κοινό παρακολούθησε παραστάσεις από τον διεθνή χώρο -εκ των οποίων κάποιες ήταν πραγματικά εξαιρετικές- με μόλις δέκα ευρώ.

 

Οι καινοτομίες

Κατά τη φετινή διοργάνωση, το ΚΚΔΙΘ προχώρησε στην ‘επιθετική’ προώθηση του φεστιβάλ, με αναβαθμισμένη συνεργασία με τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, συστηματική χρήση των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης και διαφήμιση του φεστιβάλ σε τέσσερα λεωφορεία του ΟΣΕΛ και της ΕΜΕΛ.

Όσο για τον ποιοτικό απολογισμό, «το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος αγκάλιασε το πρωτοποριακό μέσα από το διαχρονικό, το σύγχρονο μέσα από το αρχαίο, διεύρυνε το κοινό του τόσο με ντόπιους αλλά και με ξένους θεατές, με τον υπερτιτλισμό των παραστάσεων στην ελληνική, αγγλική αλλά και στη ρώσικη γλώσσα σε κάποιες περιπτώσεις, έφερε την καλλιτεχνική δημιουργία πιο κοντά στην κοινωνία, αγγίζοντας τα ευρύτερα στρώματα και έδωσε βήμα στην κυπριακή δημιουργικότητα, ανοίγοντας παράλληλα εποικοδομητικούς διάλογους με άλλες χώρες».

 

Οι παρουσιάσεις

Το 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος φιλοξένησε ξεχωριστές παραστάσεις από θεατρικά σχήματα εντός και εκτός Κύπρου. Συνολικά παρουσιάστηκαν έξι θεατρικές παραγωγές σε 14 παραστάσεις, με προέλευση από την Κροατία/Σλοβενία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Την αυλαία του Διεθνούς Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος άνοιξε η Μήδεια του Ευριπίδη, από το Εθνικό Θέατρο Κροατίας στο Ζάγκρεμπ, την Pandur Theaters από τη Σλοβενία και το Dubrovnik Summer Festival στην Κροατία, σε σκηνοθεσία του παγκοσμίου φήμης Tomaz Pandur. Ακολούθησαν οι παραστάσεις Φιλοκτήτης του Σοφοκλή από την ΕΘΑΛ (Εταιρεία Θεατρικής Ανάπτυξης Λεμεσού), σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού της διευθυντή Μηνά Τίγκιλη, η Λυσιστράτη του Αριστοφάνη από τη Highway Productions και τη ΛΥΚΟΦΩΣ ΑΜΚΕ, του παραγωγού Γιώργου Λυκιαρδόπουλου, σε συμπαραγωγή με το ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου και σε σκηνοθεσία Τσέζαρις Κραουζίνις, η Ορέστεια: Χοηφόροι, Ευμενίδες από το Εθνικό Ινστιτούτο Αρχαίου Δράματος (La Fondazione Instituto Nazionale Del Dramma Antico – INDA) της Ιταλίας σε σκηνοθεσία του Daniele Salvo, υπό την αιγίδα της ιταλικής πρεσβείας στην Κύπρο και της Ιταλικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η χοροθεατρική παράσταση Οιδίποδας του Ολιβιέρ Κεμέιντ, βασισμένο στον Σοφοκλή, σε παραγωγή της Compagnie Jose Besprosvany/IDEA asbl, συμπαραγωγή του Theatre Royal du Parc των Βρυξελλών και του Theatre d’Ivry Antoine Vitez του Παρισιού και σε σκηνοθεσία/χορογραφία του Χοσέ Μπεσπροσβάνυ και η ευριπίδεια τραγωδία Άλκηστις, σε παραγωγή του Αμφίκτιου Θεάτρου και σε σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ παρουσιάστηκε, ως παράλληλη εκδήλωση για το «Έτος Μνήμης Κώστα Μόντη», η Λυσιστράτη του Αριστοφάνη στην εμπνευσμένη και ευρηματική διασκευή του Κώστα Μόντη, από τον ΘΕΠΑΚ σε σκηνοθεσία Μιχάλη Πιερή.

Βλέμμα στο 2015

Η ξεχωριστή και ιδιαίτερη συνεισφορά του φεστιβάλ στο διεθνές και στο τοπικό καλλιτεχνικό και πολιτιστικό τοπίο, η αποφασιστικότητα των διοργανωτών για τη συνέχιση του επιτυχημένου αυτού θεσμού, τα αισιόδοξα μηνύματα των τελευταίων χρόνων συντείνουν στη στόχευση της ανοδικής πορείας του Φεστιβάλ με αξιώσεις και στα επόμενα χρόνια. Προσβλέποντας στο 19ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος 2015, οι διοργανωτές ετοιμάζονται ήδη για την προετοιμασία και ανακοίνωσή του τους προσεχείς μήνες.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν θερμά τους χορηγούς και υποστηρικτές του φεστιβάλ, τους συντελεστές που έλαβαν μέρος, την ομάδα οργάνωσης παραγωγής, τους εθελοντές και τους θεατές.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η παραγωγή με το έργο «Μήδεια» ήταν εκείνη που εισέπραξε το πιο μεγάλο χειροκρότημα, κερδίζοντας κοινό και κριτικούς.

 

You May Also Like

Κλάπηκαν έργα του Γιώργου Μήλιου

Πενήντα τέσσερα έργα του Γιώργου Μήλιου έκαναν φτερά μαζί με το φορτηγό της μεταφορικής ...

Αφιέρωμα στο κυπριακό σινεμά, στο Βερολίνο

Εξι ταινίες κυπριακής παραγωγής θα προβληθούν στο πλαίσιο του Ηellas Filmbox Berlin, που θα ...

Εκθεση της Αντιγόνης Σ. Δρουσιώτου στο Λονδίνο

Σαράντα τρεις φωτογραφίες της Αντιγόνης Σολομωνίδου Δρουσιώτου παρουσιάζει το Hellenic Observatory στο Λονδίνο, στο ...

Έκθεση | «Αμαθούς, πόλις Κύπρου αρχαιοτάτη»

Μια περιοδική έκθεση με τίτλο «Αμαθούς, πόλις Κύπρου αρχαιοτάτη» εγκαινιάζεται στις 7 Οκτωβρίου 2016 ...

Το Rainbow Warrior της Greenpeace αγκυροβόλησε στη Λεμεσό

Γράφει η Μαρία Χατζημιχαήλ | Φωτογραφίες Παύλος Βρυωνίδης Όταν ο Bob Hunter, Καναδός δημοσιογράφος ...

Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων με θέμα «Το αγροτικό τοπίο»

Η Διεθνής Ημέρα Μνημείων και Χώρων γιορτάζεται διεθνώς κάθε 18η Απριλίου, έτσι όπως ορίστηκε ...

X