Χιλιάδες παπαρούνες στον Πύργο του Λονδίνου

Δεκάδες χιλιάδες κεραμικές παπαρούνες έχουν κατακλύσει τον Πύργο του Λονδίνου, χωρόσημο της πόλης το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως φυλακή από το 1100 μέχρι το 1952.

Καθώς η Μεγάλη Βρετανία τιμά την 100ή επέτειο από την είσοδό της στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μια θάλασσα από κατακόκκινες παπαρούνες διασχίζει τη γέφυρα, βγαίνει απ’ τα παράθυρα και περιτριγυρίζει τον κήπο του Πύργου σε ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Πρόκειται για μια εγκατάσταση με τίτλο Blood Swept Lands and Seas of Red [αιματοβαμμένα εδάφη και άλικες θάλασσες] την οποία ανέλαβαν ο κεραμίστας Paul Cummins και ο σκηνογράφος Tom Piper.

Πολλοί εθελοντές ανέλαβαν να τοποθετήσουν τα κεραμικά λουλούδια στο έδαφος. Πρόκειται για μια σταδιακή διαδικασία μέχρι να «ανθίσουν» 888,246 παπαρούνες, αντίστοιχες για έκαστο στρατιώτη από τη Βρετανία και τις αποικίες της χώρας, που σκοτώθηκαν κατά τον Α’ ΠΠ.

Κάθε απόγευμα θα τιμούνται σε ειδική τελετή 180 από τους πεσόντες, με ανάγνωση των ονομάτων τους.

Το κοινό καλείται να δώσει το όνομα και στοιχεία για άγνωστους πεσόντες στρατιώτες ώστε τα ονόματά τους να περιληφθούν στην τελετή τιμής και ανάγνωσης ονομάτων, που θα πραγματοποιείται κάθε απόγευμα. Περισσότερες πληροφορίες για υποβολή ονομάτων, εδώ.

Αξίζει, εδώ, να σημειωθεί η συμμετοχή των Κυπρίων στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι οποίοι άρχισαν μαζικά να κατατάσσονται στον βρετανικό στρατό το καλοκαίρι 1916, για την επάνδρωση του ειδικού σώματος των έμμισθων ημιονηγών.

Ο αριθμός των Κυπρίων ημιονηγών, δηλαδή των μουλάρηδων που οδηγούσαν τα χιλιάδες υποζύγια τα οποία είχαν αγοράσει οι Βρετανοί για τις ανάγκες του πολέμου, ήταν εντυπωσιακά υψηλός. Σύμφωνα με τον ερευνητή δρ Πέτρο Παπαπολυβίου, υπολογίζεται τουλάχιστον στις 10-12 χιλιάδες άνδρες, με το σύνολο σχεδόν των στρατολογηθέντων να έχει υπηρετήσει στο Μακεδονικό Μέτωπο.

Οι παπαρούνες αποτέλεσαν σύμβολο μνήμης εξαιτίας της μάχης στις πεδιάδες της Φλάνδρας που ήταν κατάμεστες με παπαρούνες. Κάθε 11η Νοεμβρίου, επέτειο του τέλος του Α’ ΠΠ, είναι Μέρα Μνήμης σε Μ. Βρετανία, Καναδά, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και Νότια Αφρική όπου συνηθίζεται το κοινό να φοράει κονκάρδες σε σχήμα παπαρούνας. Εκείνη τη μέρα θα τοποθετηθεί στην εγκατάσταση και η τελευταία παπαρούνα στην εγκατάσταση.

Οι παπαρούνες πωλούνται προς 25 βρετανικές λίρες με ποσοστό 10% να διατίθεται σε έξι διαφορετικές φιλανθρωπικές οργανώσεις. Οι επισκέπτες στον Πύργο ενθαρρύνονται να μοιράζονται τις φωτογραφίες τους με τις παπαρούνες στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης χρησιμοποιώντας το hashtag #TowerPoppies.


poppies-7
poppies-8 poppies1 Poppies lie in Tower of London moat to commemorate WW1 victims .

You May Also Like

O Γιάννης Στάνκογλου επί σκηνής στο Ριάλτο

Με το θεατρικό έργο «Είμαι ένας άλλος» φτάνουν στην Κύπρο ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου ...

Θέατρο και τουρισμός στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος

Στις… κατά προσέγγιση μετρήσεις κατά πόσο το Φεστιβάλ Κύπρια «επηρεάζει» το Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου ...

“One Face” στην Παλιά Λευκωσία

Ο Ιταλοβέλγος καλλιτέχνης Sibomana βρέθηκε στην Κύπρο το περασμένο καλοκαίρι και ζωγράφισε το πρόσωπο ...

La La Land: όλες οι αναφορές σε κλασσικές ταινίες μιούζικαλ σε ένα βίντεο

Η Sara Preciado, μία νεαρή φοιτήτρια μοντάζ ταινιών που αγαπά το μιούζικαλ, έκανε ένα ...

Απεργία με προσδοκίες και η θέση των Πολιτιστικών Υπηρεσιών

Τα χρέη από την ταινία «Ακάμας» και η δομή του συστήματος μέσα στο οποίο ...

X