Έκλεψε τις εντυπώσεις η νέα ταινία του Φατίχ Ακίν

Με τη γενοκτονία των Αρμενίων καταπιάνεται η ταινία The Cut, του Φατίχ Ακίν.

H ταινία του Γερμανού, τουρκικής καταγωγής σκηνοθέτη προβλήθηκε στο διαγωνιστικό τμήμα του 71ου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας, σε ένα κοινό που τη δέχτηκε με θερμό χειροκρότημα.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, στην Τουρκία, ομάδα εθνικιστών ετοιμάζεται να διαμαρτυρηθεί για την προβολή της ταινίας στη Βενετία, που, κατά τη γνώμη τους, προσβάλλει την πατρίδα τους.

Μέσα από την ιστορία, ενός άντρα που καταφέρνει να διασωθεί στη διάρκεια των φρικτών πογκρόμ, που το τουρκικό κράτος αρνείται εδώ και χρόνια να παραδεχτεί, ο Φατίχ Ακίν καταγράφει με εικαστικά εντυπωσιακές εικόνες την οδύσσεια του ήρωά του, που ξεκινά από το χωριό του στην Τουρκία σε αναζήτηση της χαμένης οικογένειάς του, σε ένα μεγάλο σε διάρκεια αλλά και σε απόσταση ταξίδι, περνώντας από τη Συρία και τον Λίβανο για να καταλήξει στην Κούβα και από εκεί στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Με έμπνευση την ταινία «Αμέρικα, Αμέρικα» του Ηλία Καζάν, αλλά και έργα σκηνοθετών οπως ο Γιλμάζ Γκιουνέι και ο Τζον Φορντ, με εικόνες άλλοτε φρικτές στον ρεαλισμό τους [ιδιαίτερα στις σφαγές των Αρμενίων από τους Τούρκους στρατιώτες] κι άλλοτε λυρικές [ιδιαίτερα στη χρήση των εξωτερικών χώρων, που συχνά θυμίζουν τα γουέστερν του Φορντ αλλά και σκηνές από την ταινία «Ο δρόμος» του Γκιουνέι], με ένα ρυθμό που θυμίζει έπη της λογοτεχνίας, ο Ακίν έφτιαξε ένα συγκλονιστικό, λυρικό φιλμ, που σίγουρα θα είναι στα φαβορί για κάποιο από τα βραβεία της φετινής Μόστρας.

Από το προγράμμα του φεστιβάλ εντυπωσίασε και ένα άλλο ενδιαφέρον οδοιπορικό, η γαλλική ταινία «Μακριά από τους ανθρώπους» του Νταβίντ Ελχοφέν.

Η ιστορία διαδραματίζεται στην Αλγερία το 1954. Πρόκειται για το ταξίδι ενός Γάλλου δασκάλου (Βίγκο Μόρτενσεν) που, σε μια περίοδο όταν είχε άρχισε ο ένοπλος αγώνας των Αλγερινών για την απελευθέρωση της πατρίδας τους, αναλαμβάνει να οδηγήσει από το χωριό του, οπου έχει δημιουργήσει το σχολείο του, σε μια άλλη πόλη έναν αλγερινό κρατούμενο για το φόνο του ξαδέρφου του.

Ο σκηνοθέτης αφηγείται την ιστορία του σαν ένα σύγχρονο γουέστερν, με ωραία, κατάλληλη, για το είδος, μουσική, σωστό ρυθμό και εξαιρετικές ερμηνείες από τους δυο ηθοποιούς του.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

You May Also Like

Η Ιστορία της Εργασίας και η βιομηχανική ευρωπαϊκή κληρονομιά στο νέο αφιέρωμα της Europeana

Ο εργασιακός κόσμος στις μέρες μας είναι κατά μεγάλο βαθμό προϊόν των εξελίξεων, ζυμώσεων ...

Υφυπουργείο «της στιγμής»

Ανακοίνωση σχετικά με την εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη να δημιουργήσει «Υφυπουργείο ...

Σχέδιο επιχορηγήσεων ΘΥΜΕΛΗ 2021|Αποτελέσματα

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανακοινώνει τις χορηγίες ΘΥΜΕΛΗ για επαγγελματικές θεατρικές παραγωγές στο πρώτο ...

Έργo του Θεόδουλου στην πλατεία του Λούβρου

«Κύτταρα, μια προσωπική γεωγραφία» είναι ο τίτλος της έκθεσης του Κύπριου εικαστικού Θεόδουλου Γρηγορίου ...

Σηκώνει αυλαία το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών

Ψηφιακή κουλτούρα και ταξίδια στον χωροχρόνο, ρομποτικές εγκαταστάσεις, αλλά και έργα «ζωντανής ζωγραφικής» του ...

Connect: H ετήσια έκθεση του Art and Design Society

Στον ισόγειο χώρο εκδηλώσεων της εφημερίδας Πολίτης, στην παλιά Λευκωσία, θα φιλοξενηθεί η ετήσια ...

X