«Διαιρεμένος Παράδεισος» | Η Κύπρος στο Βερολίνο

Μια πολυδιάστατη έκθεση στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η Κύπρος παρουσιάζεται στο Βερολίνο μέχρι και την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου.

Την έκθεση διοργανώνει το δραστήριο πολιτιστικό γραφείο της πρεσβείας της Κύπρου στο Βερολίνο, με την ευκαιρία των 40 χρόνων της επετείου από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τα 25 χρόνια επανένωσης της Γερμανίας.

Με τίτλο «Διαιρεμένος Παράδεισος», η έκθεση εκτείνεται σε έξι αίθουσες του πολιτιστικού κέντρου Kunstquartier Bethanien όπου παρουσιάζονται φωτογραφίες του Λιθουανού Αρούνα Μπαλτένα και του Κύπριου Θοδωρή Τζαλαβρά με θέμα τη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία.

Παρουσιάζονται, επίσης, φωτογραφίες του Έλληνα Γιώργου Καλογερόπουλου, ο οποίος «ταξίδεψε» τις φωτογραφίες των δύο πρώτων φωτογράφων σε περιοχές του Βερολίνου και τις φωτογράφισε ξανά (picture in picture) σε σημεία που θυμίζουν ότι το σημερινό Βερολίνο που σφύζει από ζωή ήταν μια διαιρεμένη πόλη, όπως η Λευκωσία μέχρι σήμερα.

Μία φωτογραφία στο πλαίσιο της έκθεσης ανήκει στον Θάνο Σαββίδη.

Στην είσοδο της έκθεσης δίνονται πληροφορίες για την Κύπρο και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ παρουσιάζεται η έκθεση «Human Rights, The case of Cyprus» του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και φωτογραφίες του Ελληνογερμανού Μάρκους Γκίττις από την πράσινη γραμμή. Σε άλλη αίθουσα βρίσκονται έργα της Γερμανίδας εικαστικού Silvia Dzubas με θέμα την υπέρβαση τειχών και εμποδίων μέσω της επικοινωνίας.

DIVIDED_PARADISE5 DIVIDED_PARADISE2 DIVIDED_PARADISE3 DIVIDED_PARADISE4

Στην αίθουσα με αναπαράσταση του «τείχους», μιας προσπάθειας για να τονιστεί το αναχρονιστικό γεγονός της διαίρεσης, οι επισκέπτες μπορούν να γράφουν μηνύματα, ενώ στην αίθουσα Echo of Silence υπάρχει κατασκευή με κλειδιά, αφιερωμένη στους πρόσφυγες και εκτοπισμένους της Κύπρου και του κόσμου, με ποίηση Σεφέρη, Μόντη κ.ά.

Στην ίδια αίθουσα υπάρχουν φωτογραφίες του Τ/Κύπριου Χουλούσι Χάλιτ με θέμα τις αιωνόβιες ελιές, σύμβολο ειρήνης, ενώ προβάλλονται δύο ταινίες: «Τα δάκρυα της Αντιγόνης» του Διομήδη Νικήτα και «Water Surfaces» της Νίκης Μαραγκού σε σκηνοθεσία Βουβούλα Σκούρα.

You May Also Like

Από το μουσείο Pfahlbau, πίσω στην Ελλάδα

Μπορεί το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων να μην κλείσει ποτέ, ωστόσο χιλιάδες αρχαιολογικοί θησαυροί ...

«Η Δημοπρασία & Η γυναίκα του Αστροναύτη» μαζί επί σκηνής

«Η Δηµοπρασία & Η Γυναίκα του Αστροναύτη», δύο μονόπρακτα του Σταύρου Τσιώλη, αποτελούν τη νέα ...

Νύφη ξανά η Aretha Franklin

Για τρίτη φορά θα ενωθεί με τα δεσμά του γάμου η Αρίθα Φράνκλιν, η ...

Ακροάσεις για την παραγωγή της όπερας LA TRAVIATA

Το Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου διοργανώνει ακροάσεις για τους ρόλους των Violetta, Alfredo, Flora, ...

Μπρος πίσω στη Βουλή το Μέγαρο Πολιτισμού

Με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να διερωτάται γιατί δεν μελετήθηκε και η μέθοδος BOT για ...

Φεστιβάλ Παραμυθιού από 6 μέχρι 9 Νοεμβρίου

Tο 1ο Φεστιβάλ Παραμυθιού στην Κύπρο διοργανώνεται από τις 6 μέχρι τις 9 Νοεμβρίου ...

X