«Διαιρεμένος Παράδεισος» | Η Κύπρος στο Βερολίνο

Μια πολυδιάστατη έκθεση στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η Κύπρος παρουσιάζεται στο Βερολίνο μέχρι και την Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου.

Την έκθεση διοργανώνει το δραστήριο πολιτιστικό γραφείο της πρεσβείας της Κύπρου στο Βερολίνο, με την ευκαιρία των 40 χρόνων της επετείου από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και τα 25 χρόνια επανένωσης της Γερμανίας.

Με τίτλο «Διαιρεμένος Παράδεισος», η έκθεση εκτείνεται σε έξι αίθουσες του πολιτιστικού κέντρου Kunstquartier Bethanien όπου παρουσιάζονται φωτογραφίες του Λιθουανού Αρούνα Μπαλτένα και του Κύπριου Θοδωρή Τζαλαβρά με θέμα τη νεκρή ζώνη στη Λευκωσία.

Παρουσιάζονται, επίσης, φωτογραφίες του Έλληνα Γιώργου Καλογερόπουλου, ο οποίος «ταξίδεψε» τις φωτογραφίες των δύο πρώτων φωτογράφων σε περιοχές του Βερολίνου και τις φωτογράφισε ξανά (picture in picture) σε σημεία που θυμίζουν ότι το σημερινό Βερολίνο που σφύζει από ζωή ήταν μια διαιρεμένη πόλη, όπως η Λευκωσία μέχρι σήμερα.

Μία φωτογραφία στο πλαίσιο της έκθεσης ανήκει στον Θάνο Σαββίδη.

Στην είσοδο της έκθεσης δίνονται πληροφορίες για την Κύπρο και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ παρουσιάζεται η έκθεση «Human Rights, The case of Cyprus» του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και φωτογραφίες του Ελληνογερμανού Μάρκους Γκίττις από την πράσινη γραμμή. Σε άλλη αίθουσα βρίσκονται έργα της Γερμανίδας εικαστικού Silvia Dzubas με θέμα την υπέρβαση τειχών και εμποδίων μέσω της επικοινωνίας.

DIVIDED_PARADISE5 DIVIDED_PARADISE2 DIVIDED_PARADISE3 DIVIDED_PARADISE4

Στην αίθουσα με αναπαράσταση του «τείχους», μιας προσπάθειας για να τονιστεί το αναχρονιστικό γεγονός της διαίρεσης, οι επισκέπτες μπορούν να γράφουν μηνύματα, ενώ στην αίθουσα Echo of Silence υπάρχει κατασκευή με κλειδιά, αφιερωμένη στους πρόσφυγες και εκτοπισμένους της Κύπρου και του κόσμου, με ποίηση Σεφέρη, Μόντη κ.ά.

Στην ίδια αίθουσα υπάρχουν φωτογραφίες του Τ/Κύπριου Χουλούσι Χάλιτ με θέμα τις αιωνόβιες ελιές, σύμβολο ειρήνης, ενώ προβάλλονται δύο ταινίες: «Τα δάκρυα της Αντιγόνης» του Διομήδη Νικήτα και «Water Surfaces» της Νίκης Μαραγκού σε σκηνοθεσία Βουβούλα Σκούρα.

You May Also Like

H Susan Kleinberg στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας

Μια βίντεο εγκατάσταση η οποία δημιουργήθηκε με βάση ένα γλυπτό της Ιστάρ, με τη ...

William Dreghorn [1908-2001] | Ο Πενταδάκτυλος

Στα τέλη της δεκαετίας του 1960, ιδρύθηκε από Κύπριους γεωγράφους ο Γεωγραφικός Όμιλος, με ...

Τα τελευταία ποιήματα και τραγούδια του Λέοναρντ Κόεν

Γεννημένος το 1934 στο Μόντρεαλ, ο Λέοναρντ Κοέν, που πέθανε σε ηλικία 82 ετών ...

Επαναπατρισμός κλεμμένου από τους ναζί πίνακα, στην Πολωνία

Έναν πίνακα του Iταλού ζωγράφου Φραντσέσκο Γκουάρντι ο οποίος χρονολογείται από τον 18ο αιώνα ...

Η Θεσσαλονίκη αποχαιρέτισε τον Εμμανουήλ Κριαρά

Με ένα ηχηρό χειροκρότημα, η Θεσσαλονίκη αποχαιρέτησε στις 2 το μεσημέρι της 26ης Αυγούστου ...

Πλατφόρμα Χορού ’12 | Έλενα Αντωνίου

Το «Παράθυρο» παρουσιάζει τις συμμετοχές στη φετινή Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, η οποία ξεκινά στις ...

X