Εβδομάδα Κυπριακού Θεάτρου στην Αθήνα

Στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά ο θεσμός της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», μέσω του οποίου θεατρικά σχήματα από την Κύπρο έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους εκτός συνόρων.

Σε μια από τις σπάνιες μετακινήσεις του, το Κυπριακό Θέατρο παρουσιάζεται στην καρδιά του ελληνόφωνου κέντρου, με έργα τα οποία όχι μόνο αποτελούν κυπριακές παραγωγές αλλά είναι και κυπριακής θεατρικής γραφής. Φέτος ταξιδεύουν στην Αθήνα για τον εν λόγω θεσμό το Σατιρικό Θέατρο, η ανεξάρτητη θεατρική ομάδα «Μαύρο Κουτί» και ο ΘΟΚ.

Αρχή με συζήτηση

Η Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα αποτελεί μια συνδιοργάνωση του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ) με το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα και με τη στήριξη των Πολιτιστικών υπηρεσιών και του Ελληνικού Κέντρου του ΔΙΘ.

Η διοργάνωση ξεκινά στις 13 Οκτωβρίου με μια ανοιχτή συζήτηση με θέμα «Το κυπριακό θεατρικό έργο: Παρουσία και προώθησή του στον ελλαδικό χώρο» και θα ολοκληρωθεί στις 18 Οκτωβρίου.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν ο Γιώργος Νεοφύτου, θεατρικός συγγραφέας και πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ΚΚΔΙΘ, η Χαρά Μπακονικόλα, ομότιμη καθηγήτρια του τμήματος Θεατρικών Σπουδών Αθηνών, ο Γιάννης Ιορδανίδης, σκηνοθέτης, ο Γρηγόρης Ιωαννίδης, επίκουρος καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών και κριτικός θεάτρου και η Χρύσα Σπηλιώτη, θεατρική συγγραφέας. Τη συζήτηση θα συντονίζει η Αικατερίνη Διαμαντάκου-Αγάθου, μόνιμη επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα έργα

Το βραβευμένο έργο του Ανδρέα Κουκίδη με τίτλο «Λήδρας και Ρηγαίνης» θα ανοίξει τη σειρά παραστάσεων, στις 14 Οκτωβρίου. Πρόκειται για μια παραγωγή του Σατιρικού Θεάτρου, σε σκηνοθεσία Πολύκαρπου Πολυκάρπου, ένα έργο το οποίο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1994 και κατέγραψε μεγάλη καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία.

satiriko_ledras_rigenisH Πόπη Αβραάμ [πάνω] και η Έλενα Χριστοφή πρωταγωνιστούν στο έργο «Λήδρας και Ρηγαίνης» | ΦΩΤΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΣΑΤΙΡΙΚΟ

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα μπαρ της Λευκωσίας, στη γωνία των οδών Λήδρας και Ρηγαίνης το 1974, λίγο πριν και λίγο μετά την τουρκική εισβολή. Μέσα από το έργο ξεδιπλώνεται από τη μια η φυσική ομορφιά, η ασυνείδητη σκληρότητα και από την άλλη η αδιαφορία των ανθρώπων μπροστά στην επερχόμενη καταστροφή.

Θα ακολουθήσει στις 16 του μήνα η παραγωγή της ομάδας «Μαύρο Κουτί» με το έργο του νεαρού συγγραφέα Γιώργου Κλεάνθους «Εν Κινήσει», σε σκηνοθεσία Στέλιου Ανδρονίκου: Σε μια μεγαλούπολη, μια μέρα χωρίς συγκοινωνίες, ο Χάρη και ο Νικ συναντούνται σε μια διάβαση πεζών. Ο πρώτος, ξένος στην πόλη, ψάχνει για μια κυβερνητική υπηρεσία και ο δεύτερος προτίθεται να τον βοηθήσει. Εν κινήσει θα ‘ρθουν κοντά και η βόλτα θα βγάλει από τον πάτο τα πιο κρυμμένα μυστικά τους.

en_kinisi_anastasia_takiO Γιώργος Κυριάκου [αριστερά] και ο Ανδρέας Βασιλείου συμπρωταγωνιστούν στο έργο Εν Κινήσει. Μαζί τους ο Δημήτρης Σπύρου | ΦΩΤΟ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΠΡΟΚΟΠΗ ΤΑΚΗ

Η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 18 Οκτωβρίου με την παράσταση του έργου του Κώστα Μαννούρη «Απόψε θα πετάξω την τέφρα σου!», σε σκηνοθεσία Μαγδαλένας Ζήρα. Η Αννίτα Σαντοριναίου κρατά τον ρόλο της Φιλομήλας, μιας χήρας που αποφασίζει να σκορπίσει την τέφρα του αειμνήστου συζύγου της, ενός μοιχού που, κατά τα λεγόμενά της, της έχει κάνει το βίο αβίωτο. Το σύγχρονο αυτό έργο προέκυψε μέσα από το Πρόγραμμα PLAY, το οποίο συνδιοργάνωσαν το ΚΚΔΙΘ και ο ΘΟΚ με στόχο τη διεύρυνση του θεατρικού πεδίου και την εξεύρεση αυθεντικών φωνών στο κυπριακό θέατρο.

tefra_thocH Αννίτα Σαντοριναίου κέρδισε τις εντυπώσεις στον μονόλογο του Κώστα Μαννούρη «Απόψε θα πετάξω την τέφρα σου!» | ΦΩΤΟ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΘΟΚ

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

O θεατρικός «Αχιλλέας» συνελήφθη για… οπλοκατοχή στην Αθήνα

Μια νύχτα στο κρατητήριο του Α’ Αστυνομικού Τμήματος Περιστερίου πέρασε ο ‘Αχιλλέας’ της θεατρικής ...

Ζωγραφισμένος «Καβάφης» σε έκθεση στην Αθήνα

Εγκαινιάζεται σήμερα στο Ίδρυμα Θεοχαράκη στην Αθήνα, η έκθεση «Κ.Π. Καβάφης: Ζωγραφισμένα», με έργα ...

Που θα πάνε τα βραβεία του 68ου Φεστιβάλ Βενετίας

Γράφει ο Ιάκωβος Γωγάκης Τι είδαμε, τι μας άρεσε και τι όχι, σε ένα ...

Συναυλία στην Κοντέα από την Κυπρογένεια

Συναυλία στην  Κοντέα, το Σάββατο 13 Ιουνίου από την Κυπρογένεια διοργανώνει ο «Όμιλος Κληρονομιάς ...

Μια μέρα στο πάρκο με τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου κέρδισε τις εντυπώσεις το Σάββατο 23 Μαϊου με τη συναυλία ...

X