Η Κύπρος στην 56η Μπιενάλε Βενετίας με επιμελητή τον Omar Kholeif

O Omar Kholeif είναι ο επιμελητής της Κυπριακής Αποστολής στην 56η Μπιενάλε Βενετίας, η οποία ξεκινά στις 9 Μαΐου στη Βενετία και θα διαρκέσει μέχρι τις 22 Νοεμβρίου 2015.

Ο Omar Kholeif (Αίγυπτος/ΗΒ), είναι επιμελητής, κριτικός και συγγραφέας στον τομέα της σύγχρονης τέχνης, του οποίου το έργο επικεντρώνεται σε θέματα αφήγησης, τόπου και σάτιρας, σε ένα αυξανόμενα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Αυτό το διάστημα είναι Επιμελητής στη Whitechapel Gallery του Λονδίνου, όπου διαμορφώνει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκθέσεων, εκδόσεων και διεθνών προγραμμάτων. Το τρέχον πρόγραμμα της Whitechapel Gallery περιλαμβάνει μεγάλες μονογραφικές εκθέσεις των καλλιτεχνών Christopher Williams και Emily Jacir, καθώς και μια σειρά από projects με τους Fiona Banner, Lynette Yiadom-Boakye, και James Richards. Παράλληλα, επιβλέπει το Διεθνές Πρόγραμμα Καλλιτεχνικού Φιλμ της Whitechapel και επιμελείται μια ιστορική επισκόπηση της αραβικής τέχνης από τη μοντέρνα στη σύγχρονη περίοδο, μεταξύ άλλων ιστορικο-ερευνητικών και μονογραφικών εκθέσεων.

Ο Omar Kholeif περιγράφει την ιδέα του για την επόμενη έκθεση της Κύπρου στη Μπιενάλε Τέχνης της Βενετίας ως εξής:

«Το όραμά μου για το Κυπριακό Περίπτερο στην 56η Μπιενάλε της Βενετίας είναι να διερευνηθεί η σχέση της Κύπρου με το Νότιο Ημισφαίριο. Αντιλαμβανόμουν πάντα την Κύπρο ως πύλη προς ό,τι έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε Παγκοσμιοποιημένο Νότο. Πρόκειται για ένα τόπο που παραπέμπει σε πολλαπλές έννοιες της εδαφικότητας και του φαντασιακού. Σκέψη μου για την επικείμενη Έκθεση είναι να εξεταστεί το ζήτημα του, πώς μπορεί κανείς να χορογραφήσει μια ιστορία την οποία συνεχώς φανταζόμαστε εκ νέου; Πώς μπορούμε να συνδιαλεχθούμε με μια ανθρωπολογία της (μετα)κίνησης; Έχοντας υπόψη αυτή την παράμετρο, θα ήταν ενδιαφέρον να διερευνηθούν ζητήματα ταυτότητας, διευρυμένης γεωγραφίας, καθώς και κουλτούρων παραγωγής εικόνας και της διάδοσής της.»

Θα ενθαρρύνονταν προτάσεις, τόσο για νέες παραγωγές, όσο και για υφιστάμενα έργα, καθώς και περφόρμανς.

Υποβολή αιτήσεων μέχρι τις 5 Νοεμβρίου 2014.

Η Ανοιχτή Πρόσκληση

Ο/οι καλλιτέχνης/νες που θα εκπροσωπήσει/ουν την Κύπρο στην κοινή έκθεση θα επιλεγούν μέσω Ανοικτής Πρόσκλησης από τον επιμελητή. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλουν προτάσεις συμμετοχής οι οποίες να περιέχουν:

1) Βιογραφικό σημείωμα, 2) Αντιπροσωπευτικά δείγματα προηγούμενης εργασίας και 3) Δήλωση Πρόθεσης.

Όροι συμμετοχής:

1. Η Δήλωση Πρόθεσης θα πρέπει να εκφράζει με σαφήνεια το εύρος και το πεδίο εφαρμογής της ιδέας του καλλιτέχνη/των καλλιτεχνών για το περίπτερο της Κύπρου στην 56η Μπιενάλε της Βενετίας, κατά προτίμηση στα αγγλικά. Η τελική πρόταση θα αναπτυχθεί σε συνομιλία μεταξύ του επιλεγμένου καλλιτέχνη/καλλιτεχνών και του επιμελητή.

2. Οπτικό υλικό μπορεί να υποβληθεί σε μορφή σχεδίων, φωτογραφιών, slides ή ψηφιακών αρχείων. Τα κείμενα μπορούν να υποβληθούν και σε ψηφιακή μορφή.

3. Είναι δυνατό να γίνει χρήση διαφόρων μέσων και τεχνικών (βίντεο/φιλμ, πολυμέσα, ζωγραφική, γλυπτική, εγκατάσταση στο χώρο, φωτογραφία, κ.α.). Δεν υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά στο είδος, τη μορφή, ή το θέμα του τελικού έργου.

4. Μπορούν να υποβληθούν ατομικές ή συλλογικές αιτήσεις συμμετοχής, ή αιτήσεις που να εμπλέκουν και άλλους τομείς δημιουργίας. Είναι δυνατό η Κύπρος να εκπροσωπηθεί με περισσότερους από έναν καλλιτέχνες.

5. Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου 2014, 12:00μ.μ, στην ακόλουθη διεύθυνση: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, Πολιτιστικές Υπηρεσίες, Ιφιγενείας 27, 2007 Λευκωσία, (Γραφείο 113, 1ος όροφος).

6. Ο φάκελος της αίτησης πρέπει απαραιτήτως να φέρει στο εξωτερικό μέρος την ένδειξη «Μπιενάλε Βενετίας 2015», καθώς επίσης και το όνομα/τα ονόματα του συμμετέχοντα/των συμμετεχόντων, μαζί με στοιχεία επικοινωνίας.

7. Αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στη διεύθυνση cyprusinvenice@gmail.com (να ζητείται βεβαίωση λήψης). Το συνολικό μέγεθος των ψηφιακών αρχείων δεν πρέπει να ξεπερνά τα 15 MB.

8. Δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας για τους συμμετέχοντες.

9. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να συνδέονται με την Κύπρο, είτε μέσω εθνικότητας, καταγωγής ή διαμονής, είτε μέσω του συγκεκριμένου πεδίου έρευνάς τους.

10. Δεν είναι αποδεκτές αιτήσεις από φοιτητές πλήρους φοίτησης, εξαιρουμένων των υποψηφίων διδακτόρων.

11. Το όνομα ή ονόματα των καλλιτεχνών που έχουν επιλεγεί θα ανακοινωθούν στον Ημερήσιο Τύπο και στην ιστοσελίδα www.moec.gov.cy/politistikes_ypiresies.

Οποιοδήποτε υλικό προς επιστροφή μπορεί να παραληφθεί από τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες εντός ενός μηνός από την ανακοίνωση.

Επικοινωνία: Πολιτιστικές Υπηρεσίες, T +357 22 809814, Φ +357 22 809872, E lmichaelidou@culture.moec.gov.cy

You May Also Like

Ένταξη Κύπρου στον Eυρωπαϊκό Xάρτη Aριστοτεχνίας

Η Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας ανακοινώνει ότι η Κύπρος ...

Το πιάνο του Τζορτζ Μάικλ σε δημοπρασία για την ενίσχυση της οργάνωσης Nordoff Robbins

Το ίδρυμα που διαχειρίζεται την περιουσία του Τζορτζ Μάικλ ανακοίνωσε ότι θα δημοπρατήσει το ...

Εργα Κυπρίων μαθητών/μαθητριών του 1960 επαναπατρίστηκαν από τις ΗΠΑ

Ογδόντα έργα Κυπρίων μαθητών/μαθητριών του 1960, επαναπατρίστηκαν, από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Πρόκειται για ζωγραφικά ...

Οι «Σωτήρες» Live at the Library

Τέσσερα τραγούδια από το νεοσύστατο σχήμα «Σωτήρες» αποτελούν τα νέα, ισάριθμα βίντεο που κυκλοφόρησε διαδικτυακά ...

Οι ιστορίες του “Γκιακ” στον ΘΟΚ

Η παραγωγή του ΚΘΒΕ Γκιακ, που κέρδισε κοινό και κριτικούς, ταξιδεύει στην Κύπρο φιλοξενούμενη ...

“Εφυγε” ο Αντώνης Παπαδόπουλος, η “ψυχή” του Φεστιβάλ Δράμας

Έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 64 ετών, ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής ...

X