Οι μικρομηκάδες ταξιδεύουν

Στην ελληνική πρωτεύουσα αλλά και στην επαρχία προβάλλονται τις επόμενες μέρες αρκετές ταινίες μικρού μήκους κυπριακής παραγωγής, έχοντας επιλεγεί από δύο κινηματογραφικές διοργανώσεις και δη στο διαγωνιστικό τους τμήμα.

Πρόκειται για τα φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας», στην Αθήνα το οποίο ξεκίνησε στις 17 Σεπτεμβρίου και «Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας» το οποίο ξεκίνησε στις 15 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται το Σάββατο.

«Παίζουν» ήδη

Ήδη προβλήθηκαν στο Φεστιβάλ Δράμας η πιο πρόσφατη ταινία του Μάριου Πιπερίδη με τίτλο «Immortalizer», μια πανέμορφη ταινία τοποθετημένη στην Κύπρο του 1878, αφιερωμένη στους φωτογράφους που καλούνταν να απαθανατίσουν τους νεκρούς μόλις εγκατέλειπαν τα εγκόσμια. Πρόκειται για μια δημοφιλή πρακτική κατά τα μέσα του 19ου αιώνα, με σκοπό οι νεκροί να μείνουν «για πάντα ζωντανοί». Καταρρίπτοντας κάθε στερεότυπο, ο Πιπερίδης δημιούργησε μια ταινία -χρηματοδοτούμενη από το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού- όπου η συντριπτική πλειονότητα των διαλόγων είναι στην τουρκική γλώσσα. Σενάριο, διεύθυνση φωτογραφίας και ερμηνείες στα καλύτερά τους.

Η ταινία Immortalizer θα προβληθεί και στο διαγωνιστικό του φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας», την ερχόμενη βδομάδα.

Στο φεστιβάλ Δράμας προβλήθηκε χθες η ταινία του Μιχάλη Γεωργιάδη «Όμικρον θετικό», που αποτελεί τη μικρή καταγραφή μιας τραγικής ιστορίας στη διάρκεια της τουρκικής εισβολής: ένα 10χρονο κορίτσι με μεσογειακή αναιμία χρειάζεται αίμα, η 20ή Ιουλίου 1974, όμως, δεν επιτρέπει τέτοιες… πολυτέλειες. Δοσμένη με εικόνες που δημιουργούν ένταση και την ατμόσφαιρα της τραγωδίας, η ταινία του Μ. Γεωργιάδη είναι ίσως η καλύτερη στη μέχρι τώρα προσωπική του κινηματογραφική πορεία.

Στο ίδιο φεστιβάλ προβάλλονται οι ταινίες «5 τρόποι να πεθάνεις» της Ντάινας Παπαδάκη και «Το νανούρισμα της πεταλούδας» της Τώνιας Μισιαλή.

Η κωμική ταινία της Ντάινας Παπαδάκη, σε σενάριο Φάνου Χριστοφίδη, είναι μια καλογραμμένη και καλογυρισμένη ταινία με θέμα έναν δυστυχισμένο σύζυγο ο οποίος αναζητεί τρόπους… για να πεθάνει κανείς. Μια πολύ φρέσκια ταινία, μακριά από την πεπατημένη και καθόλου μακάβρια όσο ακούγεται. Το αντίθετο.

Η νέα ταινία της Τώνιας Μισιαλή «Το νανούρισμα της πεταλούδας» δεν έκανε πρεμιέρα στην Κύπρο ακόμη, οπότε επιφυλασσόμαστε. Πάντως η νεαρή Κύπρια σκηνοθέτιδα δεν είναι άγνωστη στη διοργάνωση, καθώς πριν δύο χρόνια απέσπασε τον Αργυρό Διόνυσο με την ταινία της Dead End.

Όλες οι προαναφερθείσες ταινίες προβάλλονται και στο διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ Αθηνών «Νύχτες Πρεμιέρας».

Όσο για τις νέες «δυνάμεις» στον χώρο των μικρού μήκους ταινιών από την Κύπρο, θα έχουμε την ευκαιρία να τις «ανακαλύψουμε» στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, το οποίο ανακοίνωσε τις ημερομηνίες του για τη φετινή χρονιά: το φεστιβάλ ξεκινά στις 11 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Οκτωβρίου.

You May Also Like

Πρόσκληση συμμετοχής για Ε/Κ και Τ/Κ ηθοποιούς σε δύο μεγάλες παραγωγές

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Πάφος2017 στο πλαίσιο της θεματικής της ενότητας «Μύθος ...

Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης της Σιωπής των Αμνών, Τζόναθαν Ντέμι

Έχασε τη μάχη για τη ζωή, στα 73 του, ο σημαντικός Αμερικανός σκηνοθέτης Τζόναθαν ...

H κατοικία Νεοπτόλεμου Μιχαηλίδη σε εικόνες, στο Point

To Point Centre for Contemporary Art παρουσιάζει μια σειρά από φωτογραφίες της οικίας των Μαρία και Νεοπτόλεμου ...

“Ανάμισης Ντενεκές” σε Λεμεσό και Λευκωσία

Η θεατρική παράσταση «Ανάμισης Ντενεκές», εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Μακριδάκη (Εκδόσεις ...

«Σουρινάμ» από τη Νέα Σκηνή ΘΟΚ

Ένα έργο που προέκυψε από το πρόγραμμα κυπριακής θεατρικής γραφής Play On! ανεβάζει ο ...

Ανακοίνωση ΕΔΟΝ για την Παγκόσμια Μέρα Θεάτρου

Ανακοίνωση για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου που τιμάται κάθε 27η Μαρτίου εξέδωσε η ΕΔΟΝ. ...

X