Όταν βρέθηκε ο Λέων της Αμφίπολης

Σπάνιες εικόνες από την ανακάλυψη του Λέοντα της Αμφίπολης κρύβει στις σελίδες του το βιβλίο «Τhe Lion Monument at Amphipolis» [1941], του Oscar Broneer, Σουηδοαμερερικανού αρχαιολόγου, ο οποίος εργάστηκε στην Ελλάδα στις ανασκαφές της Κορίνθου.

Ο Oscar Broneer είναι ο αρχαιολόγος που έφερε στο φως το ναό του Ποσειδώνα στον Ισθμό της Κορίνθου το 1952.

booksΤο βιβλίο αποτελεί έκδοση του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ αλλά δεν μεταφράστηκε ποτέ στα ελληνικά και περιλαμβάνει ένα φωτογραφικό «οδοιπορικό» στην αρχαιολογική ανακάλυψη του Λέοντα της Αμφίπολης, ο οποίς επανήλθε στην επικαιρότητα με τις ανασκαφές που πραγματοποιούνται στο λόφο Καστά και την βεβαιότητα πια των αρχαιολόγων πως το επιβλητικό γλυπτό, το οποίο βρέθηκε σε κομμάτια στις όχθες του ποταμού Στρυμώνα, ήταν τοποθετημένο στην κορυφή του λόφου που ανασκάπτεται σήμερα.

 OSCAR_BONEER_LION4 OSCAR_BONEER_LION5OSCAR_BONEER_LION3OSCAR_BONEER_LION2  OSCAR_BONEER_LION6 OSCAR_BONEER_LION7 OSCAR_BONEER_LION8 OSCAR_BONEER_LION9 OSCAR_BONEER_LION10

To ιστορικό της ανακάλυψης

Η ανακάλυψη του Λέοντα αποτελεί μια πολύ ενδιαφέρουσα πτυχή στην ιστορία της ελληνικής αρχαιολογίας: Το 1912, κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο, Έλληνες στρατιώτες παρατήρησαν την ύπαρξη μαρμάρων μέσα σε θάμνους της δυτικής όχθης του ποταμού Στρυμώνα. Το έτος 1913 έγιναν ανασκαφές από Έλληνες αρχαιολόγους, οι οποίες έφεραν στο φως την μετέπειτα λανθασμένα αναγνωρισθείσα ως βάση του μεγάλου μαρμάρινου λέοντος.

Κατά τον Αύγουστο το 1916, Άγγλοι στρατιώτες που κατασκεύαζαν οχυρωματικά έργα στη γέφυρα της Αμφίπολης βρήκαν τα μαρμάρινα κομμάτια του λιονταριού και προσπάθησαν να τα μεταφέρουν ως την θάλασσα προκειμένου να τα φυγαδεύσουν στην Αγγλία, ωστόσο η προσπάθεια τους ματαιώθηκε από τους Βουλγάρους οι οποίοι μόλις είχαν καταλάβει το Παγγαίο και άρχισαν να τους βομβαρδίζουν.

Το λιοντάρι της Αμφίπολης έχει ύψος 5.30μ. και εικονίζεται καθιστό στα πίσω πόδια.

Μετά το 1917 τα μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη συγκεντρώθηκαν κοντά στο θεμέλιο που ταυτίστηκε λανθασμένα, ως θεμέλιο της βάσης του μνημείου. Πρώτος ο Α. Ορλάνδος μελέτησε μαζί με τον P. Perdrizet το υλικό μέχρι τη δεκαετία του ’’30. Το 1936 οι J. Roger και O. Broneer συνεχίζουν τη μελέτη και την αποκατάσταση του μνημείου στη θέση αυτή στην οποία βρίσκεται σήμερα με την κατασκευή μιας συμβατικής βάσης.

Με πρωτοβουλία του πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Λίνκολν ΜακΒι, την ιδιωτική πρωτοβουλία και τη συμπληρωματική ενίσχυση του ελληνικού κράτους, αναστηλώθηκε ο Λέων της Αμφίπολης.

You May Also Like

Όλες οι δράσεις Dubitanda μέχρι το τέλος του χρόνου

Πέμπτη 23 Νοεμβρίου Προβολή Θεία Κωμωδία- Καθαρτήριο-Παράδεισος: 20.30   Το δεύτερο μέρος της πολυβραβευμένης ...

Ιδού το λογότυπο για τη σήμανση μνημείων και αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα

Είχε τα λιγότερα like στην ιστοσελίδα ideas.culture.gr ωστόσο το σχέδιο των Καλλιόπης Ζαφείρη και ...

Αναδρομική του Κώστα Στάθη στο ΕΚΑΤΕ τον Νιόβρη

Την αφορμή της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννηση του Κώστα Στάθη αρπάζει το ...

Το ΡΙΚ ανοίγει το αρχείο του στο κοινό

«Ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις του κοινού, αλλά και αναγνωρίζοντας τον ρόλο του ως η Δημόσια ...

Δέκα σημεία για την ΕΡΤ από την Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών

Την εναντίωσή τους στο αυθαίρετο λουκέτο της ΕΡΤ και τη στήριξή τους στον αγώνα ...

Δήμος Λευκωσίας: εκτός χρονοδιαγραμμάτων

Τα έργα του Δήμου Λευκωσίας που έχουν ήδη αρχίσει δεν επηρεάζονται από την πρόσθετη ...

X