Cyprus Jazz & World Music Showcase 2014 | Cafe Balkan

Οι Cafe Balkan θα κλείσουν την πρώτη μέρα του Cyprus Jazz and World Music Showcase, στο Θέατρο Ριάλτο, την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου.

Η μουσική τους βασίζεται στον αυτοσχεδιασμό, αξιοποιεί το χιούμορ και αντικατοπτρίζει ένα μείγμα καλλιτεχνικών βιωμάτων και μουσικών εμπειριών.

Το σχήμα αποτελούν οι Αλέξανδρος Γαγάτσης: βιμπράφωνο, Βασίλης Κομματάς: κλαρίνο, σοπράνο σαξόφωνο, Μαρία Ψειροπούλου: φωνή, Γλαύκος Κοντεμενιώτης: πιάνο, Cahit Kutrafali: ηλεκτρικό μπάσο και Ιωάννης Βαφέας: ντραμς.

Ο Αλέξανδρος Γαγάτσης απαντά στις ερωτήσεις μας εκ μέρους του σχήματος.

Τι θα ακούσουμε από σας;

Δυστυχώς η απάντηση εδώ δεν μπορεί να είναι μονολεκτική. Δεν γνωρίζω δηλαδή αν υπάρχει κάποιο είδος μουσικής το οποίο περιγράφει τον ήχο μας. Μπορώ όμως να σας δώσω μια κατεύθυνση ως προς αυτό που θα ακούσετε. Οι Καφέ Μπαλκάν δημιουργήθηκαν γύρω από φαινομενικά ασχέτιστους μουσικούς χαρακτήρες: τον Βασίλη Κομματά, ο οποίος είναι Μακεδόνας, τον Γλαύκο Κοντεμενιώτη ο οποίος παρόλο που τα τελευταία 26-27 χρόνια ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη είναι πρόσφυγας και έχει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στην ιστορία αυτού του τόπου, και εμένα [Αλέξανδρος Γαγάτσης] που συσπειρώνω την ενέργεια του σχήματος. Ο ήχος μας είναι βιωματικός, βασιζόμαστε πολύ στο αμάγαλμα αυτό που βγάζει ο καθένας μας. Ο Γλαύκος φερειπείν, ασχολείται συνεχώς με την κυπριακή παράδοση αλλά και την τζαζ και αυτό το κράμα βγαίνει στη μουσική που γράφει για τους Καφέ Μπαλκάν. Θα ακούσετε μακεδονικούς χορούς και αμανέδες από τη Μικρά Ασία με πολύ αυτοσχεδιασμό, το αποτέλεσμα των οποίων είναι ουσιαστικά το πάντρεμα της παράδοσης με την δυτικότροπη μορφή που έχουμε δώσει στα κομμάτια αυτά.

Πώς αξιολογείτε την προσπάθεια του 1ου Cyprus Jazz & World Music Showcase;

Εχω να πω τα καλύτερα λόγια για αυτήν την προσπάθεια, το τι αντιπροσωπεύει, αλλά και για την συνεργασία που έχουμε με τους διοργανωτές κατά την διάρκεια της προετοιμασίας μας. Τα τελευταία χρόνια έχουνε έρθει πολλοί καλοί μουσικοί στο νησί και κατά κάποιο τρόπο θέλω να λαμβάνω το 1ο Cyprus Jazz & World Music Showcase και ως μια εκδήλωση εκτίμησης προς την δουλειά αυτών, ως αναγνώριση ότι έχουνε κάτι παραπάνω να προσφέρουν. Ο θεσμός αυτός επιτρέπει μια επιπλέον πλατφόρμα έκφρασης στους μουσικούς [ευρύτερα στον πολιτισμό] και είναι μια καλή συνέχεια στην δουλειά άλλων. Χαίρομαι ιδιαίτερα που συνεργάζομαι με νέους ανθρώπους όπως στο Κέντρο Μουσικής Πληροφόρησης, και που βλέπω κόσμο να ενθαρρύνει τον πολιτισμό της Κύπρου. Είναι πολύ σημαντικό που αυτή η προσπάθεια αφιερώνεται στην μνήμη του Σάββα Χουβαρτά.

Πώς θα θέλατε να δείτε την τζαζ/world music μουσική σκηνή της Κύπρου να εξελίσσεται;

Φυσικά, όπως της βγαίνει. Χωρίς κόμπλεξ, χωρίς μοντέλα. Εάν δωθούν περισσότερες ευκαιρίες και υπάρξει μια σωστή αναδιοργάνωση των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο νησί [αυτών που φέρουν την επίσημη σφραγίδα του κράτους δηλαδή] πιστεύω ότι η/οι μουσική/οί εδώ θα προσφέρουν πολλά στον τόπο.

Πώς θα θέλατε να δείτε το σχήμα και τη μουσική σας να εξελίσσονται;

Δεν έχουμε μακροχρόνιες βλέψεις. Θέλουμε να παίζουμε περισσότερο, πάντα θέλουμε να παίζουμε περισσότερο και ίσως κάποια στιγμή σύντομα κυκλοφορήσουμε καποιο δίσκο.

* Cafe Balkan στο Cyprus Jazz and World Music Showcase την Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου.

Ολόκληρο το πρόγραμμα του Showcase εδώ

+ Πληροφορίες: www.rialto.com.cy / www.cymic.org.cyκαι event στο facebook. Εισιτήρια προς 6 και 10 ευρώ (για 2 μέρες). Ταμείο: 77777745, E-tickets: www.rialto.com.cy.

Οι Cafe Balkan θα παρουσιάσουν την μουσική τους και στο πλαίσιο του πολιτιστικού φεστιβάλ του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Αρχοντικό της οδού Αξιοθέας, το Σάββατο 27 Σεπτεμβρίου στις 20:30. Εισιτήρια προς 10 και 5 ευρώ. Πληροφορίες τηλ. 22894531-2.

You May Also Like

«Smuggling Hendrix» καλύτερη ελληνική ταινία για την ΠΕΚΚ

Τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) ανακοίνωσαν τις επιλογές τους για τις ...

Πολιτισμός σε αναμονή

Το έργο των Πολιτιστικών Υπηρεσιών και του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου παρουσιάστηκε την Παρασκευή 12 ...

OPEN CALL :Nicosia Pop-up Festival 2016

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Pop-up Festival 2016, ο Δήμος Λευκωσίας σε συνεργασία με ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ|Μέρα 46η

Της Chiaki Kamikawa/Εικαστικός   AMABIE x APHRODITE «Όταν μια πανδημία καταστρέφει τη χώρα, σχεδιάστε ...

Γυμνοί επισκέπτες σε γκαλερί του Παρισιού

Έχετε περπατήσει ποτέ σε μια γκαλερί κάνοντας τη σκέψη ότι «θα περνούσα πολύ καλύτερα ...

Διαθεματική έκθεση της Βάσιας Βανέζη στο Φυτώριο

Η Βάσια Βανέζη παρουσιάζει στις 4 Φεβρουαρίου στο Φυτώριο Εικαστικής Καλλιέργειας, ένα στάδιο εργασίας ...

X