Αναδρομική έκθεση του Στέλιου Βότση

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με την οικογένεια του καλλιτέχνη Στέλιου Βότση, οργανώνουν αναδρομική έκθεση του έργου του με τίτλο «Μνήμη Στέλιου Βότση – Μία διαδρομή στην καλλιτεχνική του πορεία».

Η έκθεση αποτελεί ένα καλλιτεχνικό μνημόσυνο στη μεγάλη καλλιτεχνική μορφή του τόπου μας που έφυγε αδόκητα στις 9 Νοεμβρίου 2012.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Καδής, την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014 στις 7:00 μ.μ.  Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στο κτήριο Διοίκησης της Ελληνικής Τράπεζας και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

Ο Στέλιος Βότσης γεννήθηκε το 1929 στη Λάρνακα. Σπούδασε ζωγραφική στο Saint Martin’s School of Art, το Sir John Cass College of Art και στη Royal Academy στο Λονδίνο. Αποφοίτησε από το Slade School of Art του Πανεπιστημίου του Λονδίνου το 1955.

Εκπρόσωπος της γενιάς των Κύπριων καλλιτεχνών που εμφανίστηκαν στο προσκήνιο την περίοδο μετά την ανακήρυξη της Ανεξαρτησίας, ο Στέλιος Βότσης ενσάρκωσε, με εκπληκτική ενάργεια, μέσω του ρηξικέλευθου έργου του, τον προσανατολισμό της κυπριακής τέχνης προς τις κατακτήσεις του παγκόσμιου εικαστικού γίγνεσθαι και τη συνακόλουθη, αναπόφευκτη ρήξη της με τις τότε παραδεδεγμένες αξίες.

Ο Βότσης υπήρξε από τους πρώτους Κύπριους καλλιτέχνες που ενστερνίστηκαν οργανικά τα διδάγματα της Αφηρημένης Τέχνης, αφού σε αυτό το εικαστικό ρεύμα διείδε την ταύτιση με τη δική του κοσμοθεωρία για την κοσμική Αρμονία που συνέχει το Σύμπαν.

You May Also Like

ΣΕ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ|5 σκηνές από ταινίες για να χορέψεις

Η Ελένη Παπαδοπούλου προτείνει πέντε χορευτικές σκηνές από ταινίες που εύκολα μπορείς να αναπαραγάγεις ...

Μνημείο στη Λέσβο από τον Ai Weiwei

Ένα μνημείο για τους πρόσφυγες στη Λέσβο θα δημιουργήσει ο διάσημος εικαστικός, αρχιτέκτονας και ...

Το γκραφίτι στο τείχος του Βερολίνου σε γραμματοσειρά

Γράμματα από τα γκράφιτι στη δυτική πλευρά του Τείχους του Βερολίνου χρησιμοποίησε το στούντιο ...

Υποψήφια για «Ολιβιέρ» η 11χρονη Κλειώ Δημητρίου

Το μιούζικαλ «Ματίλντα» οδηγεί την κούρσα των θεατρικών βραβείων Olivier και το βραβείο καλύτερης ...

Νίκη Μαραγκού, 1948-2013: Εις μνήμην / Λεβέντειος Πινακοθήκη

Η Λεβέντειος Πινακοθήκη διοργανώνει μια μικρή έκθεση-αφιέρωμα στη Νίκη Μαραγκού, με σκοπό το κοινό ...

The Wall | Η φωτογραφία σε δημόσια έκθεση

Η Φωτογραφική Εταιρία Κύπρου – Τμήμα Πάφου και το ΠΑΦΟΣ 2017 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα ...

X