Βικτόρια Χίσλοπ: «Κλαίω και γράφω»

Στην κατάμεστη Πύλη Αμμοχώστου παρουσίασε το βιβλίο της με τίτλο «Ανατολή» η συγγραφέας Βικτόρια Χίσλοπ, το οποίο κυκλοφόρησε αυτή τη βδομάδα στην Κύπρο.

Εκατοντάδες άνθρωποι έδωσαν το «παρών» τους στην Πύλη Αμμοχώστου, η κεντρική αίθουσα της οποίας ήταν κατάμεστη ενώ οι διοργανωτές προνόησαν και… έστησαν οθόνη στην δεύτερη από τις τρεις αίθουσες της Πύλης.

Στην παρουσίαση μίλησαν ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο εκδότης της Βικτόρια Χίσλοπ στην Ελλάδα, διευθυντής των εκδόσεων Διόπτρα Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ο δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός και η ίδια η συγγραφέας -στην ελληνική γλώσσα-, η οποία δέχτηκε ερωτήσεις από τον δημοσιογράφο Τάσο Τρύφωνος.

Η Βικτόρια Χίσλοπ ανέφερε ότι η έρευνά της διήρκεσε δύο χρόνια και σ’ αυτή την περίοδο μίλησε με πολλούς ανθρώπους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους τόσο στις ελεύθερες περιοχές όσο και στα κατεχόμενα, ενώ είδε πολλές φωτογραφίες της εποχής εκείνης, οι οποίες αποτέλεσαν την πηγή έμπνευσής της.

Πολύ σημαντική στιγμή και καμπή στη συγγραφή του βιβλίου, χαρακτήρισε τις συναντήσεις που είχε με εγκλωβισμένους στην Καρπασία, όπου όπως είπε,  διαπίστωσε, έστω και με ανορθόδοξο τρόπο, ότι οικογένειες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων μπορούν να ζουν ομαλά και να συνεργάζονται.

Η Χίσλοπ ξεκαθάρισε ότι το βιβλίο δεν είναι πολιτικό, αλλά «ένα βιβλίο συγκίνησης, διότι για μένα σημαντικές είναι οι επιπτώσεις στους ανθρώπους από τις πολιτικές αποφάσεις και όχι η ίδια η πολιτική».

Ερωτώμενη για την καθημερινότητά της ως συγγραφέα, η ίδια ανέφερε πως δεν γράφει με τη λογική αλλά με το συναίσθημα.

«Είναι μια σκληρή εργασία. Συχνά όταν γράφω, κλαίω. Συμπάσχω με τους χαρακτήρες, μπαίνω στο πετσί τους. Κλαίω και Γράφω. Το ίδιο συνέβη και με αυτό το βιβλίο» είπε.

Κατά την επίσκεψή της στην Αμμόχωστο και δη έξω από την περίκλειστη πόλη, η Βικτόρια Χίσλοπ ανέφερε ότι «μέσα στα κτίρια είδα τις αναμνήσεις των ανθρώπων, όπως ακριβώς είχα δει μέσα στα χαλάσματα της Σπιναλόγκα όπου διέμεναν οι λεπροί, την ιστορία των ψυχών τους. Φαντάστηκα τις ζωές τους.»

Πρόσθεσε πως ήθελε ένα ευτυχισμένο τέλος για την Ανατολή, όπως και για όλα τα βιβλία της και πως αυτό σκέφτηκε για την ίδια την Αμμόχωστο. «Είναι ακατανόητο για μένα που ακόμη δεν υπήρξε ένα ευτυχισμένο τέλος για την Αμμόχωστο, σαράντα χρόνια είναι πολλά».

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ©ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

victoria_sunrise9 victoria_sunrise1 victoria_sunrise2 victoria_sunrise3 victoria_sunrise4 victoria_sunrise5 victoria_sunrise6 victoria_sunrise7 victoria_sunrise8

Αντίθετα με τη δήλωση του Αλέξη Γαλανού λίγο προηγουμένως, ότι το βιβλίο της Χίσλοπ θα μπει σε εκατοντάδες χιλιάδες σπίτια σε όλο τον κόσμο και θα γνωστοποιήσει το πρόβλημα της Αμμοχώστου, η ίδια η συγγραφέας ανέφερε ότι δεν γνωρίζει κατά πόσο η «Ανατολή» μπορεί να βοηθήσει σε κάτι την υπόθεση της πόλης, επεσήμανε ωστόσο ότι ενδεχομένως το σοκ που νιώθουν όσοι δεν ήξεραν και τώρα μαθαίνουν, να δημιουργεί ένα ενδιαφέρον για την πόλη. «Όλοι λένε ‘δεν ξέρουμε να υπάρχει αντίστοιχο της Αμμοχώστου στον υπόλοιπο κόσμο’», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια η Χίσλοπ ανέγνωσε στα ελληνικά απόσπασμα από το βιβλίο.

Είχε προηγηθεί η τιμητική βράβευση της Βικτόρια Χίσλοπ από τον δήμαρχο Αμμοχώστου, Αλέξη Γαλανό, ο οποίος στην δική του ομιλία σημείωσε εξ αρχής την παρουσία του πρώην δημάρχου Αμμοχώστου, Οκτάι Καγιάλπ, δίνοντας την υπόσχεση της προσπάθειας για μια «νέα Κύπρο, απαλλαγμένη από ξένες επιρροές».

Ο κ. Γαλανός είπε ακόμη πως ο τίτλος του βιβλίου και μόνο δίνει ελπίδα στους Αμμοχωστιανούς ότι κάποτε ο πόθος τους για επιστροφή θα πραγματωθεί. Χαρακτήρισε την Ανατολή «σαφέστατα ανθρωποκεντρικό βιβλίο με δυνατούς χαρακτήρες και όχι χάρτινους ανθρώπους» καθώς «οι μνήμες ζωντανεύουν και για μας που ζήσαμε την Αμμόχωστο, είναι μια μαχαιριά στην καρδιά. Το βιβλίο δίνει το μήνυμα της ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ Ε/κ και Τ/κ».

Κλείνοντας, ανέφερε ότι «κάναμε λάθη και απέναντι στους Τ/κ τα οποία όμως με κανένα τρόπο δεν μπορούν να συγκριθούν με την κρατική τρομοκρατία που εξάσκησε και ασκεί η Τουρκία σε βάρος της Κύπρου», ενώ εξέφρασε την ευχή «να μην είναι μια χίμαιρα η σκηνή στο τέλος του βιβλίου όταν η γιαγιά οραματίζεται, να μπαίνουν στην πόλη της Αμμοχώστου μπουλντόζες αντί τανκς».

Χαιρέτισε, δε, την Βικτόρια Χίσλοπ με το V της νίκης τόσο για την ίδια και την Αμμόχωστο αλλά και για το βιβλίο, ώστε να γίνει μπεστ σέλερ.

«Αυτό το βιβλίο για μας είναι βίωμα και ευθύνη», ανέφερε ο δήμαρχος της πρωτεύουσας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, τονίζοντας και τον συμβολισμό του χώρου της Πύλης Αμμοχώστου για την παρουσίαση ενός βιβλίου η ιστορία του οποίου τοποθετείται στην Αμμόχωστο.

Τη δική της σημασία είχε η ομιλία του εκδότη Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου, ο οποίος έχει κυπριακή καταγωγή. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι περνούσε μικρός τα καλοκαίρια του στην Κύπρο και είχε πάντα μια αρνητική εικόνα για τους Τουρκοκύπριους παρά τις ιστορίες της μητέρας του για την ειρηνική συμβίωσή τους. «Αυτό το βιβλίο με έκανε να αναθεωρήσω και να επαναδιαπραγματευτώ με τις απόψεις μου. Τελικά μοιάζουμε με τους Τ/κύπριους», σημείωσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι εκτός από το ότι «το συγκλονιστικότερο απ΄όλα τα βιβλία της Χίσλοπ» σε αγγίζει, «σε κάνει να σκεφτείς».

Το βιβλίο «Ανατολή» κυκλοφόρησε ήδη στα ελληνικά, αγγλικά και  νορβηγικά ενώ αναμένονται οι μεταφράσεις στα γερμανικά, γαλλικά, έως και κινέζικα. Το βιβλίο θα κυκλοφορήσει και στην Αμερική.

ΚΥΠΕ | ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ©ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 

 

 

 

 

 

 

You May Also Like

Νέα στέγη για τους Κύπριους Χαράκτες

To νέο της, Πρότυπο Εργαστήρι Χαρακτικής Τέχνης Κύπριων Χαρακτών εγκαινιάζει στις 17 Μαρτίου η ...

Οι «Πλάνητες» εγκαινιάζουν το εικαστικό Πάφος2017

Η έκθεση με τίτλο «Πλάνητες» εγκαινιάζεται στις 28 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία θα ...

Μουσείο Παραμυθιού: Ελπίδα μέσω ΥΠΠΑΝ και Δήμου Λευκωσίας

Το ενδεχόμενο να κλείσει οριστικά τις πόρτες του ανακοίνωσε το βράδυ της Δευτέρας το ...

«Ταξίδι μεγάλης μέρας προς τη νύχτα» | Εικόνες

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για τη νέα παραγωγή του ΘΟΚ με ...

Ντοκιμαντέρ για τα τελευταία πέντε χρόνια του Ντέιβιντ Μπόουι

Τα τελευταία πέντε χρόνια στη ζωή του Ντέιβιντ Μπόουι εξερευνά το ντοκιμαντέρ του BBC ...

Ποια είναι η Cécile Giroire που ανέλαβε τις ελληνικές αρχαιότητες του Λούβρου;

Νέα επικεφαλής έχει το Τμήμα Ελληνικής, Ρωμαϊκής και Ετρουσκικής Τέχνης του Λούβρου αφού εδώ ...

X