«Δεν πάμε ακόμα σε δίκη» για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

«Είναι ώρα να επιστρέψουν τα γλυπτά στην Ελλάδα. Αυτό ζητάει η παγκόσμια κοινότητα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αλλά και η βρετανική κοινή γνώμη. Μιλάμε για μια αδικία που κρατά πολλά χρόνια. Πιστεύουμε ότι το θέμα μπορεί να λυθεί προς όφελος των δύο μερών και όλης της ανθρωπότητας».

Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων η δικηγόρος Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης.
Η Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ και οι συνάδελφοί της νομικοί Τζέφρι Ρόμπερτσον και Νόρμαν Πάλμερ, συνοδευόμενοι από τον αρχαιολόγο Ντέιβιντ Χιλ, πρόεδρο του Παγκόσμιου Συνδέσμου Για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, είχαν χθες συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αντώνη Σαμαρά στον οποίον ανέπτυξαν τις προτάσεις τους σχετικά με το πώς θεωρούν κατάλληλο να προχωρήσουν νομικά για την επιστροφή των γλυπτών.

Επιστρέφοντας στην Αγγλία, οι τρεις νομικοί θα συντάξουν έκθεση με τις προτάσεις τους και έπειτα θα αποφασιστεί από κοινού με την ελληνική κυβέρνηση το «πλάνο δράσης», όπως ονομάστηκε.

Μένει UNESCO η ελληνική κυβέρνηση

«Δεν αποφασίσαμε να πάμε σε δίκη», ξεκαθάρισε ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελλάδας, Κώστας Τασούλας, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, απαντώντας εμμέσως και στους νομικούς φιλοξενούμενούς του.

«Αποφασίσαμε», διευκρίνισε, «να εξαντλήσουμε τη διαδικασία στην UNESCO, με τη διαμεσολάβηση την οποία αποδέχτηκε ο διεθνής οργανισμός ως προς το ελληνικό αίτημα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, έχοντας στο πλευρό μας εκτός από Έλληνες και ξένους νομικούς για συμβουλές, όπως οι τρεις διακεκριμένοι δικηγόροι».

Οι ίδιοι από την πλευρά τους τόνισαν πως «το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι μοναδική περίπτωση και απαιτείται η επανένωσή τους».

Πάντως, η προβολή που δίνουν τα διεθνή ΜΜΕ στην επίσκεψη και τις επαφές στην Αθήνα είναι -χάρη και στην παρουσία της Αμάλ Αλαμουντίν Κλούνεϊ- εκτενής, με δηλώσεις και ιστορικές αναφορές σχετικά με την αρπαγή των γλυπτών από τον ναό του Παρθενώνα.

Το πιο εύστοχο σχόλιο έκανε, μάλλον, το περιοδικό Forbes, υποστηρίζοντας ότι «η νομική συνδρομή της Αμάλ Αλαμουντίν στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα γεμίζει ελπίδες τους Έλληνες και καταρρακώνει τους Βρετανούς, καθώς πλέον συνοδεύεται από χολιγουντιανή ισχύ»…

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Οι τρεις νομικοί, μεταξύ αυτών πάντα σε περίοπτη θέση η δικηγόρος Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ (3η αριστερά), ξεναγήθηκαν από τον διευθυντή του μουσείου Δημήτρη Πατερμανλή (αριστερά) και τον υπουργό Πολιτισμού στο νέο Μουσείο της Ακρόπολης ©ΑΠΕ/ΜΠΕ

 

You May Also Like

Φρέντι και Έλτον: μουσικοί «μύθοι» στο σινεμά

Οι ζωές δύο μεγάλων μορφών της διεθνούς μουσικής βιομηχανίας -αν και πολύ διαφορετικών μεταξύ ...

«Enter» από το Ίδρυμα Ωνάση: 8 νέα έργα μετατρέπουν το σπίτι σε σκηνή

Αθηναϊκά και νεοϋορκέζικα διαμερίσματα, σπίτια στην ελληνική επαρχία, ο ήλιος που δύει, ζευγάρια που ...

Ημέρα Αφήγησης στο «Τεχνοδρόμιο» της Λεμεσού

Ιστορίες μεταμορφώσεων από τη μυθολογία θα ακούσουμε το Σάββατο 18 Μαρτίου στη Λεμεσό στο ...

Διαγωνισμός φωτογραφίας κυπριακής κουζίνας

Το Μουσείο Κυπριακών Τροφίμων και Διατροφής με την ευκαιρία της εγγραφής της Μεσογειακής Διατροφής ...

Τάφος και σκελετός βρέθηκαν στην Αμφίπολη

Τάφος κιβωτιόσχημοςμε διάσπαρτα σιδερένια και χάλκινα καρφιά, στοιχεία φερέτρου και οστά εντοπίστηκαν στον Τύμβο ...

Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδάυρου

Σε μια ζωντανή μετάδοση μέσω των ΜΚΔ του φεστιβάλ η καλλιτεχνική διευθύντρια Κατερίνα Ευαγγελάτου, ...

X