Δημιουργικές συναντήσεις

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά @aggeliki.mk

Το Σάββατο 18 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης “Χαρακτική και Βιβλίο” που διοργανώνει η σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Αιγαία σε συνεργασία με το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή. Στα εγκαίνια της έκθεσης είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μια μοναδική διάλεξη του καταξιωμένου Κύπριου χαράκτη Χαμπή Τσαγγάρη που μας ταξίδεψε στα μονοπάτια της ιστορίας τόσο του ίδιου του καλλιτέχνη όσο και της τέχνης του, της χαρακτικής. Σύμφωνα και με τα λόγια των διοργανωτών, όπως μια εικόνα μπορεί να διηγηθεί μια ιστορία, έτσι και ο λόγος μπορεί να δημιουργήσει εικόνες. Ο λόγος και η εικόνα αποτυπώνονται, διαδίδονται και μένουν αναλλοίωτα στον χρόνο με το πάντρεμα της χαρακτικής τέχνης και του βιβλίου. Ο σκοπός της έκθεσης είναι να προωθήσει αυτή τη σχέση. Η χαρακτική γίνεται πιο προσιτή στο κοινό μέσω της εικονογράφησης του βιβλίου, ενώ το βιβλίο αποκτά καλλιτεχνική υπόσταση μέσω της χαρακτικής.

Η έκθεση έχει επίσης στόχο να προβάλει και να ενθαρρύνει τη γέννηση καινοτόμων ιδεών ως προς τον σχεδιασμό και τη δημιουργία εικονογραφημένων βιβλίων, καθώς και τον πειραματισμό μέσα από πολυδιάστατες προσεγγίσεις στη δημιουργία “Βιβλίων και Χαρακτικών”. Η έκθεση θα φιλοξενείται στους εκθεσιακούς χώρους της σχολής μέχρι και τις 9 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθούν μονοήμερα εργαστήρια και διαλέξεις που αφορούν τη χαρακτική και το βιβλίο σαν ένα σημαντικό συναπάντημα του λόγου και της εικόνας. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν χαρακτικά και βιβλία από τη συλλογή του “Μουσείου Χαρακτικής Χαμπή”, καθώς επίσης και έργα τόσο από επαγγελματίες χαράκτες και καλλιτέχνες όσο και από φοιτητές και μαθητές της σχολής. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της έκθεσης και των εργαστηρίων θα βρείτε στο site: www.aigaia.com.cy.

Σε αντιδιαστολή, σε μια εποχή που η αξία της παράδοσης συναντά την ανάγκη για αλλαγή, ειδικά για τη Γηραιά Ήπειρο που διανύει εσχάτως μια πορεία σημαντικών αλλαγών και ανακατατάξεων, το σύνθημα “Re-Designing Europe” αποτυπώνει με τον γλαφυρότερο τρόπο τις προθέσεις μιας σημαντικής μερίδας γνωστών και καταξιωμένων επαγγελματιών του χώρου της οπτικής επικοινωνίας που θέλει να δείξει πώς η δημιουργικότητα υποκινεί την αλλαγή. Με αυτή τη βασική ιδέα η ευρωπαϊκή λέσχη Art Directors Club of Europe (ADCE) διοργανώνει το 1ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Δημιουργικότητας από 6 έως 8 Νοεμβρίου στη Βαρκελώνη. Στόχος του τριήμερου φεστιβάλ είναι να ενεργοποιήσει, να παρακινήσει και να εμπνεύσει την αλλαγή μέσα από το design και τη δημιουργικότητα των οραματιστών του χώρου και όλων εκείνων που ασκούν ισχυρή επιρροή στα μέσα ενημέρωσης.
Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η εντυπωσιακή εκδήλωση θα φιλοξενήσει, με βάση το πρόγραμμα που είναι χωρισμένο σε τρεις μέρες, μεγάλα ονόματα και ακόμη μεγαλύτερες ιδέες. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με κάποια από τα κορυφαία ονόματα του χώρου της οπτικής επικοινωνίας στην Ευρώπη και να παρακολουθήσουν ομιλίες, σεμινάρια και workshops. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί για 23η συνεχόμενη χρονιά η τελετή βράβευσης των καλύτερων ευρωπαϊκών δημιουργιών στους τομείς του design και της διαφήμισης: “The Best of European Design and Advertising – ADCE Awards”. Παράλληλα θα παρουσιαστούν πάνω από 600 έργα βραβευμένων δημιουργών από κάθε χώρα που συμμετέχει στον διεθνή αυτό ευρωπαϊκό θεσμό. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του φεστιβάλ στην ηλεκτρονική διεύθυνση: www.adceurope.org

You May Also Like

Travellink Project και 2ο Behance Portfolio Review Κύπρου

Η πρώτη εκδήλωση αφορά τη φιλοξενία για πρώτη φορά στην Κύπρο της δράσης Ink ...

Sistema Cyprus: Μια συναυλία για να θυμόμαστε

Η ορχήστρα του Sistema Cyprus παρουσιάζει μια νέα συναυλία με τίτλο A Concert to ...

Νέες τεχνολογίες για τον πολίτη

Ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής της Ελλάδας Στέλιος Ράλλης μιλά στο “Π” για τον ...

Τα 4 εργαστήρια του 4ου Graphic Stories Cyprus

Από την κατασκευή ενός αλφάβητου με cartoons μέχρι τη δημιουργία ενός πλήρους κόμιξ και ...

«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου» έγινε graphic novel

Πενήντα χρόνια μετά, επανέρχεται -online από σήμερα κι όταν ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία φυσικά- «Ο μεγάλος ...

Window Comics: Δημιουργοί κόμικς από όλο τον κόσμο σχεδιάζουν για την κλιματική αλλαγή

Ανοίγοντας το παράθυρό του στο χωριό της Πίνδου, τη Σαμαρίνα ο ήρωας του εικονογράφου/δημιουργού ...

X