Τι μας έμαθε ο Σνόουντεν;

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη

«Οι χρήστες θα πρέπει να αναζητήσουν κρυπτογραφημένα εργαλεία και να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες που είναι εχθρικές προς την προστασία της ιδιωτικής ζωής», είπε ο Έντουαρντ Σνόουντεν και ο κόσμος πάγωσε. Περίεργο, αφού τόσο καιρό το ίδιο λέει ο πρώην υπάλληλος της CIA και νυν νο1 καταζητούμενος των ΗΠΑ.

Ο Σνόουντεν, σε μια «δικτυακή» συνέντευξή του στο πλαίσιο του New Yorker Festival, άσκησε δριμεία κριτική εναντίον του Dropbox, του facebook και της Google. Συμβούλεψε όσους θέλουν να διατηρήσουν τα προσωπικά τους δεδομένα μακριά από τα μάτια και τα χέρια τρίτων να παραμείνουν μακριά από τις πλατφόρμες των διαδικτυακών υπηρεσιών. Αν και παραδέχτηκε πως οι συγκεκριμένες υπηρεσίες έχουν επιδείξει σημαντικές βελτιώσεις σε ζητήματα ασφαλείας των χρηστών, υποστήριξε πως εξακολουθούν να παραμένουν επικίνδυνες.

Για να χαλαρώσετε λίγο από τον πανικό (παρακαλώ να σταματήσουν τα τηλέφωνα και τα μέιλ, απαντώ σε όλους από εδώ όπως υποσχέθηκα), σας λέω ότι παρακολουθώντας τη συνέντευξη (http://youtu.be/fidq3jow8bc), διαπίστωσα καταρχάς ότι έγινε με Google hangouts, το οποίο από μόνο του αποδυναμώνει κάπως τη φοβία που μπορεί να κυρίεψε κάποιον. Το Google hangouts είναι μια υπηρεσία του Google+ που χρησιμοποιείται όπως το skype, αλλά κάνει και ταυτόχρονη εγγραφή της «συνεδρίας» ή τηλεφωνήματος ή βιντεοκλήσης ή όπως το πει κανείς. Μια που ο Σνόουντεν βρίσκεται στη Ρωσία και δεν μπορεί καν να πατήσει το πόδι του στην Αμερική, ο μόνος τρόπος να μιλήσεις μαζί του εύκολα και ανέξοδα (και να μαγνητοσκοπήσεις κιόλας) είναι το Google hangouts. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Οτιδήποτε κάνουμε στο δίκτυο, από το να στείλουμε ένα μέιλ μέχρι να κρεμάσουμε μια εικόνα στο Pinterest θα πρέπει να θεωρούμε ότι είναι ΔΗ-ΜΟ-ΣΙ-Ο. Δεν υπάρχει απολύτως τίποτα που να μπορεί να παραμείνει ιδιωτικό στο δίκτυο. Ούτε και στο τηλέφωνο, άλλωστε. Αν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν το τηλέφωνο της Άνγκελα Μέρκελ, υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι η οποιαδήποτε μυστική ή όχι υπηρεσία δεν μπορεί να παρακολουθήσει και το δικό του; Ό,τι θες να κρύψεις στείλε το με ταχυδρομικό περιστέρι καλύτερα. Ή χρησιμοποίησε ένα μέιλ που ο σέρβερ του είναι ασφαλείας. Συνήθως της δουλειάς. Εκεί μόνο το αφεντικό μπορεί να το διαβάσει. Ουφ! Ή μήπως όχι ουφ;

Αν βάλουμε καλά-καλά στο μυαλό μας πως οτιδήποτε δημοσιεύουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί αύριο να βρεθεί οπουδήποτε, τότε και θα μας φύγει το άγχος και θα προστατευτούμε και καλύτερα. Θυμηθείτε ότι τα μ.κ.δ. είναι η πλατεία του χωριού. Ό,τι γράφουμε εκεί είναι σαν να το φωνάζει ο τελάλης στην πλατεία. Εγώ πάντως, που έχω και τις καλύτερες των προθέσεων, αν έπρεπε να προσλάβω κάποιον, μια ματιά στο facebook και το twitter του θα την έριχνα. Όχι για να κατασκοπεύσω κανέναν… αλλά ποιος θέλει στη δουλειά έναν τύπο που τις νύχτες ξεκατινιάζεται με όποιον λάχει; Δυστυχώς τα μ.κ.δ. φανερώνουν όλα τα κρυφά (και φανερά) μας πάθη. Από την άλλη, θα ήμουνα κακός εργοδότης, αν προσπαθούσα να «ψαρέψω» πολιτικές, πολιτιστικές, σεξουαλικές ή άλλου είδους προτιμήσεις, τις οποίες δεν έχω καμία δουλειά να γνωρίζω και αυτή ακριβώς είναι η ιδιωτικότητα για την οποία συζητάμε.

Το ότι ο Σνόουντεν μας ξεκούνησε το βρίσκω θετικό. Το ότι μόλις τώρα ανακάλυψαν όλοι ότι όποιος θέλει έχει τη δυνατότητα να μας παρακολουθήσει, ότι η φωτογραφία από τις διακοπές που ανεβάσαμε του ανήκει, ότι η ιδιωτικότητα είναι μια έννοια χωρίς νόημα στο δίκτυο, το βρίσκω θλιβερό. Από την άλλη, κάλλιο αργά παρά ποτέ…

You May Also Like

Ψηφιακή αποσύνδεση

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Η Ευρώπη δεν είναι Ηνωμένες Πολιτείες και το ...

Κι όμως δεν έχουμε όλοι διαδίκτυο

Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Η παγκόσμια εξάπλωση του διαδικτύου συχνά συνδέεται με τη διαφάνεια ...

Bitcoin: επανάσταση ή απάτη;

@valia_kaimaki Με τo Bitcoin δεν έχω ασχοληθεί ιδιαίτερα. Βλέπω καμιά φορά να το προτείνουν ...

Περί απώλειας

Πριν από 11 χρόνια οι συνθήκες μου επέβαλαν να γράψω ένα αντίστοιχο άρθρο για ...

Όχι, να μην παρακολουθούμε τα παιδιά μας

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Βραχιόλια, ρολόγια, κινητά, όλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για ...

H μάχη για τη φορολογία του διαδικτύου|Μέρος Β’

Αν θυμάστε, την περασμένη βδομάδα προσπαθήσαμε ν’ αποκρυπτογραφήσουμετην κίνηση της Γαλλίας να φορολογήσει τις ...

X