EFFE: Οδηγός Φεστιβάλ της Ευρώπης

Κάλεσμα συμμετοχής στο πιλοτικό πρόγραμμα EFFE – Europe for Festivals, Festivals for Europe, απευθύνει ο Χρίστος Γεωργίου, εκτελεστικός διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ), στους διοργανωτές φεστιβάλ στην Κύπρο.

Εξηγώντας ότι η εμπλοκή της χώρας στα ευρωπαϊκά προγράμματα, όσο μικρή κι αν είναι, σημαίνει πολλά για την εξωστρέφεια της Κύπρου στον χώρο της σύγχρονης πολιτιστικής παραγωγής, ο κ. Γεωργίου -ως ο τοπικός επικεφαλής του προγράμματος- τόνισε την ανάγκη συμμετοχής σε αυτή τη νέα ευρωπαϊκή πλατφόρμα η οποία έχει ως στόχο να καταρτίσει μια λίστα με τα πιο ενδιαφέροντα και καινοτόμα φεστιβάλ της Ευρώπης, μικρά και μεγάλα, αλλά και να τα επιβραβεύσει.

*** Υποβολή αιτήσεων στο www.effe.eu μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Τέλη εγγραφής 50 ευρώ. Πληροφορίες και διευκρινίσεις τηλ. 22674920.

 

Τα κριτήρια

Να μετρούν τουλάχιστον τρία χρόνια διοργάνωσης, να έχουν πάθος γι’ αυτό που κάνουν και να υπηρετούν την κοινότητά τους: αυτά είναι τα κύρια ζητούμενα ώστε ένα φεστιβάλ να αιτηθεί τη συμμετοχή του στο EFFE.
Στην παρουσίασή του, ο κ. Γεωργίου ανέφερε αναλυτικά τα βήματα που χρειάζεται μια αίτηση αλλά και τα οφέλη από μια τέτοια συμμετοχή:

  • Ο οδηγός EFFE, όπως ονομάζεται αυτός ο κατάλογος των φεστιβάλ που θα καταρτιστεί, θα προωθηθεί σε μια μεγάλη εκστρατεία στα ΜΜΕ όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά σε παγκόσμιο επίπεδο.

  • Η συμμετοχή σ’ αυτό τον οδηγό θα διευρύνει και τις ευκαιρίες δικτύωσης με άλλα φεστιβάλ αλλά και προγράμματα.

Πιστοποίηση και Επιβράβευση

Η αίτηση έκαστου φεστιβάλ θα αξιολογηθεί αρχικά από μια τοπική επιτροπή (η κυπριακή επιτροπή θα είναι τριμελής και θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες) και έπειτα από μια Διεθνή Επιτροπή Επιλογής, στην οποία θα περιλαμβάνονται προσωπικότητες από τον καλλιτεχνικό χώρο αλλά και τον χώρο της πολιτικής.

Μέσα από την αξιολόγησή του, το κάθε φεστιβάλ δύναται να λάβει μια «πιστοποίηση αναγνωρισιμότητας» (EFFE label) για την καλλιτεχνική ποιότητα, την ενεργό συμμετοχή στην τοπική κοινότητα και την ευρωπαϊκή και διεθνή προοπτική και εμπλοκή.

Το εν λόγω label αποτελεί μια εγγύηση ποιότητας αναγνωρισμένη σε ολόκληρη την Ευρώπη και θέτει το φεστιβάλ σε ένα δίκτυο διοργανώσεων όπου θα απολαμβάνει αυξημένη προβολή, θεατές και νέες δυνατότητες δικτύωσης.

Επιπλέον, θα δοθεί το EFFE Award σε επιλεγμένο αριθμό φεστιβάλ τα οποία με την καινοτομία τους κατευθύνουν νέες καλλιτεχνικές τάσεις.

Τέλος, το φθινόπωρο 2015 θα πραγματοποιηθεί η σύνοδος-γκαλά του προγράμματος, όπου θα ανακοινωθούν τα βραβεία και ο Οδηγός των Φεστιβάλ και θα γίνει ο απολογισμός του πιλοτικού προγράμματος για την περαιτέρω εξέλιξη και διεύρυνσή του.

Παρούσα Ευρώπη, Απόντες Κύπριοι

Αλγεινή εντύπωση, πάντως, έκανε το γεγονός ότι από τα 70 περίπου φεστιβάλ που είναι γνωστό πως πραγματοποιούνται στην Κύπρο, κατά τη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος έδωσαν το παρών τους οι διοργανωτές μόλις πέντε (!) φεστιβάλ.
Το πρόγραμμα είναι πιλοτικό, ωστόσο αφορά όλα τα ευρωπαϊκά φεστιβάλ και η διάθεση ενός προγράμματος για να έρθουν κοντά όλες οι μεγάλες διοργανώσεις που αξίζουν την προσοχή του κοινού, αξίζουν την ανταπόκρισή μας.

You May Also Like

FRESH PICS / Φωτογραφική έκθεση φοιτητών στο Θέατρο Ριάλτο

Συνεχίζοντας τη δράση του στον εικαστικό χώρο και θέλοντας να δώσει βήμα σε νέους ...

12th Cyprus Rialto World Music Festival 2017

Για 12η χρονιά επανέρχεται στην Πλατεία Ηρώων το δημοφιλές φεστιβάλ της World Music, με ...

Bραβεία λογοτεχνίας Ελλάδας: οι βραχείες λίστες

Τις βραχείες λίστες για τα βραβεία Διηγήματος-Νουβέλας, Μυθιστορήματος, Ποίησης, Δοκιμίου-Κριτικής, Πρωτοεμφανιζόμενου συγγραφέα, Χρονικού-Μαρτυρίας και Λογοτεχνικής ...

LUX 2018 | Την πρωτιά κατέκτησε η οικολογία

Στην ταινία “Woman at war” του Ισλανδού Benedikt Erlingsson απονεμήθηκε το φετινό βραβείο κινηματογράφου ...

Ίδρυμα ΣΟΚ: Προκήρυξη θέσης καλλιτεχνικού διευθυντή άρον άρον

Σε προκήρυξη της θέσης του Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου προχώρησε το ...

Το Ευρωπαϊκό βραβείο κινηματογράφου LUX αλλάζει μορφή

Η τρέχουσα κρίση υγείας δημιουργεί πρωτόγνωρες προκλήσεις στη βιομηχανία του κινηματογράφου, και οι υπεύθυνοι ...

X