Έκθεση της Νίνας Ιακώβου στην γκαλερί Γκλόρια

Έκθεση γλυπτικής της Νίνας Ιακώβου με τίτλο «Πηλός. Σύγχρονες όψεις της παράδοσης» παρουσιάζεται στην γκαλερί Γκλόρια από την Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014.

Την έκθεση θα ανοίξει η δρ Δήμητρα Μπακιριτζή, διευθύντρια του Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου Λευκωσίας.

Η Νίνα Ιακώβου γεννήθηκε στην πόλη της Αμμοχώστου το 1933.

Είναι η πρώτη Κυπρία που παρακολούθησε γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών στη δεκαετία του 1950 – πριν από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα – και μαθήτευσε σε εργαστήρια επωνύμων δασκάλων της Νεώτερης Ελληνικής Τέχνης.

Οι συνθήκες δεν της επέτρεψαν να μείνει στην Αθήνα. Όπως αναφέρει η ίδια σε συνέντευξη της:

«Την γλυπτική την έμαθα κοντά σε ένα μεγάλο δάσκαλο, τον Έλληνα γλύπτη και καθηγητή της κεραμικής, Γιώργη Γεωργίου, που με κράτησε στο δικό του εργαστήριο στην Αθήνα, σε δύο σημαντικές περιόδους, πρώτα το 1953 – 54 και ξανά το 1964-65. του οφείλω τα πάντα. Την ίδια εποχή παρακολουθούσα γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών και γνώρισα από κοντά την τέχνη του Μ. Τόμπρου, του Γ. Παπά, του Α. Απάρτη. Η δεκαετία του ’50 δύσκολη για όλη την Κύπρο. Τελειώνοντας το Γυμνάσιο χρειάστηκε να εργαστώ γραμματέας και επιπλέον να πουλήσω την αυλή του πατρογονικού μας σπιτιού στο Βαρώσι πριν φύγω για την Αθήνα. Έμεινα μόλις ένα ακαδημαϊκό έτος (1953 – 54). Επέστρεψα στην Κύπρο και παντρεύτηκα (1956) τον Φειδία Ιακώβου που είχε καταγωγή από το Τρίκωμο και το Λευκόνοικο».

Με τον Φειδία Ιακώβου απέκτησε δύο θυγατέρες αλλά δεν εγκατάλειψε την τέχνη.  Με υποτροφία της Μορφωτικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Παιδείας, ξαναγύρισε στη Σχολή Καλών Τεχνών για ακόμη ένα έτος το 1964-65, και αμέσως μετά άρχισε να δραστηριοποιείται επαγγελματικά στον τομέα της γλυπτικής, συχνά σε συνεργασία με τον ζωγράφο και διακοσμητή Ξάνθο Χατζησωτηρίου.

Μνημειακά γλυπτά της Νίνας Ιακώβου σε τσιμέντο, ξύλο ή σίδηρο, καθώς και κεραμικά, είχαν κατασκευασθεί για τα ξενοδοχεία της Αμμοχώστου, Μαριάννα, Λοϊζιάνα, Cypriana, Grecian και Sandy Beach, ενώ το καλοκαίρι του 1974 μια μεγάλη σειρά ανάγλυφων έργων είχαν μόλις παραδοθεί στο ξενοδοχείο Castle Beach της Κερύνειας.

Μετά την εισβολή εγκαθίσταται με την οικογένειά της στην Λάρνακα και συνεχίζει να ζει και να δημιουργεί μέχρι και σήμερα. Εμπνέεται από την παραδοσιακή κεραμική της Αμμοχώστου και τις ανθρωπόμορφες κούζες που ονομάζονται «κουκουμάρες» και μέσα από τη δουλειά της προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την παράδοση.

Ως καλλιτέχνης αντιμετωπίζει και απεικονίζει την φρίκη του πολέμου και τον πόνο της προσφυγιάς δημιουργώντας το έργο «Κραυγή» και τις σειρές «Διαμαρτυρίες» και «Σειρά του Πολέμου».

Για το έργο της Νίνας Ιακώβου γράφει ο δρ Βάσος Καραγιώργης, Ομότιμος Καθηγητής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου:

«Η Νίνα είναι μια ξεχωριστή γλύπτρια. Η τέχνη της έχει μια αρχαιοπρέπεια, ειλικρίνεια, βαθύ συναισθηματισμό. Είναι σεμνή, χωρίς φλυαρίες, διαυγής, χαρακτηριστικά της ίδιας της προσωπικότητάς της. Είναι ενσυνείδητα Ελληνίδα και ειδικότερα Κυπρία γλύπτρια, διαχωρίζει σαφώς τον εαυτό της από τη μεγάλη ομάδα των Κυπρίων καλλιτεχνών, ιδίως των ζωγράφων, που έχουν επιλέξει τους διεθνείς ρυθμούς στην τέχνη. Η πενηντάχρονη διαδρομή της στο στίβο της τέχνης υπήρξε σεμνή και σχεδόν σιωπηρή, είναι καιρός να γίνει ευρύτερα γνωστή και πέραν των νησιωτικών μας συνόρων.»

Nina3 Nina1 Nina2 Nina4

Αν και συμπληρώνει σχεδόν 60 χρόνια γλυπτικής δημιουργίας, το έργο της έχει προβληθεί μόνο σε δύο ατομικές εκθέσεις, το 2002 και το 2005 ενώ το 2013 το Επιμελητήριο Καλών Τεχνών την τίμησε με τη διοργάνωση μεγάλης αναδρομικής έκθεσης στο οίκημα του. Στην παρούσα έκθεση θα παρουσιάσει μεταξύ άλλων και σειρά γλυπτών εμπνευσμένη από τη μεσαιωνική εφυαλωμένη κεραμική. Όπως πάντα όμως, η Νίνα Ιακώβου δημιουργεί έργα τα οποία είναι σύγχρονα έστω και εάν έχουν βαθιές ρίζες στο ιστορικό παρελθόν του τόπου.

+ Η έκθεση ανοίγει την Τρίτη 18 Νοεμβρίου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου 2014 στην γκαλερί Γκλόρια [Ζήνωνος Σώζου 3, Λευκωσία]. Πληροφορίες τηλ. 22762605.

Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή 10:30-12:45 π.μ. και 17:30 – 20:00, Σάββατο 10:30-12:45.

 

You May Also Like

«Γεθσημανή», η νέα παραγωγή του ΘΟΚ σε σκηνοθεσία Αλίκης Δανέζη Knutsen

Tο έργο «Γεθσημανή» του Ντέιβιντ Χέαρ θα δούμε από την Παρασκευή 5 Απριλίου 2013 ...

Πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο η «Κυπριακή Άνοιξη»

Πραγματοποιήθηκε στο Μόναχο η πολιτιστική σειρά «Κυπριακή Άνοιξη», από τις 22 Απριλίου μέχρι 4 ...

Ανακοινώθηκαν οι υποψήφιοι του βραβείου Turner

Μια καλλιτέχνης που κάποια στιγμή είχε βασίσει ένα έργο της γύρω από τον χαρακτήρα ...

Ανοιχτή πρόσκληση στο 14ο Animafest

Από τις 13 μέχρι τις 18 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί το φετινό 14ο Διεθνές Φεστιβάλ ...

Σωτήρες | Παρουσίαση δίσκου σε Λεμεσό και Λευκωσία

Το μουσικό σχήμα «Σωτήρες» κυκλοφόρησε το πρώτο ομώνυμο άλμπουμ του και το παρουσιάζει σε ...

Ποιο θα είναι το «Ευρωπαϊκό Δέντρο 2019»;

Μισή χιλιετία ζωής «μετρά» μια φλαμουριά από την Κροατία, που διεκδικεί τον τίτλο του ...

X