Έκθεση του Μιχάλη Χαραλαμπίδη στην Golden Gallery by Kapatays

Τη νέα του ζωγραφική δουλειά στην Golden Gallery by Kapatays παρουσιάζει από τις 12 Νοεμβρίου και μέχρι τις 24 Νοεμβρίου ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης.

Μεγαλωμένος σε καλλιτεχνική οικογένεια, ο ζωγράφος ξέρει πολύ καλά να χρησιμοποιεί τα χρώματα για να δίνει στους πίνακές του μοναδική ζωντάνια και φρεσκάδα.

Αναφέρει σε σημείωμά του για την έκθεση ο Χάρης Καμπουρίδης, τεχνοκριτικός-σημειολόγος, μέλος της Academia Europaea:
«Οι πίνακες του Μιχάλη μοιάζουν με τη ζωντανή, φρέσκια ανάμνηση πάνω στα βλέφαρα από ένα βαθύ όνειρο που μόλις είδαμε. Αισθάνεσαι πως όλα είναι ‘ηδη ειδωμένα’, deja vu, και πως προέρχονται από μια βαθιά ψυχική δεξαμενή όπου φυλάγονται τα αρχέτυπα των εικόνων πριν κληθούν στην επιφάνεια της ζωής για να αποτελέσουν την εμπειρία».

MICHALIS_CHARALAMBIDES2

Οι συνθέσεις

Σύμφωνα με τον τεχνοκριτικό Χ. Καμπουρίδη:

«το εικαστικό θέαμα το αντικρίζει το βλέμμα του θεατή μέσα από ένα άνοιγμα, παράθυρο ή μπαλκονόπορτα, συχνά δίπλα από διακοσμημένη κουρτίνα. Ο φωτισμός είναι νυχτερινός, σαν από φεγγαρόφωτο, και απλώνεται πάνω στα οικοδομήματα σαν ανταύγεια από κάτι ισχυρό, ενώ σκιές στα πλάγια κλιμακώνουν μια αίσθηση μυστηρίου και αινιγματικότητας. Φοίνικες συμπληρώνουν τη σύνθεση στα περισσότερα έργα, ζωγραφισμένοι σαν ιδεόγραμμα, σαν δεδομένη οπτική λέξη. Οι στέγες των σπιτιών είναι πολλές φορές σφαιρικές, συχνά και με σταυρό πάνω τους. Δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για να διαισθανθεί ο θεατής πως ο ζωγράφος απεικονίζει νυχτερινά τοπία από κάποια μεσογειακή χώρα, τοπία γαλήνια, σχεδόν εξιδανικευμένα, ονειρικά, τα οποία συμπυκνώνουν και στη συνέχεια μεταδίδουν μια ατμόσφαιρα προχωρημένης νύχτας με αστροφεγγιά.
Οι αισθήσεις κινητοποιούνται, η δυναμική κλίμακα στο φωτιστικό εύρος μαρτυρεί ατμοσφαιρική ζέστη. Ταυτόχρονα κάποιες μνήμες αναδύονται διακριτικά. Οι σκιές δίπλα στα κτήρια έχουν την αινιγματικότητα του Ντε Κίρικο και υπαινίσσονται κάποια έκπληξη που ίσως συμβεί, η χωροταξική σύνθεση των οικισμάτων δείχνει μια καλά συγκροτημένη κυψέλη ζωής που το βλέμμα μας πλησιάζει με αγάπη, νοσταλγία, διάθεση συμμετοχής. Στιγμές-στιγμές θυμάται ο έμπειρος φιλότεχνος την παλιότερη νεοελληνική ζωγραφική του οριενταλισμού, μεγάλους δάσκαλους σαν τον Σ. Σαββίδη ή τον Κ. Μαλέα. Tαυτόχρονα, αλλά με πολλή διακριτικότητα, ξεπηδούν μέσα μας και εικόνες για τον κινηματογραφικό ρομαντικό μύθο της Μεσογείου, π.χ. από την ‘Καζαμπλάνκα’.
Ο Μιχάλης οργανώνει όλα αυτά τα οπτικά σημεία και τις προεκτάσεις τους με λιτές συνθετικές ποσοστώσεις, έχοντας τελικό στόχο να αναδείξει πρωτίστως τη ζωγραφική, κι αυτό το πετυχαίνει κρατώντας σε κυρίαρχους ρόλους όχι το θέμα, όσο το χρώμα και το φως. Τα χρώματα κρύβουν μέσα τους καθένα και ίχνη από το διπλανό του, σαν αφαιρετική γειτνίαση του Μ. Ρόθκο, οι φωτιστικές αντιθέσεις είναι χαμηλόφωνες ώστε να κρατούν τη χρωματική δράση ενεργή, όχι κυρίαρχη.
Στο τέλος, κάθε έργο έρχεται στο βλέμμα μας σαν μια εικόνα κατασταλαγμένη, ‘ώριμη από καιρό’, στο ψυχικό βάθος του καλλιτέχνη αλλά και στο δικό μας, σαν όνειρο που είδαμε κάποτε όλοι μαζί και θυμόμαστε ευχάριστα, σαν παραμύθι που νοσταλγούμε».

+ Η έκθεση του Μιχάλη Χαραλαμπίδη εγκαινιάζεται την Τετάρτη 12 Νοεμβρίου στις 19:30 στην Golden Gallery by Kapatays, στην οδό Μνασιάδου 8, Λευκωσία και θα παραμείνει μέχρι τις 24 Νοεμβρίου. Πληροφορίες τηλ. 99643177, www.kapatays-gallery.com.

You May Also Like

Για το πρόγραμμα θεατρικής γραφής PLAY

Σε σχέση με τις παρουσιάσεις, σε μορφή θεατρικού αναλογίου, θεατρικών έργων Κυπρίων συγγραφέων, ο ...

Αυλαία στα τέλη Νοεμβρίου για το Παττίχειο Λεμεσού

Με πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τα εγκαίνια του Παττίχειου Δημοτικού Θεάτρου Λεμεσού, ...

Στη Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων

Η Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου (Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων), η Σώτη Τριανταφύλλου, ο Γιώργος Κυριακόπουλος, η Ελισάβετ ...

Συνέδριο με θέμα τον πολιτιστικό τουρισμό στην Πάφο

Συνέδριο για τον πολιτιστικό τουρισμό πραγματοποιείται στις 25, 26 και 27 Οκτωβρίου στην Πάφο. Το συνέδριο ...

Υποψήφια για «Ολιβιέρ» η 11χρονη Κλειώ Δημητρίου

Το μιούζικαλ «Ματίλντα» οδηγεί την κούρσα των θεατρικών βραβείων Olivier και το βραβείο καλύτερης ...

«Φως στη σκηνή» : o ΘΟΚ μέσα από το φακό των Κώστα Φαρμακά και Γιώργου Κατσούρη

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου και το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών διοργανώνουν εκδήλωση παρουσίασης του ...

X