Επιστροφή τεσσάρων τοιχογραφιών από εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου

Τέσσερις τοιχογραφίες οι οποίες αφαιρέθηκαν από εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου έχουν παραδοθεί στην Τασούλα Χατζητοφή και τον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό Walk of Truth, από συλλέκτη στον Καναδά.

Ο συλλέκτης, ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, είχε προσεγγιστεί από την Τασούλα Χατζητοφή η οποία γνώριζε ότι το συγκεκριμένο άτομο είχε τις τοιχογραφίες στην κατοχή του και δέχτηκε να τις παραδώσει.

Ο εν λόγω συλλέκτης εξήγησε στην κ. Χατζητοφή ότι παρακολουθεί εδώ και χρόνια τον αγώνα της για τον επαναπατρισμό κλεμμένων θησαυρών από εκκλησίες της κατεχόμενης Κύπρου και ειδικά στην επιτυχία της υπόθεσης του Μονάχου, γι’ αυτό θεώρησε ότι θα μπορούσε να της εμπιστευθεί τους θησαυρούς.

Οι δύο τοιχογραφίες έχουν ταυτιστεί και θα παρουσιαστούν στη Βουλή των Λόρδων [House of Lords] στο Λονδίνο σε παρουσίαση που θα γίνει στις 16 Δεκεμβρίου 2014 ενώ οι άλλες δύο δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί καθώς δεν έχουν βρεθεί μέχρι στιγμής στοιχεία [φωτογραφίες ή άλλο υλικό] για την  προέλευση τους.

Ήδη το Walk of Truth έχει ζητήσει τη γνώμη βυζαντινολόγων, οι οποίοι αν και πιστεύουν ότι είναι κυπριακά δεν έχουν αρκετά στοιχεία για να τις ταυτοποιήσουν.

Με την Τούρκικη εισβολή του 1974 η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου έχει συληθεί. Εκκλησίες έχουν βανδαλιστεί, έχουν κλαπεί εικόνες, τοιχογραφίες έχουν αποτοιχιστεί και έχουν αφαιρεθεί ψηφιδωτά. Πολλά από τα αντικείμενα αυτά εντοπίστηκαν σε ιδιωτικές συλλογές της Ευρώπης. Αρκετά έχουν επαναπατριστεί, ενώ πολλά ακόμη αγνοούνται. Πριν το 1974 γινόταν προσπάθεια ετοιμασίας αρχείου, η έρευνα όμως δεν ολοκληρώθηκε εξαιτίας της Τούρκικης εισβολής. Η μη ύπαρξη πλήρους αρχείου για την πολιτιστική κληρονομιά στα κατεχόμενα κάνει δύσκολο το έργο της ταυτοποίησης και διεκδίκησης πολλών από τα έργα που εμφανίζονται σε ιδιωτικές συλλογές του εξωτερικού, δημοπρασίες και αγορές τέχνης. fresco2 fresco3Ο μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός Walk of Truth, ο οποίος εδρεύει στη Χάγη, δίνοντας στη δημοσιότητα τα δύο αυτά έργα καλεί όποιον μπορεί να τα αναγνωρίσει ή να έχει αποδεικτικά στοιχεία για την προέλευση τους να επικοινωνήσει στο info@walkoftruth.org ή στο τηλ. 99211997.

Συζήτηση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Στο μεταξύ, η Τασούλα Χατζητοφή είναι μια από τους ομιλητές στην εκδήλωση «Οι άνθρωποι πίσω από τις δικαστικές αποφάσεις», την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου στην αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Κύπρου [Καλλιπόλεως 75], στη Λευκωσία.

Η συζήτηση είναι μέρος μιας ενδιαφέρουσας σειράς εκδηλώσεων με θέμα «Δημοκρατία και ανθρώπινα δικαιώματα» τις οποίες πραγματοποιούν από κοινού τα Τμήματα Νομικής και Κοινωνικών & Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στην πρώτη εκδήλωση με τίτλο «Οι άνθρωποι πίσω από τις δικαστικές αποφάσεις» θα μιλήσουν η Τασούλα Χατζητοφή και ο δικηγόρος Τόμας Κλάιν, οι άνθρωποι πίσω από τη δίκη για τον επαναπατρισμό των ψηφιδωτών της Κανακαριάς.

Οι καθηγητές Καλλιόπη Αγαπίου-Ιωσηφίδου και Αριστοτέλης Κωνσταντινίδης θα συντονίσουν την εκδήλωση, η οποία ξεκινά στις 18:30.

You May Also Like

Ο καπιταλισμός στο μουσείο

Στην είσοδο της έκθεσης «Εμείς οι καπιταλιστές: από το ξεκίνημα στον αχαλίνωτο καπιταλισμό» περιμένει ...

Μουσείο Μπενάκη: «Δυσβάστακτη η απώλεια» του Α. Δεληβορριά

Με μια λιτή ανακοίνωση στο τέλος της οποίας αναγράφεται ότι «η απώλεια είναι δυσβάστακτη», ...

Καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα της Γεροσκήπου

Σε καταγγελία στην Κομισιόν για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου από την ...

GO ANALOG: Τιμή στο φιλμ από την Tate Modern

«Δεν είμαι κατά της ψηφιακής τεχνολογίας και αυτό θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο. Αλλά ...

Γλυπτά ζώα από ξύλα που ξεβράζει ο ωκεανός από καλλιτέχνη στην Αυστραλία

Ο καλλιτέχνης, Πιτ Ρας αυθόρμητα δημιούργησε ένα απλό γλυπτό αλόγου στην παραλία του Τέριγκαλ ...

Ένα μουσείο για την «τέχνη υπό διωγμό» προτείνει στη Χάγη η Τ. Χατζητοφή

Την πρότασή της για την ίδρυση ενός διεθνούς μουσείου στη Χάγη, όπου θα φιλοξενούνται ...

X