Ηλεκτρικά Ηχοτοπία στο Point

Την ευκαιρία να ακούσουμε μια συναυλία πρωτοποριακής μουσικής θα έχουμε την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου, στο Point Centre for Contemporary Art

Η συναυλία έχει τίτλο ‘Electric Soundscapes – Ηλεκτρικά Ηχοτοπία’ και πραγματοποιείται στο πλαίσιο της έκθεσης και σειράς εκδηλώσεων ‘The blind ear’, του Γιάννη Χριστοφίδη, η οποία εγκαινιάστηκε στις 31 Οκτωβρίου και συνεχίζεται μέχρι και τις 29 Νοεμβρίου.

Η συναυλία θα αποτελέσει την πρώτη επίσημη παρουσίαση έργου των μελών του Ελληνικού Συνδέσμου Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής (ΕΣΣΗΜ) στην Κύπρο και το πρόγραμμά της έχει επιμεληθεί η δρ Κατερίνα Τζεδάκη, συνθέτης και πρόεδρος του συνδέσμου.

Η ηλεκτροακουστική μουσική αποτελεί μια εξέλιξη της δυτικής ‘λόγιας’ μουσικής που σχετίζεται με τις δραστηριότητες του Groupe de Recherches Musicales στο ORTF στο Παρίσι, το πνευματικό σπίτι της ‘musique conrete’, καθώς και αυτές που έλαβαν χώρα στο στούντιο Nordwestdeutscher Rundfunk (NWDR) στην Κολωνία, όπου αναπτύχθηκε η σύνθεση της elektronische Musik, και το Princeton Electronic Music Center στο πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη. Χαρακτηρίζεται από την δημιουργική και πειραματική χρήση της τεχνολογίας στη μουσική, τόσο κατά την παραγωγή της όσο και κατά παρουσίασή της.

Η απαρχή του είδους εντοπίζεται στα μέσα περίπου της δεκαετίας του 1940 και έκτοτε συνεχώς εξελίσσεται.

Ο Ελληνικός Συνδέσμος Συνθετών Ηλεκτροακουστικής Μουσικής αντιπροσωπεύει την Ελλάδα ως μέλος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας για την Ηλεκτροακουστική Μουσική (ICEM – International Confederation of Electroacoustic Music) καθώς και το ∆ιεθνές Ρόστρουμ Ηλεκτροακουστικής Μουσικής (IREM – International Rostrum of Electroacoustic Music). Στόχος του είναι η ενδυνάμωση της συνεργασίας και της αλληλεγγύης μεταξύ μουσικών που χρησιμοποιούν δημιουργικά τη μουσική τεχνολογία στο έργο τους και η προώθησή του Ελλάδα και το εξωτερικό.

Την τελευταία δεκαετία η ηλεκτροακουστική μουσική στην Ελλάδα γνωρίζει μια ιδιαίτερη άνθηση με την ενσωμάτωση του γνωστικού αντικειμένου στο πρόγραμμα σπουδών πανεπιστημιακών τμημάτων σε πτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές, την ίδρυση ερευνητικών κέντρων και την διοργάνωση διεθνών συνεδρίων.

Μέλη του ΕΣΣΗΜ, τα περισσότερα με εξειδικευμένες σπουδές στο εξωτερικό, έχουν πετύχει σημαντικές διακρίσεις σε διεθνής διαγωνισμούς και έχουν περισσότερες από 500 εκτελέσεις έργων τους σε διεθνή φεστιβάλ και συνέδρια σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων, ο ΕΣΣΗΜ έχει διοργανώσει συναυλίες με έργα των μελών του σε Γαλλία, Τσεχία, Ισπανία, Πολωνία, Σουηδία, Πορτογαλλία, Αγγλία, Κούβα και Κανάριους Νήσους.

Τι θα ακούσουμε

Τα έργα που θα παρουσιαστούν στο Point Centre for Contemporary Art, έχουν παραχθεί στη μεγάλη πλειοψηφία τους, αν όχι όλα, σε πανεπιστημιακά ή άλλα ερευνητικά κέντρα κάνοντας χρήση των πιο σύγχρονων τεχνολογιών ήχου και έρευνας γύρω από αυτόν.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σημαντικά έργα από πρωτοπόρους συνθέτες του είδους, εκπροσωπώντας τρεις γενιές συνθετών ηλεκτροακουστικής μουσικής στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα ένα έργο σταθμό του Μιχάλη Αδάμη, παραγμένο το 1964 στα στούντιο του Πανεπιστημίου Brandeis στη Βοστώνη και ένα έργο της Γεωργίας Σπυροπούλου, η οποία έχει συνεργαστεί εκτεταμένα με το κέντρο IRCAM του Centre Pompidou στο Παρίσι, όπου παρήγαγαν μεγάλο μέρος της έρευνας και του έργου τους ο Ιάννης Ξενάκης, ο Pierre Boulez, ο Γιώργος Απέργης, ο Luciano Berio και δεκάδες άλλοι. Στη συναυλία θα εκπροσωπηθούν συνολικά 11 συνθέτες.

Θα παρουσιαστούν έργα των Μιχάλη Αδάμη, Θανάση Επιτήδειου, Στέλιου Γιαννουλάκη, Λίνας Αλεξάκη, Ιωάννη Ανδριώτη, Γεωργίας Σπυροπούλου, Ανδρέα Μνιέστρη, Κατερίνας Τζεδάκη, Δημήτρη Μπάκα, Νίκου Σταυρόπουλου και Πάνου Αμελίδη.

Ο ήχος θα διαχυθεί ζωντανά από την Κατερίνα Τζεδάκη μέσω μίας ορχήστρας ηχείων τα οποία θα περιβάλλουν τον χώρο, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να βυθιστεί σε ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι.

+ Την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου στις 20:00 στο Point Centre For Contemporary Art [Μέγαρο Χατζησάββα, Λεωφόρος Ευαγόρου 2, Λευκωσία].

Πληροφορίες στο event στο facebook

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Ηχόγραμμα αποσπάσματος από έργο του συνθέτη Μιχάλη Αδάμη που θα ακούσουμε στη συναυλία

You May Also Like

Λογοθέτης: «Η ταινία μου ρίχνεται από τον γενικό σας ελεγκτή σε ένα πολιτικό παιχνίδι»

Γράφει ο Γιάννης Σεϊτανίδης Η διαρροή ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από την Ελεγκτική ...

Πιάνα στους δρόμους

Από σήμερα θα βρίσκονται στους δρόμους της Λευκωσίας δέκα πιάνα φιλοτεχνημένα από Κύπριους καλλιτέχνες, ...

6ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακού Χορού

Στην εξέδρα της Παραλίας των Φοινικούδων στη Λάρνακα θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 16 και 21 ...

Ο Στάθης Λιβαθινός νέος διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Ελλάδας

Ο Στάθης Λιβαθινός ορίζεται ως ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, με απόφαση ...

Ημερίδα «Το θέατρο στην Κύπρο στον 21ο αιώνα»

Την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015, η Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας – Σπίτι της Κύπρου, ...

Συμπαραστέκεται στην ΕΡΤ η Ένωση Σκηνοθετών Κύπρου

Την συμπαράστασή της προς τους συναδέλφους της ΕΡΤ εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση ...

X