Μάκης Οικονομίδης

Όπως, πιστεύω, συμβαίνει σε όλους που απολαμβάνουν τη χαρά της δημιουργίας μέσω της φωτογραφίας, μου είναι δύσκολο να ξεχωρίσω μία “καλή” ή αγαπημένη από τις φωτογραφίες μου. Όμως, θα απομονώσω μία με βάση μια ιδέα που είχα από τα πρώτα μου βήματα στη φωτογραφία και η οποία ακόμα με ακολουθεί. Με συναρπάζει η ιδέα, εκεί όπου δεν υπάρχει θέμα, εκεί όπου δεν υπάρχει κάτι άξιο προσοχής, τίποτε το εντυπωσιακό, να μπορέσω με την αισθητική μου ματιά, με ό,τι κουβαλώ μέσα μου, να “δω” την εικόνα και να βγάλω μια αξιόλογη φωτογραφία με υψηλή αισθητική αξία. Ο Walt Whitman είπε “Το μεγαλείο και η ομορφιά του κόσμου λανθάνουν σε κάθε ιώτα του κόσμου”. Παντού υπάρχει μια λανθάνουσα αισθητική, την οποία επιδιώκω να αποκαλύψω και να τη φανερώσω. Ψάχνω το σπουδαίο μέσα στο ασήμαντο, το ωραίο μέσα στο άσχημο.
Τη φωτογραφία που επέλεξα με το πιο πάνω σκεπτικό την τράβηξα στο Λονδίνο τον Απρίλιο του 2014. Απεικονίζει το φως του ήλιου που, διαπερνώντας τα κάγκελα της γέφυρας Millennium Bridge, φωτίζει τα θολά νερά του Τάμεση.
Η απομόνωση κομματιού του ποταμού τον αποξενώνει από τη συγκεκριμένη πόλη και τον συγκεκριμένο χρόνο. Παραμένει μόνο το νερό, το οποίο, όπου φωτίζεται, φαντάζει χρυσό σε αντίθεση με το βαθύ μπλε, σχεδόν μαύρο, χρώμα του νερού που δεν φωτίζεται. Η σκιά της γέφυρας αφήνει απλωμένη στην επιφάνεια του ποταμού μια μινιμαλιστική σύνθεση, την οποία ανατρέπει ο κυματισμός του νερού.

Ημ. γέννησης: 1947

Σπουδές: Καμιά σχέση με φωτογραφία: ηλεκτρολογία με ειδικότητα στις τηλεπικοινωνίες.

Eπιρροές: Αν πρέπει να ξεχωρίσω κάποιον, αυτός είναι ο William Eggleston.

High: Δεν ασχολούμαι επαγγελματικά με τη φωτογραφία. Δεν επιδιώκω αναγνώριση [παρόλο που, αν έρθει, είναι ευπρόσδεκτη]. Η άσκηση της φωτογραφίας μού δίνει τη χαρά της δημιουργίας και αυτό μου αρκεί.

Low point: Δεν έχω.

Tip: Κάνετε αυτό που σας αρέσει και όχι εκείνο που αρέσει στους πολλούς.

You May Also Like

Ηρακλής Ηρακλέους, AFIAP

Ιούλιος 2013, νότια Κρήτη, ατενίζοντας το λιβυκό πέλαγος. Η παραλία ονομάζεται Τριόπετρα, ουσιαστικά από ...

Γιώργος Καπλανίδης

Η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού μου στη Νέα Υόρκη τον περασμένο ...

Iσμήνη Χαχολιάδου

Δεν έχω αγαπημένη φωτογραφία. Αυτή είναι από ένα ακόμη project που είναι σε εξέλιξη ...

Audrey Αναξαγόρου

Έβγαλα τη συγκεκριμένη φωτογραφία το 2007, που ήταν η πρώτη φορά που έδειχνα δουλειά ...

Silvio Rusmigo

Μέσω του μακροχρόνιου έργου μου με τίτλο “Αυτή είναι η Κύπρος”, ξεκίνησα μια προσωπική ...

Αντρέας Δημητρίου

Στις υποβρύχιες φωτογραφικές εξορμήσεις μου συνηθίζω να καταδύομαι με ελεύθερη κατάδυση, χωρίς μπουκάλες και ...

X