Βραβείο LUX 2014 | Class Enemy

H σλοβενικής παραγωγής ταινία Class Enemy, του Rok Biček, είναι ανάμεσα στις τρεις φιναλίστ για το κινηματογραφικό βραβείο LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ταινία προβάλλεται στις 4 Δεκεμβρίου στις 21:00 στο Σινέ Στούντιο Λευκωσίας και το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου στις 17:30 στο Θέατρο Ριάλτο.

Θέμα της ταινίας είναι η σχέση μιας τάξης μαθητών και του νέου καθηγητή γερμανικών, σε μια πόλη της Σλοβενίας. Η τεράστια διαφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τη ζωή, δημιουργεί μεγάλες εντάσεις, οι οποίες κορυφώνονται όταν μια συμμαθήτριά τους αυτοκτονεί.

«Η ιστορία της ταινίας είναι η ιστορία κάθε ευρωπαϊκής χώρας. Θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε σχολείο της Ευρώπης. Είναι και μια οικουμενική ιστορία, ίσως γι’ αυτό έχει επιλεγεί για το LUX», αναφέρει σε συνέντευξή του ο σκηνοθέτης.

«Υπάρχουν κοινά θέματα και κοινά προβλήματα στην Ευρώπη. Μοιάζουμε περισσότερο κι απ’ όσο νομίζουμε».

Ερωτώμενος σχετικά με το στοιχείο που εκτιμήθηκε περισσότερο στην ταινία του, ο ίδιος ανέφερε πως η προσωπική του μεγαλύτερη επιβράβευση είναι η αντίδραση του κοινού.

«Επικρατεί μια σιωπή, πολλή ώρα μετά τους τίτλους τέλους. Προσπαθήσαμε να πούμε μια ιστορία που να συγκινήσει το κοινό και αποδεικνύεται ότι παραμένει στο μυαλό των θεατών, μέρες μετά την προβολή».

Υπάρχει αυτό που λέμε «ευρωπαϊκό σινεμά», ερωτήθηκε ο σκηνοθέτης και απάντησε ότι το σημαντικό είναι να φροντίσουμε ώστε να υπάρχει ευρωπαϊκό σινεμά και στο μέλλον.

Όσο για το βραβείο LUX, ανέφερε ότι στηρίζει τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και παρουσιάζει διαφορετικές ιδέες από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης.

«Δεν ξέρουμε πολλά για τον κινηματογράφο μικρών χωρών. Το σλοβενικό σινεμά δεν είναι γνωστό, για παράδειγμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «και οι τρεις φιναλίστ για το βραβείο είναι νικήτριες αφού θα μεταφραστούν σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες, θα προβληθούν σε όλες τις χώρες κι αυτός είναι ο στόχος. Δεν χρειαζόμαστε κάτι άλλο. Ελπίζω εξαιτίας της δημοσιότητας που πήρε το σλοβενικό σινεμά φέτος, χάρη στο LUX, να έχουν κι άλλοι Σλοβένοι σκηνοθέτες την ευκαιρία να δείξουν τη δουλειά τους σε ένα ευρύτερο, διεθνές κοινό».

You May Also Like

Τόσο κοντά, τόσο μακριά | Η σύγχρονη κυπριακή τέχνη ταξιδεύει στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ βρίσκεται από χθες ο Γιάννης Τουμαζής, ο οποίος ανέλαβε την επιμέλεια της ...

Κάθε μέρα ένα σονέτο του Σαίξπηρ από τον σερ Πάτρικ Στιούαρτ

Ο σερ Πάτρικ Στιούαρτ, ο διάσημος ηθοποιός που έγινε γνωστός στο ευρύ κοινό από τον ...

Πρώτη συναυλία για το νέο σχήμα A.R. project

Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη δισκογραφική δουλειά του με τίτλο “Simplicity”, ο μπασίστας Ανδρέας ...

9o Open House Festival

Η Στέγη Χορού Λεμεσού διοργανώνει για 9η χρονιά το Open House Festival. Το Φεστιβάλ ...

Υπουργείο Μεταφορών: Η οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου να παραμείνει ως Εθνολογικό Μουσείο

Ανακοίνωση με την οποία παίρνει θέση σχετικά με το Εθνολογικό Μουσείο (Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου) ...

Ο Στέλιος Κούλογλου στο Πανεπιστήμιο Frederick

Ο πολυβραβευμένος και πρωτοπόρος  της Ερευνητικής Δημοσιογραφίας Στέλιος Κούλογλου, δημιουργός της σειράς εκπομπών ντοκιμαντέρ ...

X