Βραβείο LUX 2014 | Class Enemy

H σλοβενικής παραγωγής ταινία Class Enemy, του Rok Biček, είναι ανάμεσα στις τρεις φιναλίστ για το κινηματογραφικό βραβείο LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ταινία προβάλλεται στις 4 Δεκεμβρίου στις 21:00 στο Σινέ Στούντιο Λευκωσίας και το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου στις 17:30 στο Θέατρο Ριάλτο.

Θέμα της ταινίας είναι η σχέση μιας τάξης μαθητών και του νέου καθηγητή γερμανικών, σε μια πόλη της Σλοβενίας. Η τεράστια διαφορά στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τη ζωή, δημιουργεί μεγάλες εντάσεις, οι οποίες κορυφώνονται όταν μια συμμαθήτριά τους αυτοκτονεί.

«Η ιστορία της ταινίας είναι η ιστορία κάθε ευρωπαϊκής χώρας. Θα μπορούσε να συμβεί σε οποιοδήποτε σχολείο της Ευρώπης. Είναι και μια οικουμενική ιστορία, ίσως γι’ αυτό έχει επιλεγεί για το LUX», αναφέρει σε συνέντευξή του ο σκηνοθέτης.

«Υπάρχουν κοινά θέματα και κοινά προβλήματα στην Ευρώπη. Μοιάζουμε περισσότερο κι απ’ όσο νομίζουμε».

Ερωτώμενος σχετικά με το στοιχείο που εκτιμήθηκε περισσότερο στην ταινία του, ο ίδιος ανέφερε πως η προσωπική του μεγαλύτερη επιβράβευση είναι η αντίδραση του κοινού.

«Επικρατεί μια σιωπή, πολλή ώρα μετά τους τίτλους τέλους. Προσπαθήσαμε να πούμε μια ιστορία που να συγκινήσει το κοινό και αποδεικνύεται ότι παραμένει στο μυαλό των θεατών, μέρες μετά την προβολή».

Υπάρχει αυτό που λέμε «ευρωπαϊκό σινεμά», ερωτήθηκε ο σκηνοθέτης και απάντησε ότι το σημαντικό είναι να φροντίσουμε ώστε να υπάρχει ευρωπαϊκό σινεμά και στο μέλλον.

Όσο για το βραβείο LUX, ανέφερε ότι στηρίζει τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και παρουσιάζει διαφορετικές ιδέες από διαφορετικές χώρες της Ευρώπης.

«Δεν ξέρουμε πολλά για τον κινηματογράφο μικρών χωρών. Το σλοβενικό σινεμά δεν είναι γνωστό, για παράδειγμα».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «και οι τρεις φιναλίστ για το βραβείο είναι νικήτριες αφού θα μεταφραστούν σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες, θα προβληθούν σε όλες τις χώρες κι αυτός είναι ο στόχος. Δεν χρειαζόμαστε κάτι άλλο. Ελπίζω εξαιτίας της δημοσιότητας που πήρε το σλοβενικό σινεμά φέτος, χάρη στο LUX, να έχουν κι άλλοι Σλοβένοι σκηνοθέτες την ευκαιρία να δείξουν τη δουλειά τους σε ένα ευρύτερο, διεθνές κοινό».

You May Also Like

Filmingincyprus.gov.cy | Μια ιστοσελίδα για θέματα κινηματογράφου

Ειδική ιστοσελίδα για τα θέματα κινηματογράφου ετοίμασαν και παρουσιάζουν οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του υπουργείου ...

Βραβευμένη για τους Εγκλωβισμένους στην Κύπρο. Ε και;

Ούτε ένα «ευχαριστώ» ή κάποιο συγχαρητήριο μήνυμα είδε από την κυπριακή  κυβέρνηση η Αθηνά ...

Χρυσά Βατόμουρα 2018: Όλες οι υποψηφιότητες

Η περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας «Transformers 5: Ο Τελευταίος Ιππότης», με τον – βραβευμένο με Όσκαρ ...

Έκθεση και ντοκιμαντέρ για τον Κώστα Οικονόμου

Στο πλαίσιο της σειράς αναδρομικών εκθέσεων των ζώντων ιδρυτικών μελών του, το Επιμελητήριο Καλών ...

Ο Ρόι Άντερσον παρέλαβε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας

«Eίναι μεγάλη τιμή η διάκριση αυτή από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας στην Ιταλία, ...

Ανοιξε τις πύλες του το Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Πάφου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Πάφου άνοιξε τις πύλες του μετά την αναβάθμισή του. Σύμφωνα ...

X