Βραβείο LUX 2014 | Ida

Με την ταινία Ida ολοκληρώνεται στη Λευκωσία η προβολή των τριών ταινιών που διεκδικούν το κινηματογραφικό βραβείο LUX, το οποίο απονέμει ετήσια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρόκειται για την πολλά υποσχόμενη νέα ταινία του Πάβελ Παβλικόφσκι, Πολωνού σκηνοθέτη ο οποίος για πρώτη φορά δημιουργεί μια ταινία στην γλώσσα του, τα πολωνικά, μετά τις αγγλόφωνες «The Last Resort» και «My Summer of Love» μεταξύ άλλων.

Η ασπρόμαυρη ταινία είναι τοποθετημένη στην Πολωνία του 1962. Η Άννα, μια ορφανή μαθητευόμενη καλόγρια, μεγαλώνει στο μοναστήρι. Όταν πια έχει έρθει ο καιρός να ορκιστεί καλόγρια, η ηγουμένη την ενημερώνει ότι πρώτα θα πρέπει να συναντήσει το μόνο εν ζωή συγγενικό της πρόσωπο, τη θεία της Γουάντα.

Η αδερφή της μητέρας της, με την οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, της αποκαλύπτει ότι είναι Εβραία και ότι το πραγματικό της όνομα είναι Ίντα.

Οι δύο γυναίκες ξεκινούν μαζί ένα ταξίδι αναζήτησης της αλήθειας για την οικογένειά τους, με σκοπό να ανακαλύψουν ποιες είναι και πού ανήκουν πραγματικά.

«Είναι μια ταινία που μάλλον δεν θα μπορούσε να συμβεί κάπου αλλού παρά στην Ευρώπη», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Πάβελ Παβλικόφσκι. «Είναι γεμάτη ασάφειες και παραδοξότητες, από τις οποίες βρίθει η ευρωπαϊκή ιστορία. Η μοίρα των χαρακτήρων σχηματίζεται -και συνθλίβεται- από την δυναμική της Ιστορίας. Ο Ναζισμός, το Ολοκαύτωμα, ο Σταλινισμός, ήταν δυνάμεις που ρήμαξαν την Ευρώπη, τη σχημάτισαν και την καθόρισαν με αποτέλεσμα τις γνωστές ‘κατακλυσμικές’ συνέπειες. Η ταινία κάνει αναφορά σε όλα αυτά τα γεγονότα με έναν πολύ ευρωπαϊκό τρόπο. Αν η ταινία ήταν αμερικανική, τα πράγματα θα ήταν ξεκάθαρα: ποιοι είναι οι καλοί και ποιοι οι κακοί.

Προσπάθησα να δημιουργήσω μια ταινία που δεν θα δίνει εξηγήσεις αλλά θα παρουσιάζει πολύ συγκεκριμένους, δομημένους χαρακτήρες χωρίς διδακτισμό. Στην Ευρώπη ξέρουμε πόσο περίπλοκα είναι κάποια πράγματα, πόσο παράδοξα και πόσο ένα θέμα μπορεί να φαίνεται διαφορετικό από άλλη οπτική γωνία».

+ Η ταινία Ida προβάλλεται την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου στις 21:00 στο Σινέ Στούντιο [Πανεπιστήμιο Λευκωσίας].

Θα ακολουθήσει η προβολή της στο Θέατρο Ριάλτο το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου σε έναν μαραθώνιο προβολών των τριών φιναλίστ του LUX ως εξής: Class Enemy στις 17:30, Girlhood στις 20:15, Ida στις 22:20.

You May Also Like

Το «Γάλα», του Βασίλη Κατσικονούρη

Το βραβευμένο έργο «Γάλα», του Βασίλη Κατσικονούρη έρχεται τον Νοέμβριο στον Τεχνοχώρο της ΕΘΑΛ. Μια ...

Τα βραβεία του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Μικρού Μήκους Κύπρου

Tην Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021, ενώπιον διαγωνιζομένων και κοινού, διεξήχθη στο Θέατρο Ριάλτο η  ...

Έργα του Edgar Degas στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη

Τη μικρή δεκαετράχρονη χορεύτρια του Edgar Degas, το διασημότερο γλυπτό του Γάλλου καλλιτέχνη, θα ...

Ο Κόσμος της Κύπρου | Μόνιμα στην Λεβέντειο Πινακοθήκη

Από τις 24 Απριλίου και μέχρι τις 6 Οκτωβρίου θα εκτίθεται στο Λεβέντειο Δημοτικό ...

Ο Γιάννης Τουμαζής αντεπιστέλλον μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών

O Καθηγητής Γιάννης Τουμαζής, Καθηγητής Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης στο Τμήμα Τεχνών και ...

Έκθεση με φωτογραφίες του Γιόζεφ Κουντέλκα στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη

Μια έκθεση με φωτογραφίες του διεθνούς φήμης φωτογράφου Γιόζεφ Κουντέλκα ετοιμάζεται να φιλοξενήσει το ...

X