Βραβείο LUX 2014 | Ida

Με την ταινία Ida ολοκληρώνεται στη Λευκωσία η προβολή των τριών ταινιών που διεκδικούν το κινηματογραφικό βραβείο LUX, το οποίο απονέμει ετήσια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Πρόκειται για την πολλά υποσχόμενη νέα ταινία του Πάβελ Παβλικόφσκι, Πολωνού σκηνοθέτη ο οποίος για πρώτη φορά δημιουργεί μια ταινία στην γλώσσα του, τα πολωνικά, μετά τις αγγλόφωνες «The Last Resort» και «My Summer of Love» μεταξύ άλλων.

Η ασπρόμαυρη ταινία είναι τοποθετημένη στην Πολωνία του 1962. Η Άννα, μια ορφανή μαθητευόμενη καλόγρια, μεγαλώνει στο μοναστήρι. Όταν πια έχει έρθει ο καιρός να ορκιστεί καλόγρια, η ηγουμένη την ενημερώνει ότι πρώτα θα πρέπει να συναντήσει το μόνο εν ζωή συγγενικό της πρόσωπο, τη θεία της Γουάντα.

Η αδερφή της μητέρας της, με την οποία είναι εκ διαμέτρου αντίθετη, της αποκαλύπτει ότι είναι Εβραία και ότι το πραγματικό της όνομα είναι Ίντα.

Οι δύο γυναίκες ξεκινούν μαζί ένα ταξίδι αναζήτησης της αλήθειας για την οικογένειά τους, με σκοπό να ανακαλύψουν ποιες είναι και πού ανήκουν πραγματικά.

«Είναι μια ταινία που μάλλον δεν θα μπορούσε να συμβεί κάπου αλλού παρά στην Ευρώπη», ανέφερε σε συνέντευξή του ο Πάβελ Παβλικόφσκι. «Είναι γεμάτη ασάφειες και παραδοξότητες, από τις οποίες βρίθει η ευρωπαϊκή ιστορία. Η μοίρα των χαρακτήρων σχηματίζεται -και συνθλίβεται- από την δυναμική της Ιστορίας. Ο Ναζισμός, το Ολοκαύτωμα, ο Σταλινισμός, ήταν δυνάμεις που ρήμαξαν την Ευρώπη, τη σχημάτισαν και την καθόρισαν με αποτέλεσμα τις γνωστές ‘κατακλυσμικές’ συνέπειες. Η ταινία κάνει αναφορά σε όλα αυτά τα γεγονότα με έναν πολύ ευρωπαϊκό τρόπο. Αν η ταινία ήταν αμερικανική, τα πράγματα θα ήταν ξεκάθαρα: ποιοι είναι οι καλοί και ποιοι οι κακοί.

Προσπάθησα να δημιουργήσω μια ταινία που δεν θα δίνει εξηγήσεις αλλά θα παρουσιάζει πολύ συγκεκριμένους, δομημένους χαρακτήρες χωρίς διδακτισμό. Στην Ευρώπη ξέρουμε πόσο περίπλοκα είναι κάποια πράγματα, πόσο παράδοξα και πόσο ένα θέμα μπορεί να φαίνεται διαφορετικό από άλλη οπτική γωνία».

+ Η ταινία Ida προβάλλεται την Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου στις 21:00 στο Σινέ Στούντιο [Πανεπιστήμιο Λευκωσίας].

Θα ακολουθήσει η προβολή της στο Θέατρο Ριάλτο το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου σε έναν μαραθώνιο προβολών των τριών φιναλίστ του LUX ως εξής: Class Enemy στις 17:30, Girlhood στις 20:15, Ida στις 22:20.

You May Also Like

Tο Αρχείο Camille Enlart στη συλλογή του Κέντρου Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας (CVAR)

Το σημαντικότερο αρχείο φωτογραφιών με θέμα την Μεσαιωνική Κύπρο απέκτησε πρόσφατα το Μουσείο του ...

Νέα ευρήματα στην Αμφίπολη / μια ανάσα από το μνημείο

Δύο ιωνικά επίκρανα [άνω μέρος κίονα] επικαλυπτόμενα με fresco και ζωγραφισμένα με κόκκινο, μπλε ...

Το έργο του Ρέμπραντ «Αβραάμ και οι Άγγελοι» σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη

Ένα από τα λίγα έργα του σπουδαίου Ολλανδού ζωγράφου που βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια, ...

Jazzing Around στο Ριάλτο

Μια ξεχωριστή συναυλία αφιερωμένη στην τζαζ μουσική, στην οποία συμμετέχουν πέραν των 40 μουσικών ...

ΘΟΚ: Σπάει και η σιωπή για το θέμα των υαλοπινάκων

Σε σπάσιμο νεύρων φαίνεται πως εξελίσσεται το σπάσιμο υαλοπινάκων στο νέο Θέατρο ΘΟΚ: σε ...

Νέο τουρκικό τηλεοπτικό δράμα με θέμα τα γεγονότα 1963-1974

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Cyprus Mail ένα τουρκικό τηλεοπτικό δράμα με τίτλο «Κάποτε ...

X