Ιστορίες της γέννησης

 “The Madonna and Child with St. John the Baptist in a Landscape”, Γιαν Μπρίγκελ ο Νεότερος [1601-1678] και Χέντρικ βαν Μπάλεν ο Πρεσβύτερος [1575-1632], τέλη 1620, λάδι σε ξύλο (c) Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου, Αθήνα

Από τον Κωνσταντίνο Παρθένη μέχρι τον Ουίλιαμ Μπλέικ και από τον Λευτέρη Οικονόμου μέχρι τη σύγχρονη ματιά του Στέλιου Καλλινίκου, η Λεβέντειος Πινακοθήκη παρουσιάζει την ερχόμενη βδομάδα την πρώτη διεθνή έκθεσή της με έργα των πιο πάνω και άλλων πολλών, σε μια έκθεση με θέμα “Ιστορίες της Γέννησης”. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της, η έκθεση “ανιχνεύει την εικονογραφία της Γέννησης από τη βυζαντινή παράδοση και την τέχνη του δυτικού Μεσαίωνα έως τον 17ο αιώνα, αλλά και αργότερα στον απόηχο του Μπαρόκ, σε ένα ταξίδι μέχρι τις εσωτερικές αναζητήσεις του 19ου και 20ού αιώνα, προβάλλοντας νέες θεωρήσεις μέσα από την προσωπική ματιά των δημιουργών”. Επιπλέον, ζητήθηκε από τρεις φωτογράφους σε Λευκωσία, Παρίσι και Λονδίνο [εξ ημών ο Στέλιος Καλλινίκου] να αποτυπώσουν με τον φακό τους φωτογραφικές εικόνες διάσημων απεικονίσεων της Γέννησης σε λατρευτικούς εκκλησιαστικούς χώρους, αλλά και μουσεία και ιδρύματα, και να προσδιορίσουν τους τρόπους με τους οποίους θεατές και περιβάλλον συνδιαλέγονται με τα φημισμένα αυτά έργα.

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 4 Δεκεμβρίου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 5 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 2 Μαρτίου 2015 στη Λεβέντειο Πινακοθήκη [Αναστάσιου Λεβέντη 5, πρώην Λεωνίδου], Λευκωσία. Πληροφορίες τηλ. 22668838 και www.leventisgallery.com.

You May Also Like

Ζωή και τόποι σε εικόνες

Σε ένα διάλειμμα από την παρουσίαση έργων νέων και παλαιότερων καλλιτεχνών, η γκαλερί Opus ...

SHARE: IRL – Φάση 2

(Μοιράσου: Στην Πραγματικότητα – Το αλφαβητάρι του άγχους) Νίκος Κουρούσιης x Άδωνης Αρχοντίδης σε ...

Go Back to Hiding in the Shadows

O Παντελής Διαμαντίδης (Microseq) θα παρουσιάσει για πρώτη φορά την οπτικοακουστική του παράσταση «Go ...

Alien Species

17.4.2011 Μια φορητή γη, «είδη» σε διαρκή κίνηση και επινοημένοι μικροοργανισμοί που απορρέουν από ...

Jellyfish

Μάθημα κολύμβησης στη θάλασσα της μεγάλης οθόνης «Πρόκειται για ιδιοφυΐα!». Δεν είναι λίγο να ...

Μια σύγχρονη κρήνη

Η επιμελήτρια Jane Withers και ο συλλέκτης Charles Asprey έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους ...

X