Ιστορίες της γέννησης

 “The Madonna and Child with St. John the Baptist in a Landscape”, Γιαν Μπρίγκελ ο Νεότερος [1601-1678] και Χέντρικ βαν Μπάλεν ο Πρεσβύτερος [1575-1632], τέλη 1620, λάδι σε ξύλο (c) Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτζου, Αθήνα

Από τον Κωνσταντίνο Παρθένη μέχρι τον Ουίλιαμ Μπλέικ και από τον Λευτέρη Οικονόμου μέχρι τη σύγχρονη ματιά του Στέλιου Καλλινίκου, η Λεβέντειος Πινακοθήκη παρουσιάζει την ερχόμενη βδομάδα την πρώτη διεθνή έκθεσή της με έργα των πιο πάνω και άλλων πολλών, σε μια έκθεση με θέμα “Ιστορίες της Γέννησης”. Σύμφωνα με τους διοργανωτές της, η έκθεση “ανιχνεύει την εικονογραφία της Γέννησης από τη βυζαντινή παράδοση και την τέχνη του δυτικού Μεσαίωνα έως τον 17ο αιώνα, αλλά και αργότερα στον απόηχο του Μπαρόκ, σε ένα ταξίδι μέχρι τις εσωτερικές αναζητήσεις του 19ου και 20ού αιώνα, προβάλλοντας νέες θεωρήσεις μέσα από την προσωπική ματιά των δημιουργών”. Επιπλέον, ζητήθηκε από τρεις φωτογράφους σε Λευκωσία, Παρίσι και Λονδίνο [εξ ημών ο Στέλιος Καλλινίκου] να αποτυπώσουν με τον φακό τους φωτογραφικές εικόνες διάσημων απεικονίσεων της Γέννησης σε λατρευτικούς εκκλησιαστικούς χώρους, αλλά και μουσεία και ιδρύματα, και να προσδιορίσουν τους τρόπους με τους οποίους θεατές και περιβάλλον συνδιαλέγονται με τα φημισμένα αυτά έργα.

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 4 Δεκεμβρίου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 5 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 2 Μαρτίου 2015 στη Λεβέντειο Πινακοθήκη [Αναστάσιου Λεβέντη 5, πρώην Λεωνίδου], Λευκωσία. Πληροφορίες τηλ. 22668838 και www.leventisgallery.com.

You May Also Like

Banksy στη Γάζα

“Η Γάζα περιγράφεται συχνά ως ‘η μεγαλύτερη φυλακή στον κόσμο’ γιατί κανείς δεν επιτρέπεται ...

COMMUNION, της Μαρίας Τριλλίδου

«Παρόμοια με συμβολικές εικόνες αλχημιστή που περιγράφουν μορφές ‘μεταβίβασης’, ή σαν τους αρμονικούς σχεδιαστικούς ...

9ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

Ο Νικ Κέιβ στο τιμόνι και η Κάιλι Μινόγκ στο πίσω κάθισμα. Μετά το ...

Ουμπέρτο Έκο

Δεν συνηθίζεται για καθηγητές να απολαύουν λαϊκής αποδοχής. Ούτε να τους υποδέχονται ως να ...

instaντανέ από τον Άντρο Ευσταθίου

“Πόση τέχνη χωρά μέσα σε μια φωτογραφία; Πόση τέχνη χωρά σε μια φωτογραφία που ...

Street Art Square Festival reloaded

Ο διάσημος Ιταλός street artist Μillo [δουλειά του οποίου εικονίζεται εδώ] είναι μεταξύ των ...

X