Με ένα κλικ

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

* Η φωτογραφία λειτουργούσε ανέκαθεν ως εργαλείο μνήμης – ή ως εργαλείο ενάντια στη λήθη. Ήταν και θα είναι πάντα, επίσης, ένα αποδεικτικό στοιχείο της ιστορίας μας [ίσως πριν το photoshop ή ενόσω υπάρχει ακόμη εντιμότητα σ’ αυτόν τον κόσμο].

* Η φωτογραφία συλλαμβάνει «στιγμές στο άπειρο», όπως είναι ο τίτλος μιας καθημερινής φωτογραφικής στήλης στην εφημερίδα «Πολίτης» και δημιουργεί hotshots όπως είναι ο τίτλος μιας άλλης στήλης στο κυριακάτικο «Παράθυρο».

* Η σημασία της φωτογραφίας, ειδικότερα σήμερα που ζει την αναβίωσή της μέσα από τα σύγχρονα, εύκολα μέσα λήψης μιας φωτογραφίας, είναι αδιαμφισβήτητη. Ανά πάσα στιγμή, η προέκταση του χεριού μας και το πάτημα ενός κουμπιού μάς καθιστά φωτογράφους.

* Σε σημεία, μάλιστα, ακραία. Το χέρι είναι παρατεταμένο και παρακολουθούμε μια συναυλία μέσα από την οθόνη του κινητού μας, κι ας είμαστε εκεί. Παρακολουθούμε κάθε στιγμή της ζωής μας μέσα από οθόνες και το κλικ είναι αποτέλεσμα ταχύτητας, όχι σκέψης. Δημιουργούμε το άλμπουμ της ζωής μας όχι μέσα από στιγμές αλλά μέσα από εικόνες φιλτραρισμένες στο instαgram και το retrica.

* «Η ανθρωπότητα», είχε πει η Σούζαν Σόνταγκ πριν από τρεις δεκαετίες, «λιμνάζει στο σπήλαιο του Πλάτωνα και διασκεδάζει –
όπως συνήθιζε πάντα- με απλές εικόνες της αλήθειας». Με σκιές στους τοίχους.

* Ο Καρτιέρ Μπρεσόν είπε με τη σειρά του πως η λήψη φωτογραφιών είναι ένα μέσο κατανόησης, ένας τρόπος για να φωνάξουμε, να απελευθερωθούμε. «Είναι τρόπος ζωής». Γι’ αυτό πριν και μετά -όχι κατά τη διάρκεια μιας φωτογράφησης-, χρειάζεται να σκεφτούμε.

* Η σημερινή έκδοση είναι αφιερωμένη σε νέους, παλιούς, ερασιτέχνες ή επαγγελματίες φωτογράφους που έχουν ένα κοινό στοιχείο: έχουν πάθος για τη φωτογραφία. Πώς αλλιώς θα κατέθεταν τις εικόνες τους σε έναν διεθνή διαδικτυακό διαγωνισμό ανοιχτό σε όλους;

* Είναι φωτογράφοι που ταξιδεύουν και συχνά ξεχωρίζουν για φωτογραφίες που έβγαλαν σε χώρες άλλες από τις δικές τους. Είναι φωτογράφοι που διαθέτουν ‘το τρίτο μάτι’.

* «Απλά ζήστε και η ζωή θα σας δώσει φωτογραφίες», είπε ακόμη ο Καρτιέρ Μπρεσόν.

* Με λίγα λόγια, μην δημιουργείτε εικόνες, να ζείτε στιγμές που να αξίζουν μια εικόνα.

* Καλές Γιορτές.

You May Also Like

Άλογα πράγματα

Είναι πολύς ο σουρεαλισμός, αγαπητοί και αγαπητές αναγνώστες και αναγνώστριες. Η ταινία Τζόκερ πάει ...

Τρομερή -τρομακτική- κατανόηση

“Οι πολιτικοί δείχνουν τρομερή κατανόηση στις συναντήσεις μας αλλά δεν φαίνεται να αντιλαμβάνονται ουσιαστικά ...

Το δημόσιο αίσθημα, αισθητά προβληματικό

Μία ακόμη υπέροχη μέρα ξημέρωσε στο νησί των Αγίων όταν συμπολίτες μας αντίκρισαν για ...

Αιφνιδιάστηκα. Ίσως ευχάριστα. Κι ύστερα…

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Ομολογώ ότι με ξάφνιασε η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου ...

Πάφος 2017: Αν είναι δυνατόν ! [και κάποια έξτρα]

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως *Ελπίζουμε ο Μάριος Ηλία Ιωάννου να φέρει τις κατάλληλες τομές, ...

Φαίδωνας – Τμήμα Αρχαιοτήτων: 1 – 0

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Για ύπαρξη κυκλώματος αρχαιοκάπηλων έκανε λόγο ξανά τη βδομάδα που ...

X