Με αφορμή

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

* Με αφορμή την έκθεση φωτογραφιών [όχι της Πάολας, gotcha!] της Helene Binet από το σπίτι της Μαρίας και του Νεοπτόλεμου Μιχαηλίδη, επιχειρήσαμε να δούμε ξανά πού βρίσκεται εκείνο το περιβόητο θέμα της μετατροπής του σπιτιού του σπουδαίου Κύπριου αρχιτέκτονα σε μουσείο.

* Εις μάτην.

* Για όσους δεν ξέρουν, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Point κάλεσε -και καλά έκανε- τη διάσημη φωτογράφο αρχιτεκτονικής να φωτογραφίσει το σπίτι του Νεοπτόλεμου Μιχαηλίδη και παρουσιάζει το αποτέλεσμα σε μια έκθεση που εγκαινιάζεται στις 5 Δεκεμβρίου.

* Δεν απαντά κανείς. Και να η αντίδραση της γραμματέως ενός από τους ανθρώπους με τους οποίους προσπαθήσαμε να μιλήσουμε, όταν της είπα πως το θέμα αφορά το Ίδρυμα Μαρίας και Νεοπτόλεμου Μιχαηλίδη: “αχααααα”.

* Αν σας πήραν τηλέφωνο, με πήραν κι εμένα.

* Είναι, πάντως, εξαιρετικά εκνευριστικό -παρά την πολύ καλή πρόθεση του Point- το σπίτι αυτό να παραμένει κατάκλειστο για όλους τους κοινούς θνητούς και να ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του για μια διάσημη φωτογράφο.

* Εμ τι να μας κάνω; Η κοινοθνητίλα δεν περπατά σ’ αυτά τα μέρη.

* Δεκαέξι χρόνια μετά τον θάνατο και της συζύγου του Νεοπτόλεμου, Μαρίας Μιχαηλίδη, δεν επιλύθηκαν τα όποια διαδικαστικά προβλήματα, ώστε το σπίτι τουλάχιστον να συντηρηθεί.

* Σχολιάζαμε στην καθημερινή έκδοση της εφημερίδας [και γι’ αυτό να αγοράζετε και την καθημερινή έκδοση] τα εξής: “Το θέμα ξέμεινε στις ξέρες της κυβερνητικής γραφειοκρατίας αλλά και της αδιαφορίας, τόσο του κράτους όσο και του Ιδρύματος Μαρίας και Νεοπτόλεμου Μιχαηλίδη, ειδάλλως 16 χρόνια μετά θα φρόντιζαν έστω για μια υποτυπώδη συντήρηση του σπιτιού μέχρι να λυθούν τα πρακτικά ζητήματα”. * Αν πήρατε απάντηση, πήραμε κι εμείς.

* Θα ξαναπροσπαθήσουμε την ερχόμενη βδομάδα να επικοινωνήσουμε με το Ίδρυμα και θα σας ενημερώσουμε.

* Και ένα παρα-πολιτικό που πολύ το φχαριστήθηκα μόλις το είδα: έστειλε ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη σχετικά με το κινηματογραφικό φεστιβάλ στα κατεχόμενα, για το οποίο γράψαμε και σε αυτή τη στήλη. Λέει λοιπόν ο υπουργός: “Σε απάντηση σχετικής επιστολής του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το υπουργείο Εξωτερικών συμφώνησε με απόψεις του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ότι θα πρέπει να υπάρχει σύσταση στους Κύπριους σκηνοθέτες/παραγωγούς, των οποίων οι ταινίες έτυχαν επιχορήγησης από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Κινηματογράφου (ΣΕΚΙΝ) και στις οποίες το κράτος είναι συμπαραγωγός, να μην συμμετάσχουν στο εν λόγω ‘φεστιβάλ'”.

* Πιάστηκε ολίγον στα πράσα το ΥΠΠΟ, λοιπόν, και οι Πολιτιστικές του υπηρεσίες, οι οποίες στην ανακοίνωσή τους κρύβονταν πίσω από το υπουργείο Εξωτερικών. Ότι, δηλαδή, τη συμβουλή του υπουργείου Εξωτερικών ακολουθούσαν, όταν ήταν δική τους ιδέα η σύσταση στους σκηνοθέτες.

* Συμβαίνει και στους καλύτερους.

You May Also Like

Ο θόρυβος από τον αυτοκινητόδρομο

* Το Αμφιθέατρο Αρχ. Μακαρίου Γ΄, το γνωστό “της Σχολής Τυφλών”, είναι το παλαιότερο ...

Φικρέτ Ντεμίραγ: Kokler ve Topraklar*

Ο Φικρέτ Ντεμίραγ [1940-2010] θεωρείται ο σημαντικότερος Τ/Κύπριος ποιητής αλλά αν θέλουμε να είμαστε ...

Το πρώτο [;] ξέσπασμα

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Δεν κατάφερα να δω ενωρίτερα την παράσταση της Ελεάνας Αλεξάνδρου ...

Agora. Κατ’ αποκλειστικότητα;

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Το πόσο προβληματική είναι η εντύπωσή μας για τον ...

Αλέ ρετούρ

* Ελπίζω να γνωρίζετε ότι ο νέος υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας είναι ...

Για την Τεχνική Επιτροπή Πολιτισμού ΙΙ

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Συναντήθηκαν ήδη τα μέλη της ελληνοκυπριακής Επιτροπής Πολιτισμού, όπως ...

X