Με αφορμή

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

* Με αφορμή την έκθεση φωτογραφιών [όχι της Πάολας, gotcha!] της Helene Binet από το σπίτι της Μαρίας και του Νεοπτόλεμου Μιχαηλίδη, επιχειρήσαμε να δούμε ξανά πού βρίσκεται εκείνο το περιβόητο θέμα της μετατροπής του σπιτιού του σπουδαίου Κύπριου αρχιτέκτονα σε μουσείο.

* Εις μάτην.

* Για όσους δεν ξέρουν, το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Point κάλεσε -και καλά έκανε- τη διάσημη φωτογράφο αρχιτεκτονικής να φωτογραφίσει το σπίτι του Νεοπτόλεμου Μιχαηλίδη και παρουσιάζει το αποτέλεσμα σε μια έκθεση που εγκαινιάζεται στις 5 Δεκεμβρίου.

* Δεν απαντά κανείς. Και να η αντίδραση της γραμματέως ενός από τους ανθρώπους με τους οποίους προσπαθήσαμε να μιλήσουμε, όταν της είπα πως το θέμα αφορά το Ίδρυμα Μαρίας και Νεοπτόλεμου Μιχαηλίδη: “αχααααα”.

* Αν σας πήραν τηλέφωνο, με πήραν κι εμένα.

* Είναι, πάντως, εξαιρετικά εκνευριστικό -παρά την πολύ καλή πρόθεση του Point- το σπίτι αυτό να παραμένει κατάκλειστο για όλους τους κοινούς θνητούς και να ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του για μια διάσημη φωτογράφο.

* Εμ τι να μας κάνω; Η κοινοθνητίλα δεν περπατά σ’ αυτά τα μέρη.

* Δεκαέξι χρόνια μετά τον θάνατο και της συζύγου του Νεοπτόλεμου, Μαρίας Μιχαηλίδη, δεν επιλύθηκαν τα όποια διαδικαστικά προβλήματα, ώστε το σπίτι τουλάχιστον να συντηρηθεί.

* Σχολιάζαμε στην καθημερινή έκδοση της εφημερίδας [και γι’ αυτό να αγοράζετε και την καθημερινή έκδοση] τα εξής: “Το θέμα ξέμεινε στις ξέρες της κυβερνητικής γραφειοκρατίας αλλά και της αδιαφορίας, τόσο του κράτους όσο και του Ιδρύματος Μαρίας και Νεοπτόλεμου Μιχαηλίδη, ειδάλλως 16 χρόνια μετά θα φρόντιζαν έστω για μια υποτυπώδη συντήρηση του σπιτιού μέχρι να λυθούν τα πρακτικά ζητήματα”. * Αν πήρατε απάντηση, πήραμε κι εμείς.

* Θα ξαναπροσπαθήσουμε την ερχόμενη βδομάδα να επικοινωνήσουμε με το Ίδρυμα και θα σας ενημερώσουμε.

* Και ένα παρα-πολιτικό που πολύ το φχαριστήθηκα μόλις το είδα: έστειλε ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη σχετικά με το κινηματογραφικό φεστιβάλ στα κατεχόμενα, για το οποίο γράψαμε και σε αυτή τη στήλη. Λέει λοιπόν ο υπουργός: “Σε απάντηση σχετικής επιστολής του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, το υπουργείο Εξωτερικών συμφώνησε με απόψεις του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού ότι θα πρέπει να υπάρχει σύσταση στους Κύπριους σκηνοθέτες/παραγωγούς, των οποίων οι ταινίες έτυχαν επιχορήγησης από τη Συμβουλευτική Επιτροπή Κινηματογράφου (ΣΕΚΙΝ) και στις οποίες το κράτος είναι συμπαραγωγός, να μην συμμετάσχουν στο εν λόγω ‘φεστιβάλ'”.

* Πιάστηκε ολίγον στα πράσα το ΥΠΠΟ, λοιπόν, και οι Πολιτιστικές του υπηρεσίες, οι οποίες στην ανακοίνωσή τους κρύβονταν πίσω από το υπουργείο Εξωτερικών. Ότι, δηλαδή, τη συμβουλή του υπουργείου Εξωτερικών ακολουθούσαν, όταν ήταν δική τους ιδέα η σύσταση στους σκηνοθέτες.

* Συμβαίνει και στους καλύτερους.

You May Also Like

Για την Άλκη Ζέη που όλο αντιστεκόταν

• Με τη φυγή της Άλκης Ζέη, που απεβίωσε στις 28 Φεβρουαρίου στα 95 ...

Για τις Ικέτιδες

* Είναι τόσα συγκροτήματα που ραπάρουν σε Ελλάδα και Κύπρο, γιατί δεν φώναξε ένα ...

Πόσο κάνει το λεωφορείο;

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Τι είπε ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού στη συνέντευξη ...

Αυτοί είμαστε;

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Δεν πάμε σινεμά, αλλά είμαστε πρώτοι στο «κατέβασμα» ταινιών από ...

Θα γεμίσουν τα θέατρα;

Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας με τα εντυπωσιακά ονόματα και αγχώθηκα: ...

Τα τείχη μέσα μας

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Δεν θυμάμαι ποια χρονιά παρακολούθησα για πρώτη φορά το ...

X