“Ο δαίμων του τυπογραφείου”

Γράφει η Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά | @aggeliki.mk

Ένας από τους προδρόμους της σύγχρονης επιστημονικής μεθόδου, ο σχολαστικός θεολόγος και φιλόσοφος του Μεσαίωνα Roger Bacon, έλεγε ότι “η γνώση είναι δύναμη”. Μέσω της γνώσης ο άνθρωπος μπορεί να κατακτήσει την αλήθεια, να απαλλαγεί από τα δεσμά του φόβου, να ξορκίσει τους δαίμονες και το επί της Γης κακό. Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη ανησυχία για έναν γραφίστα από το σκοτεινό αυτό πλασματάκι που ζει ανάμεσα στα γρανάζια και τις πρέσες των τυπογραφείων, τρέφεται με σινική μελάνη και όταν έχει κέφια είναι ικανό να οδηγήσει στον κάλαθο των αχρήστων τη δουλειά ατελείωτων ωρών εργασίας και τον σχεδιαστή στα πρόθυρα νευρικού κλονισμού. Ο λόγος, φυσικά, για τον περίφημο “δαίμονα του τυπογραφείου”.

Επειδή όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η γνώση είναι δύναμη, ας προσπαθήσουμε να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα το μυστηριώδες αυτό πλάσμα που για να καταφέρει κάποιος να το δαμάσει, αν όχι να το νικήσει ολοκληρωτικά, χρειάζεται ικανούς και πάνω από όλα έμπιστους συμμάχους και συνεργάτες. Πρώτος στη λίστα της ιερής αυτής συμμαχίας ποιος άλλος; Ο πολυαγαπημένος και ακριβοθώρητος πελάτης μας. Αυτός που θέλει τη δουλειά του να έχει τελειώσει… χθες και την επιταγή του να εξαργυρωθεί μετά από έξι μήνες. Η πίεση χρόνου και οι ασφυκτικές προθεσμίες δημιουργούν τις καταλληλότερες συνθήκες για να αναπτυχθεί και να δράσει ο “δαίμονας του τυπογραφείου”. Άλλοτε θα προσθέσει ένα τρίτο χέρι στη φωτογραφία του πατέρα που αγκαλιάζει με τρυφερότητα την κόρη του και άλλοτε θα αλλάξει την ορθογραφία ακριβώς εκείνων των λέξεων που το νόημα τους θα είναι παρεξηγήσιμο. Όπως και να το κάνουμε, άλλο ο αναξιοπαθών χηρεύσας σύζυγος και άλλο το συμπαθές οικόσιτο τετράποδο που μας δίνει το… μπέικον.

Το σημαντικότερο βήμα για την αντιμετώπιση και αποφυγή τυχόν προβλημάτων είναι η σωστή συνεννόηση μεταξύ γραφίστα και πελάτη. Ο πρώτος είναι υπεύθυνος για την οπτικοποίηση του υλικού που του δίνεται ενώ ο δεύτερος για τον τελικό έλεγχο και έγκριση της μακέτας πριν από την εκτύπωση. Κάθε φορά που οι ρόλοι αυτοί συγχέονται ή παρερμηνεύονται καθ’ οποιονδήποτε τρόπο ο “δαίμονας” είναι εκεί και καραδοκεί να κάνει την παρουσία του αισθητή και αξέχαστη και για τις δυο πλευρές. Σπουδαίας σημασίας στρατηγικός σύμμαχος και επ’ ουδενί ανταγωνιστής θα πρέπει να είναι και ο τυπογράφος, που αν και μπαίνει τελευταίος στην εξίσωση του προβλήματος, αποτελεί παρ’ όλα αυτά σημαντικό παράγοντα για την επιτυχή έκβαση της μάχης ενάντια στο “θηρίο”.

Η θεωρητική κατάρτιση αλλά και οι τεχνικές γνώσεις που θα πρέπει να έχει ένας γραφίστας αλλά και γενικότερα η εξοικείωσή του με τους όρους και τις πρακτικές του επαγγέλματος αποτελούν τα καλύτερα εχέγγυα για την επιτυχή έκβαση της αδυσώπητης μάχης του με τον “δαίμονα”. Φωτογραφίες που δεν «ενημερώνονται», γραμματοσειρές που “χτυπάνε” και γραφικά που… “καίγονται”! Τα απρόοπτα ουκ ολίγα!

You May Also Like

6ος Διεθνής Διαγωνισμός Aφίσας Graphic Stories | Οι διακριθέντες

Το Graphic Stories βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τα ονόματα των διακριθέντων σχεδιαστών ...

Διαφήμιση… του δρόμου

Αγγελική Μιχαλοπούλου-Καρρά @aggeliki.mk Ανακαλώ πολλές φορές στη μνήμη μου διαφημίσεις περασμένων ετών και συνειδητοποιώ ...

Philip de Castan

Συνέντευξη στην Αγγελική ΜΚ Αθανασιάδη | @aggeliki.mk Άμεσος, ευγενής, ειλικρινής, μουσικός και… γραφίστας! Ο ...

Τάσος Αναστασιάδης: Ο πρωτοπόρος των κυπριακών κόμικ

Δημοσίευσε το πρώτο βιβλίο κόμικ στην Κύπρο, σχεδίασε τον πρώτο κυπριακό υπερήρωα, εικονογράφησε ένα ...

LiZiFa 2019

Το εργαστήρι Book Arts του τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, ...

Πασχάλης Πασχάλη: Συνεχής μάθηση και προσαρμογή στις σύγχρονες απαιτήσεις

Ο Πασχάλης Πασχάλη είναι αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Σχεδιασμού και Πολυμέσων στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας ...

X