Τρισδιάστατο selfie

Γράφει η valia@inrec.gr

Η τρισδιάστατη εκτύπωση μού έκανε αμέσως εντύπωση. Αδύνατον να καταλάβω στην αρχή τι μπορεί να σημαίνει. Πιθανόν να είναι και η ονομασία λάθος… Όταν, όμως, “καλωδίωσα” ενθουσιάστηκα. Όσοι με παρακολουθούν στο Pinterest ξέρουν το μεγάλο μου μυστικό: λατρεύω τις μινιατούρες. Τα κουκλόσπιτα, τα room-boxes, τα fairy gardens… ο μικρόκοσμος είναι ο φυσικός μου χώρος. Έτσι φαντάστηκα αμέσως τα απίθανα πράγματα που θα μπορούσα να κατασκευάσω εύκολα και γρήγορα.

Ο καθένας από εμάς μπορεί να βρει τη χαρά του γιατί όλοι μας έχουμε φανταστεί αντικείμενα που δεν υπάρχουν. Και που θα θέλαμε ή θα έπρεπε να υπάρχουν. Και αυτό περιλαμβάνει ακόμα και όργανα του σώματός μας, όπως το συκώτι που ετοιμάζεται στο Σαν Ντιέγκο των ΗΠΑ. Ή κτήρια, όπως γίνεται στο Άμστερναμ, όπου μεγάλα κομμάτια συνδέονται, περίπου όπως τα τουβλάκια Lego, για να δημιουργήσουν ένα ολόκληρο σπίτι. Σε λίγα χρόνια ο καθένας μας θα μπορεί να τυπώνει ακόμη και στο σπίτι του ρούχα, παιχνίδια και άλλα αγαθά είτε για δική τους χρήση είτε για να τα πουλά.

Μία από τις πιο άμεσες εφαρμογές ωστόσο είναι το τρισδιάστατο selfie. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: ποια νεόνυμφη δεν θα ήθελε εκεί ψηλά στην τούρτα του γάμου, αντί για το κλασικό πλαστικό ζευγάρι, να μην έχει το ακριβές ομοίωμά της αγκαλιά μ’ εκείνο του καλού της [εγώ αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία]; Ή ποιος γονιός αντί να βγάζει τα παιδάκια του φωτογραφίες σε κούπες, μπρελόκ, μαγνητάκια και καθρεφτάκια [έχω τέτοιο] δεν θα ήθελε να έχει μια σειρά ομοιωμάτων των παιδιών από ηλικία ενός μήνα έως την εφηβεία τους [από εκεί και πέρα σου απαγορεύουν τέτοιες αηδίες]; Η συγκεκριμένη εφαρμογή του τρισδιάστατου selfie, η οποία σκανάρει το πρόσωπο τρισδιάστατα και κατόπιν ο πελάτης επιλέγει από ένα κατάλογο τα μαλλιά και την “εμφάνιση” που θέλει [ποδοσφαιριστής, μάγισσα, κολυμβητής κλπ], “σπάει ταμεία” στο εξωτερικό, επεκτείνεται και στην Κύπρο και στην Ελλάδα από την εταιρεία B3D. Το υλικό που χρησιμοποιείται [αν θυμάμαι καλά] είναι το ημιένυδρο θειούχο ασβέστιο και η εκτύπωση γίνεται και με χρώματα. Το αποτέλεσμα δεν το λες φθηνό αλλά είναι… ιδιαίτερο. Και η ποιότητα των ομοιωμάτων τους εξαίρετη. Πήγα και το είδα και η αλήθεια είναι ότι συγκινήθηκα πιο πολύ από τον εκτυπωτή που είδα από κοντά για πρώτη φορά αλλά και για την πρώτη “αληθινή” εφαρμογή που έπιασα στο χέρι μου. Για κάποιον που είναι μετανάστης στη γη της τεχνολογίας -δεν γεννήθηκα με υπολογιστή, στην πορεία με βρήκε- μια τέτοια εμπειρία είναι σαν να μπορείς να πιάσεις το μέλλον. Κι αυτά είναι η αρχή, για διασκέδαση. Σε λίγα χρόνια κανείς δεν θα φαντάζεται πια πώς ζούσαν οι άνθρωποι την εποχή πριν τους τρισδιάστατους εκτυπωτές.

Και αναρωτιέμαι: Μια είδηση που πέρασε στα “ψιλά” τον περασμένο Οκτώβριο είναι η βράβευση του Δημήτρη Χατζή, ηλικίας μόλις 14 ετών, μαθητή στην τρίτη τάξη του Γυμνασίου, στο 5ο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής, στην Καβάλα στη Βόρεια Ελλάδα. Ο νεαρός μαθητής ασχολήθηκε με τη ρομποτική για πρώτη φορά σε ηλικία 11 ετών και μόλις τρία χρόνια αργότερα κατάφερε να σχεδιάσει και να κατασκευάσει μόνος του έναν οικιακό εκτυπωτή τρισδιάστατων αντικειμένων. Θα ασχοληθεί, άραγε, κανείς μαζί του; Και με τα άλλα ταλαντούχα παιδιά; Για να φτιάξουμε και το δικό τους και το δικό μας μέλλον; Ή κάνουμε όλοι μαζί “ααααα” και “ωωωωω” όταν μας φέρνουν κάτι έτοιμο “απ’ έξω”;

You May Also Like

Body Pressure Alert

H Bekah Day είναι μια νεαρή μαμά που ζει στο Κάνσας Σίτι και έχει ...

Γονείς στο δίκτυο

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Ένα από τα ζητήματα που δημιουργούν τα μέσα ...

Ο Νικ Κλεγκ μας λέει για τα ωραία του Facebook

Κουβεντιάζαμε λοιπόν για το πώς μπορεί να γίνει η ενοποίηση των Instagram, WhatsApp και ...

Binge-watching, μέρος Α

Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Πριν από 20 περίπου χρόνια εγκαταστάθηκα ένα καλοκαίρι στις ΗΠΑ. ...

Ποιος δολοφονεί τις εφημερίδες;

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη Θυμάμαι πριν από πάρα πολλά χρόνια, πριν φανταστώ καν ότι ...

H Black Friday του facebook

Τα νέα μας έφτασαν την Παρασκευή 26 Iουνίου. Ότι δηλαδή μεγάλες εταιρείες όπως η ...

X