Ζητείται διευθυντής για το Ριάλτο

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

Στην οικονομική διαχείριση του Ριάλτο δίνουν βάρος οι ιδιοκτήτες του θεάτρου, το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού, στο πλαίσιο της αναζήτησης νέου διευθυντή μετά την αποχώρηση της Γεωργίας Ντέτσερ.

Η κ. Ντέτσερ, επί 16 χρόνια καλλιτεχνική διευθύντρια του Ριάλτο, ανέλαβε -όπως έχει ήδη γραφτεί- θέση επιμελήτριας του καλλιτεχνικού προγράμματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάφος 2017. Το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού κινήθηκε άμεσα προκηρύσσοντας τη θέση, ενώ αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και τις 12 Ιανουαρίου.

Πρώτα τα οικονομικά

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο Θέατρο Ριάλτο, ο διευθυντής του Συνεργατικού Ταμιευτηρίου Λεμεσού δρ Νέαρχος Ιωάννου επισήμανε στον «Π» ότι ζητείται διευθυντής και όχι καλλιτεχνικός διευθυντής, όπως ήταν ο τίτλος της κ. Ντέτσερ.

«Το Θέατρο Ριάλτο έχει να αντιμετωπίσει μια τεράστια οικονομική πρόκληση», εξήγησε, «οπότε αποφασίσαμε να ζητήσουμε διευθυντή που να κάνει και οικονομική διαχείριση» αλλά να είναι σε θέση να επιμεληθεί και το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Ριάλτο.

Σύμφωνα με τον δρα Ιωάννου, επείγει πριν απ’ όλα το θέατρο-ορόσημο της Λεμεσού «να διατηρηθεί οικονομικά μέχρι να ξεπεραστεί η κρίση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ριάλτο, όπως πολλοί άλλοι πολιτιστικοί φορείς της χώρας, δέχτηκε μείωση κατά το ήμισυ από την κρατική χορηγία που απολάμβανε, ενώ και ο «αιμοδότης» και ιδιοκτήτης του, το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού (ΣΤΛ), μείωσε δραστικά το κονδύλι του προς αυτό.

Χωρίς το δ.σ.

Σχολιάζοντας προηγούμενη δημοσίευση του «Π» σχετικά με το ότι η προκήρυξη της θέσης έγινε χωρίς προηγούμενη συνεννόηση του ΣΤΛ με το διοικητικό συμβούλιο του Ριάλτο, ο δρ Νεάρχου παραδέχθηκε ότι πράγματι δεν υπήρξε συνεννόηση, εξηγώντας ωστόσο ότι υπήρχε λόγος γι’ αυτό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η θητεία του προηγούμενου δ.σ. έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2014, ενώ δεν ήθελαν να επιβαρυνθεί με μια τόσο σημαντική απόφαση το νέο δ.σ., το οποίο μόλις πρόσφατα διορίστηκε και δεν είχε καν την πρώτη του συνεδρία.

Μέσω εταιρείας

Την εξέταση των αιτήσεων ενδιαφέροντος για τη θέση διευθυντή του Ριάλτο ανέλαβε η ιδιωτική εταιρεία Symmetron, η οποία θα «ξεσκονίσει» τις υποβληθείσες αιτήσεις και θα καταλήξει σε μια πεντάδα ή τριάδα ως κατάλληλη για τη διεκδίκηση της θέσης.
Πάντως, σύμφωνα με τον δρα Ιωάννου, δεν θα υπάρξει κανένας συμβιβασμός και σε περίπτωση που δεν βρεθούν κατάλληλα άτομα η θέση θα επαναπροκηρυχθεί.

Το νέο δ.σ.

Το καινούργιο διοικητικό συμβούλιο του Θεάτρου Ριάλτο, το οποίο θα αντιμετωπίσει, μαζί με τον/τη νέο/α διευθυντή/ντρια, την «οικονομική πρόκληση, είναι:

  • Πρόεδρος ο Γιώργος Παπαγεωργίου, τέως διευθυντής ΘΟΚ, εγκεκριμένος ελεγκτής και παραγωγός. Μέλη είναι οι:

  • Άδωνις Φλωρίδης, σκηνοθέτης.

  • Ανθή Ζαχαριάδου, επιχειρηματίας, με έντονη ενασχόληση στα θεατρικά πράγματα.

  • Πέτρος Κύζας, μουσικός.

  • Αντώνης Γεωργίου, δικηγόρος, θεατρικός συγγραφέας.

  • Μαρία Κυριάκου, σκηνοθέτις, ιδιοκτήτρια βιβλιοπωλείου.

  • Ρίκκος Αγαθοκλέους, εκπαιδευτικός, με έντονη ενασχόληση με τα πολιτιστικά.

  • Έλενα Αντωνίου, χορογράφος, χορεύτρια.

«Επιδιώξαμε να δώσουμε αέρα ανανέωσης στο δ.σ.», σχολιάζει ο δρ Ιωάννου. «Να φύγει η παλιά σχολή και να μπουν νέοι άνθρωποι. Νομίζω πετύχαμε μια καλή ομάδα».

Το νέο δ.σ. θα έχει εντός των ημερών την πρώτη του συνεδρία.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΠΑΥΛΟΣ ΒΡΥΩΝΙΔΗΣ

 

You May Also Like

Νανοτεχνολογία προς διάσωση της Πομπηίας

Σε ερευνητές από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM), το Ινστιτούτο Fraunhofer και το ...

Οι Ακάμωτοι τζαι οι Κουρκούνες στο αναψυκτήριο του Ακάμα

Οι ΜΚΟ Cyprus Natural Coastline και Save Akamas σε μια διασκευή του «Βενζινάδικου» τραγουδούν ...

Πόντος: «Μνήμες στην ομίχλη του παρελθόντος»

Είναι κοινή πεποίθηση ότι το ζήτημα του Πόντου δεν απασχόλησε τόσο πολύ τη διεθνή ...

Στο Φεστιβάλ Δράμας η κυπριακή ταινία μικρού μήκους THIN GREEN LINE

Η ταινία του Μάριου Ψαρά THIN GREEN LINE συνεχίζει την επιτυχημένη της πορεία στα ...

Αναβάλλεται η παραγωγή με τη Ντενίση

Αναμνηστική η πιο πάνω φωτογραφία: με την Μιμή Ντενίση στο μέσο, τον τέως διευθυντή ...

«Behind The Mirror» : Απ’ το Μανχάταν στην Κύπρο

Δύο μήνες μετά την παγκόσμια πρεμιέρα του στη Νέα Υόρκη, το βραβευμένο ψυχολογικό δράμα-θρίλερ ...

X