ΘΟΚ αγνοούμενος

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Δεν κατάφερα να πάω στον «Αγνοούμενο» στο Σατιρικό Θέατρο, λόγω άλλων υποχρεώσεων. Και ήθελα πολύ. Δυστυχώς, μαθαίνω, λόγω ίσως κόστους, λόγω τεχνικών θεμάτων, δύσκολα θα δοθεί ξανά στις ποδά περιοχές η παράσταση του έργου της Αλιέ Ουμανέλ από το Τουρκοκυπριακό Δημοτικό Θέατρο.

Αν αυτός είναι ο λόγος, τότε τα έργα και οι ημέρες του ΘΟΚ σε αυτόν τον τομέα, όπως τα εισπράττω τουλάχιστον ως κοινό, είναι τουλάχιστον απογοητευτικά. Πρόσφατα ο ΘΟΚ προχώρησε σε πρωτόκολλο συνεργασίας με το Εθνικό Θέατρο Ελλάδας, και καλά έκανε. Αναμένουμε ενδιαφέροντα πράγματα, πέρα από τον «ουσιαστικά ταυτόσημο χαρακτήρα των δύο κρατικών θεάτρων» που επικαλέστηκε ο κ. Τουμάζης [άμα τα δύο κρατικά θέατρα είναι ταυτόσημα, τι ουσιαστικά ανταλλάζουν;].

Πέρα όμως από τη συνεργασία με το Εθνικό και ενδεχομένως με αντίστοιχο οργανισμό του Ισραήλ, δεν θα μπορούσε ο ΘΟΚ να ασχοληθεί με τους απέναντι; Το κρατικό θέατρο της Κύπρου έχει δείξει διάθεση πρωτοπορίας και ακόμα και εικονοκλαστικές διαθέσεις με την επιλογή κάποιων έργων.

Όμως πέρα από την εύκολη [ιδεολογικά, πολιτικά] συνεργασία με ελληνικούς φορείς, πού είναι τα έργα Τ/Κ συγγραφέων; Πού είναι η μεταφορά παραστάσεων από τη μια πλευρά στην άλλη; Οι παραστάσεις με τουρκικούς υπέρτιτλους [έστω κάποιες]; Το Σατιρικό, φανταζόμαστε με λιγότερους πόρους, το κατάφερε, και αν δεν μπορεί να συνεχίσει την πρωτοβουλία για οικονομικούς λόγους, είναι παράξενο -τουλάχιστον- που το κρατικό θέατρο της Κύπρου δεν έχει καν πλησιάσει σε ανάλογες πρωτοβουλίες. Διορθώστε με αν κάνω λάθος, γιατί αυτές οι πρωτοβουλίες, αν υπάρχουν, πρέπει να είναι καλά κρυμμένες.

Υ.Γ. Συν τον λόον, το κρατικό θέατρο της Κύπρου, παρότι κρατικό και όχι εθνικό ή ελληνοκυπριακό [δεν λέγεται Θεατρικός Οργανισμός Ελληνοκυπριακής Κοινότητας], φιγουράρει με μια ελληνική σημαία νάαα -με το συμπάθιο- έξω από το κτήριό του; Πώς και;

You May Also Like

Μισοτελειωμένη πόλη

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Το δημαρχείο αποφάσισε [αφού ο μέσος κάτοικος της Λευκωσίας το ...

Μαύρα μπαλόνια

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Πότε είδατε τις πλατείες της Λευκωσίας να γεμίζουν; Όχι με ...

Το χάζι

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Ακόμα μία εκλογική διαδικασία, ακόμα μία φορά στον πολιτικό αγώνα ...

No Piss Land

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Στη Νεκρή Ζώνη δεν υπάρχει χώρος να κατουρήσεις. Τουλάχιστον όχι ...

Τα χαμένα εισιτήρια

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Οι πωλήσεις εισιτηρίων στους κινηματογράφους της Κύπρου μειώθηκαν κατά 24,4% ...

Πάμε πόλεμο;

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Λείπεις για μια εβδομάδα, κι όμως τίποτα δεν αλλάζει. Οι ...

X