ΘΟΚ αγνοούμενος

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Δεν κατάφερα να πάω στον «Αγνοούμενο» στο Σατιρικό Θέατρο, λόγω άλλων υποχρεώσεων. Και ήθελα πολύ. Δυστυχώς, μαθαίνω, λόγω ίσως κόστους, λόγω τεχνικών θεμάτων, δύσκολα θα δοθεί ξανά στις ποδά περιοχές η παράσταση του έργου της Αλιέ Ουμανέλ από το Τουρκοκυπριακό Δημοτικό Θέατρο.

Αν αυτός είναι ο λόγος, τότε τα έργα και οι ημέρες του ΘΟΚ σε αυτόν τον τομέα, όπως τα εισπράττω τουλάχιστον ως κοινό, είναι τουλάχιστον απογοητευτικά. Πρόσφατα ο ΘΟΚ προχώρησε σε πρωτόκολλο συνεργασίας με το Εθνικό Θέατρο Ελλάδας, και καλά έκανε. Αναμένουμε ενδιαφέροντα πράγματα, πέρα από τον «ουσιαστικά ταυτόσημο χαρακτήρα των δύο κρατικών θεάτρων» που επικαλέστηκε ο κ. Τουμάζης [άμα τα δύο κρατικά θέατρα είναι ταυτόσημα, τι ουσιαστικά ανταλλάζουν;].

Πέρα όμως από τη συνεργασία με το Εθνικό και ενδεχομένως με αντίστοιχο οργανισμό του Ισραήλ, δεν θα μπορούσε ο ΘΟΚ να ασχοληθεί με τους απέναντι; Το κρατικό θέατρο της Κύπρου έχει δείξει διάθεση πρωτοπορίας και ακόμα και εικονοκλαστικές διαθέσεις με την επιλογή κάποιων έργων.

Όμως πέρα από την εύκολη [ιδεολογικά, πολιτικά] συνεργασία με ελληνικούς φορείς, πού είναι τα έργα Τ/Κ συγγραφέων; Πού είναι η μεταφορά παραστάσεων από τη μια πλευρά στην άλλη; Οι παραστάσεις με τουρκικούς υπέρτιτλους [έστω κάποιες]; Το Σατιρικό, φανταζόμαστε με λιγότερους πόρους, το κατάφερε, και αν δεν μπορεί να συνεχίσει την πρωτοβουλία για οικονομικούς λόγους, είναι παράξενο -τουλάχιστον- που το κρατικό θέατρο της Κύπρου δεν έχει καν πλησιάσει σε ανάλογες πρωτοβουλίες. Διορθώστε με αν κάνω λάθος, γιατί αυτές οι πρωτοβουλίες, αν υπάρχουν, πρέπει να είναι καλά κρυμμένες.

Υ.Γ. Συν τον λόον, το κρατικό θέατρο της Κύπρου, παρότι κρατικό και όχι εθνικό ή ελληνοκυπριακό [δεν λέγεται Θεατρικός Οργανισμός Ελληνοκυπριακής Κοινότητας], φιγουράρει με μια ελληνική σημαία νάαα -με το συμπάθιο- έξω από το κτήριό του; Πώς και;

You May Also Like

Ομπρέλες

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης  Στις Φοινικούδες, ο δήμαρχος έχει αντικαταστήσει τις πασανάκατες ομπρέλες που ...

Ώρα να σοβαρευτούμε

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Επιστρέφαμε με τρία αυτοκίνητα μια Κυριακή απόγευμα από την παραλία, ...

Όταν λυθεί το Κυπριακό:

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Θα φκάλω που τη ναφθαλίνη το ποδήλατο που τωρά έχω ...

Σαν παλιό ΓΣΠ

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Προχθές ο Δήμος Λευκωσίας ανακοίνωσε πως ζήτησε από το Υπουργείο ...

Πέρκι βρέξει

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Ο κύριος Αδάμος είχε βγει από το ξυλουργείο του και ...

Nicosia streaming

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Δεν αντιστάθηκα, μόλις έμαθα την είδηση μπήκα στη σελίδα του ...

X