ΘΟΚ αγνοούμενος

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Δεν κατάφερα να πάω στον «Αγνοούμενο» στο Σατιρικό Θέατρο, λόγω άλλων υποχρεώσεων. Και ήθελα πολύ. Δυστυχώς, μαθαίνω, λόγω ίσως κόστους, λόγω τεχνικών θεμάτων, δύσκολα θα δοθεί ξανά στις ποδά περιοχές η παράσταση του έργου της Αλιέ Ουμανέλ από το Τουρκοκυπριακό Δημοτικό Θέατρο.

Αν αυτός είναι ο λόγος, τότε τα έργα και οι ημέρες του ΘΟΚ σε αυτόν τον τομέα, όπως τα εισπράττω τουλάχιστον ως κοινό, είναι τουλάχιστον απογοητευτικά. Πρόσφατα ο ΘΟΚ προχώρησε σε πρωτόκολλο συνεργασίας με το Εθνικό Θέατρο Ελλάδας, και καλά έκανε. Αναμένουμε ενδιαφέροντα πράγματα, πέρα από τον «ουσιαστικά ταυτόσημο χαρακτήρα των δύο κρατικών θεάτρων» που επικαλέστηκε ο κ. Τουμάζης [άμα τα δύο κρατικά θέατρα είναι ταυτόσημα, τι ουσιαστικά ανταλλάζουν;].

Πέρα όμως από τη συνεργασία με το Εθνικό και ενδεχομένως με αντίστοιχο οργανισμό του Ισραήλ, δεν θα μπορούσε ο ΘΟΚ να ασχοληθεί με τους απέναντι; Το κρατικό θέατρο της Κύπρου έχει δείξει διάθεση πρωτοπορίας και ακόμα και εικονοκλαστικές διαθέσεις με την επιλογή κάποιων έργων.

Όμως πέρα από την εύκολη [ιδεολογικά, πολιτικά] συνεργασία με ελληνικούς φορείς, πού είναι τα έργα Τ/Κ συγγραφέων; Πού είναι η μεταφορά παραστάσεων από τη μια πλευρά στην άλλη; Οι παραστάσεις με τουρκικούς υπέρτιτλους [έστω κάποιες]; Το Σατιρικό, φανταζόμαστε με λιγότερους πόρους, το κατάφερε, και αν δεν μπορεί να συνεχίσει την πρωτοβουλία για οικονομικούς λόγους, είναι παράξενο -τουλάχιστον- που το κρατικό θέατρο της Κύπρου δεν έχει καν πλησιάσει σε ανάλογες πρωτοβουλίες. Διορθώστε με αν κάνω λάθος, γιατί αυτές οι πρωτοβουλίες, αν υπάρχουν, πρέπει να είναι καλά κρυμμένες.

Υ.Γ. Συν τον λόον, το κρατικό θέατρο της Κύπρου, παρότι κρατικό και όχι εθνικό ή ελληνοκυπριακό [δεν λέγεται Θεατρικός Οργανισμός Ελληνοκυπριακής Κοινότητας], φιγουράρει με μια ελληνική σημαία νάαα -με το συμπάθιο- έξω από το κτήριό του; Πώς και;

You May Also Like

J***o

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Αν η τελευταία διαφήμιση του υπερβολικά γνωστού καταστήματος* είχε γίνει ...

Εμείς τζαι ο γιατρός

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Τον Μικελλίδη είδα τον μια φορά στα γραφεία της εφημερίδας. ...

Όποιος ψάχνει βρίσκει

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Κυκλοφορώντας στη γειτονιά όπου μένει, ο Π. είχε παρατηρήσει αρκετές ...

Τζεντριφικέισιον

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Τι είναι αυτό που συμβαίνει στην παλιά Λευκωσία; Μπορεί να ...

Boutique κέντρο

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Το χωράφι στο σημείο όπου παλιά βρισκόταν το ΓΣΠ, στο ...

Το τρομακτικό στο βίντεο του ξυλοδαρμού

Της Χριστίνας Γαλανοπούλου* Αν υπάρχει κάτι πιο τρομακτικό από το άγριο ξύλο που έφαγε ...

X