«Πρώτη φορά έρχεστε;»

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Είναι τόσο εύκολο για το ΡΙΚ να είναι αυτό που θέλουμε να είναι, ώστε καταντά κάποτε εξοργιστικό όταν βλέπουμε ψήγματα και δείγματα προόδου κρυμμένα μέσα στις μίζερες συνήθειες του παρελθόντος πριν εξαφανιστούν και πάλι, καθώς η “δημόσια ραδιοτηλεόραση” [που λέει κι η Κανάρη] επιστρέφει στο business as usual.

Μια τέτοια στιγμή είχαμε την προπερασμένη Πέμπτη και Παρασκευή στα πάνελ με τους τέσσερις ανεξάρτητους και τους τέσσερις κομματικούς υποψηφίους για τη δημαρχία της Πάφου, με συντονίστρια την Ελένη Βρεττού [που την ξέρετε ως την no bullshit φωνή του Πρωινού Δρομολογίου του Τρίτου του ΡΙΚ].
Ήταν από τις σπάνιες φορές που είδαμε συντονιστή συζήτησης να μην προσπαθεί να υποκαταστήσει την καυστικότητα με το “αν μου επιτρέπετε να χαριτολογήσω” και δεν άφηνε καμία κενή περιεχομένου εξυπνάδα των υποψηφίων να πέσει κάτω. Όταν για παράδειγμα ένας από τους φερέλπιδες υποστήριξε πως ερχόμενος στη Λευκωσία είδε τη φωταγωγημένη τουρκική σημαία στον Πενταδάκτυλο και ταράχτηκε σε σημείο που να ξεχάσει τι ήθελε να πει, η Βρεττού απάντησε με πάσα σοβαρότητα “γιατί, πρώτη φορά έρχεστε στη Λευκωσία νύχτα;”

Τέτοιες στιγμές είδαμε αρκετές στην εκπομπή, και αν έχετε την επαγγελματική ή άλλη διαστροφή για να δείτε τις εκπομπές, ψάξτε τες στο σάιτ του ΡΙΚ, γιατί κάτι τέτοια δύσκολα θα επαναληφθούν όταν το κρατικό κανάλι επιμένει να ανακυκλώνει τα ίδια τηλεοπτικά πρόσωπα, τα οποία πέφτουν πάντα κάπου μεταξύ της έρπουσας ατολμίας και του ανόητου συντηρητισμού. Ελπίζουμε ο υπάλληλος του υπουργού Εσωτερικών στο κρατικό ίδρυμα να παρακολουθεί και ο ίδιος τηλεόραση και να αναγνωρίζει τις καλές στιγμές…

Υ.Γ. Εξαιρετική και η κίνηση του ΡΙΚ να παρουσιάζει στο δελτίο καιρού του κεντρικού δελτίου τις πόλεις με τα ονόματά τους και όχι πλέον τον ακαλαίσθητο χάρτη – προσθέτοντας ολογράφως “Αμμόχωστος” και “Κερύνεια”. Όχι για λόγους πατριωτισμού, αλλά γιατί σημειολογικά μεταφέρει την αίσθηση της ενιαίας χώρας από την κατά συνθήκη συμπερίληψη όλου του χάρτη στη συγκεκριμένη καταγραφή δύο πόλεων με τρόπο περισσότερο χρηστικό. Με άλλα λόγια, άλλο είναι να λες στον θεατή “ναι, λαμβάνουμε υπόψη ότι αύριο μπορείς να είσαι κι εδώ, είναι φυσιολογικό και δεν είναι προδοσία να περάσεις το οδόφραγμα”. Για κάποιες μέρες οι δύο πόλεις αντικαταστάθηκαν από το… Παραλίμνι και την Πόλη Χρυσοχούς, πράγμα που σημαίνει πως κάποιοι ενοχλήθηκαν. Όμως, όπως μάθαμε, επανήλθαν όταν το ζήτησαν οι ίδιοι οι τηλεθεατές.

You May Also Like

Προβλήματα και… οράματα

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Για πρώτη φορά την περασμένη εβδομάδα, δημοσιογράφοι και από τις ...

Στήριξη

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Δεν είναι και τόσο κακά τα πράγματα. Άλλωστε, δεν χρωστάμε ...

Τα βέτο

“Φαντάζεστε τι εννά γινεί; Για κάθε απόφαση στο Υπουργικό εννά έχουν βέτο! Τζαι άμα ...

Οθέλλος

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Τους λαούς σε επίπεδο ταυτότητας δεν τους ενώνει μόνο η ...

Οι καινούργιοι

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Για κάποιον λόγο που δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από μόνος ...

Η εποχή της μιζέριας

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Δεν ξέρω τι μπορούμε να περιμένουμε πλέον. Πέντε φασίστες (ναι, ...

X