Τέλος εποχής για το Θέατρο Ριάλτο

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

Ουδέν κακόν αμιγές καλού: Φεύγει από το Ριάλτο και αναλαμβάνει το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Πάφος2017 η Γεωργία Ντέτσερ – Προκηρύχθηκε ήδη η θέση διευθυντή για το Ριάλτο, με προθεσμία τις 12 Ιανουαρίου.

Με μια λιτή ανακοίνωση στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook, η Γεωργία Ντέτσερ, μέχρι πρότινος καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου Ριάλτο, πληροφόρησε για την αποχώρησή της. Πρόκειται για μια σημαντική απώλεια για το Θέατρο Ριάλτο, το οποίο στα 16 χρόνια της –εκ νέου- λειτουργίας του κατέληξε να αποτελεί τον σημαντικότερο πολιτιστικό φορέα, όχι μόνο της Λεμεσού αλλά ολόκληρης της Κύπρου.

Η προσωπική σφραγίδα της Γεωργίας Ντέτσερ είναι αδιαμφισβήτητη στην επιτυχημένη πορεία του Ριάλτο: μια οραματίστρια, βαθιά γνώστης των πολιτιστικών πραγμάτων, κατάφερε να κρατήσει δυνατό το Ριάλτο ακόμη και με την βαθιά κρίση που περνούσε και περνά ακόμη η Κύπρος, με αυξήσεις εισιτηρίων σε πολλές περιπτώσεις.

Επιπλέον, και με τη δική της συμβολή, το Ριάλτο φιλοξενεί μερικούς από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της χώρας: την Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Χορού, το ετήσιο Φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος», το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου, ενώ μόλις πέρυσι θεσπίστηκε το Cyprus World Music and Jazz Showcase.

Στο σημείωμά της, η κ. Ντέτσερ αναφέρει: «Αγαπητοί/ες φίλοι/ες/συνεργάτες, Κάποια στιγμή όλα έχουν ένα τέλος και εάν αυτό το τέλος είναι ταυτόχρονα και αρχή για κάτι επίσης σπουδαίο και συναρπαστικό, τότε ο αποχαιρετισμός δεν μπορεί να είναι παρά χαρούμενος. 

Μετά από 16 γεμάτα χρόνια θα ήθελα να σας αποχαιρετήσω από τη θέση μου ως καλλιτεχνική διευθύντρια του Θεάτρου ΡΙΑΛΤΟ και να σας ευχαριστήσω για κάθε συνεργασία, για κάθε ανταλλαγή και για κάθε κοινή εμπειρία που είχαμε αυτά τα χρόνια.

Νιώθω πραγματικά τυχερή που μοιράστηκα μαζί με όλες/ους εσάς τις χιλιάδες διοργανώσεις, παραστάσεις και εκδηλώσεις και αποχωρώ πλουσιότερη σε πολύτιμα συναισθήματα, γνώσεις και εμπειρίες».

 

Πάει στο Pafos2017

Η κ. Ντέτσερ ανακοίνωσε παράλληλα ότι από τις 12/01/2015 αναλαμβάνει καθήκοντα διεύθυνσης του καλλιτεχνικού προγράμματος στον οργανισμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Πάφος2017. «Εύχομαι από καρδιάς να σας έχω και σε αυτό το καινούριο ταξίδι συνοδοιπόρους και συνταξιδιώτες», σημειώνει η κ. Ντέτσερ.

Πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη που δίνει ανάσα αισιοδοξίας στον χώρο του πολιτισμού, καθώς η ίδια έχει και τις διασυνδέσεις αλλά και τη γνώση για να φέρει σε πέρας με υπευθυνότητα τη μεγάλη πρόκληση που λέγεται Πάφος2017.

Πλήρωση θέσης

Στο μεταξύ, το Συνεργατικό Ταμιευτήριο Λεμεσού, το οποίο χρηματοδοτεί το Θέατρο Ριάλτο, ανακοίνωσε ότι δέχεται αιτήσεις για την πλήρωση της θέσης διευθυντή για το θεάτρο. Πληροφορίες του «Π», πάντως, αναφέρουν ότι το Συνεργατικό προχώρησε στην προκήρυξη της θέσης χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με το δ.σ. του θεάτρου, με πρόεδρο τον Γιώργο Παπαγεωργίου.

Ως τουλάχιστον τραγελαφική κρίνεται, δε, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων μέχρι και τις 12 Ιανουαρίου. Πρόκειται για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, ιδιαίτερα σε μια εορταστική περίοδο «νεκρών» ημερών, οπότε και πολλοί ενδιαφέρομενοι ενδέχεται να μην πληροφορούνται επαρκώς για την προκήρυξη τέτοιων θέσεων που δεν προσφέρονται καθόλου συχνά στη χώρα μας.

Σε κάθε περίπτωση, τα καθήκοντα και οι ευθύνες του νέου διευθυντή είναι η γενική διεύθυνση, οργάνωση, προγραμματισμός και εποπτεία των δραστηριοτήτων του οργανισμού, η υλοποίηση του στρατηγικού προγραμματισμού, όπως καθορίζεται από το διοικητικό συμβούλιο, η κατάρτιση ετήσιου καλλιτεχνικού προγράμματος και προϋπολογισμού, η υλοποίηση του καλλιτεχνικού προγράμματος στα πλαίσια των στόχων και σκοπών του διοικητικού συμβουλίου, η προετοιμασία, οργάνωση και συντονισμός καλλιτεχνικών δράσεων, να αναλαμβάνει και εκτελεί, οποιαδήποτε άλλα συναφή καθήκοντα, όπως αυτά ορίζονται από το διοικητικό συμβούλιο.

Ο/Η νέος/α διευθυντής/ντρια θα πρέπει να διαθέτει πανεπιστημιακό δίπλωμα ή δίπλωμα, τίτλο ή ισότιμο προσόν στις καλές τέχνες ή πανεπιστημιακό δίπλωμα στις Κοινωνικές Επιστήμες ή Πολιτιστικές/κλασικές Σπουδές ή τη Διοίκηση ή τα Οικονομικά ή συνδυασμό των θεμάτων αυτών, πενταετή τουλάχιστον πείρα σε θέματα σχετικά με το θέατρο και/ή τις καλές τέχνες και/ή τη λογοτεχνική δημιουργία και/ή τα πολιτιστικά δρώμενα, διοικητική εμπειρία σε υπεύθυνη θέση (μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διοίκηση θα αποτελεί επιπρόσθετο προσόν), άριστη γνώση της ελληνικής και αγγλικής γλώσσας (η πολύ καλή γνώση άλλων ξένων γλωσσών θα αποτελεί επιπρόσθετο προσόν), ακεραιότητα χαρακτήρα, διευθυντική, διοικητική και οργανωτική ικανότητα.

Οι υποψήφιοι που πληρούν τα πιο πάνω απαιτούμενα προσόντα, θα κληθούν σε προφορική συνέντευξη.

Στον επιτυχόντα υποψήφιο, θα προσφερθεί συμβόλαιο εργασίας τριετούς διάρκειας, με απολαβές και ωφελήματα αναλόγως προσόντων.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις, μαζί με το βιογραφικό τους σημείωμα και αντίγραφα τίτλων σπουδών, μέχρι τις 12 Ιανουαρίου 2015, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: info@symmetron-research.com ή στη διεύθυνση Symmetron MRCI, Τ.θ. 50377, CY-3603 Λεμεσός με την ένδειξη «Αίτηση για τη θέση Διευθυντή θεάτρου».

Για περισσότερες πληροφορίες τηλ. 25820250. 

You May Also Like

Μόδα & Τέχνη στο Πολιτιστικό Κέντρο της Λαϊκής Τράπεζας

Τη σειρά εκδηλώσεών του ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ...

«Οι Γυναίκες Επιστρέφουν» από τη ΣΕΖΟΝ Γυναίκες

Η ομάδα ΣΕΖΟΝ Γυναίκες ανακοινώνει την έρευνα και ανάπτυξη ενός καινούργιου θεατρικού έργου από ...

Περιορισμένη η πρόσβαση των επιχειρήσεων πολιτισμού σε τραπεζικό δανεισμό

Απογοητευτική χαρακτηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, των επιχειρήσεων ...

Το Gaslight του Πάτρικ Χάμιλτον στο θέατρο Διόνυσος

Το Θέατρο Διόνυσος, ανακοινώνει την επόμενη παραγωγή του που είναι το ψυχολογικό θρίλερ «Το ...

Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2016

Με νέο λογότυπο μπαίνει στην 14η χρονιά διοργάνωσής του το σημαντικότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της ...

Νέο άλμπουμ από τους Soundgarden, 15 χρόνια μετά [βίντεο]

Δεκαπέντε χρόνια αποχής από τη δισκογραφία είναι πολλά, γι’ αυτό και η αμερικανική μπάντα ...

X