Αναζητώντας την αδελφή ψυχή

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr

Ένα από τα αγαπημένα μου θέματα, εδώ και χρόνια, είναι οι γνωριμίες στο διαδίκτυο. Όχι τυχαία. Γνωρίζουμε εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι για να «πιάσει» οποιαδήποτε τεχνολογία πρέπει να έχει σεξ. Αλλιώς δεν απογειώνεται. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Τελεία.
Ούτε ξέρω πόσες φορές γράφτηκα σε σελίδες τέτοιου είδους [για χάρη της επιστήμης πάντα]. Στην τελευταία μου προσπάθεια με πέταξαν έξω γιατί δεν έβαλα κανονική φωτογραφία [στο επόμενο έχω στον νου μου τι θα βάλω, να μην τρέχω τελευταία στιγμή]. Όχι όμως και πριν προλάβω να κάνω μερικές ενδιαφέρουσες γνωριμίες, να συζητήσω με κόσμο. Μέχρι και ερωτηματολόγιο είχα η αθεόφοβη και οι καλοί αυτοί άνθρωποι το απαντούσαν. Οι περισσότεροι μου έδωσαν και τα κανονικά τους στοιχεία. Στο πέρασμα των χρόνων, η κατάσταση άλλαξε. Από τους «τρελαμένους» που κυκλοφορούσαν σε τέτοιες σελίδες, συνειδητοποιώντας οι άνθρωποι ότι η μοναξιά είναι χειρότερη από τον καπιταλισμό, είπαν «άι στην ευχή, ας δοκιμάσω κι αυτό». Όσοι συνάντησα και μορφωμένοι ήταν και πετυχημένοι επαγγελματίες και μια χαρά θα τους πρόσεχες σ’ ένα μπαρ. Απλώς δεν συχνάζουν σε μπαρ. Ή πάνε με τους φίλους τους και δεν κάνουν τα λιγούρια.
Τώρα τελευταία σκεφτόμουνα ότι είχα αρκετό καιρό ν’ ασχοληθώ με το θέμα. Μου σύστησαν και μια σελίδα που είναι της μοδός και… Πριν κάνω οτιδήποτε, όμως, είπα να ζητήσω βοήθεια, την οποία βρήκα στο «Evidence Based Medicine» στο άρθρο «Μετατρέψτε τις διαδικτυακές επαφές σε πρώτο ραντεβού» [http://bit.ly/first_dates]. Πιο επιστημονικό πεθαίνεις. Οι συγγραφείς, καθηγητές πανεπιστημίου και οι δύο, συγκέντρωσαν στοιχεία από τις «πρακτικές» των χρηστών και τις αξιολόγησαν. Τις σύγκριναν επίσης με μελέτες πάνω στην έλξη και την πειθώ και άλλες που αφορούσαν τα ραντεβού μέσω διαδικτύου, 86 στο σύνολο.
Τα ευρήματά τους; Απίθανα. Γιατί καλά, μια ωραία φωτογραφία είναι λογικό να είναι «πιασάρικη». Φαίνεται όμως πως έχετε πιθανότητες να τραβήξετε το ενδιαφέρον αν το ψευδώνυμο που θα διαλέξετε ξεκινάει με ένα από τα πρώτα γράμματα του αλφαβήτου. Δεν μπορούν να εξηγήσουν γιατί αλλά πιθανόν να είναι εξαιτίας της αναζήτησης που φέρνει πάνω τα ονόματα αλφαβητικά. Οι άντρες χρήστες επιλέγουν πιο εύκολα άτομα με ψευδώνυμα που έχουν σχέση με την ομορφιά ενώ οι γυναίκες ανταποκρίνονται σε ψευδώνυμα που έχουν σχέση με το μυαλό. Κλάσικ.

Όσο για τις φωτογραφίες, επιτυχία έχουν εκείνες που σας δείχνουν με φίλους! Οι άντρες ψάχνουν ένα ωραίο σώμα, οι γυναίκες έναν άντρα πιο ριψοκίνδυνο. Μια ακόμη συμβουλή είναι να μην γράψετε «έχω χιούμορ» αλλά αυτό να φαίνεται στην περιγραφή του εαυτού σας. Επίσης το 70% όσων θα γράψετε θα πρέπει να είναι για τον εαυτό σας και το 30% για το τι ψάχνετε από τον άλλον.
Ένας από τους χρήστες που απάντησε παλιότερα στο ερωτηματολόγιό μου είχε τονίσει ότι συνομιλούσε με μια κοπέλα στο δίκτυο για δύο χρόνια πριν τελικά συναντηθούν και καταλήξουν σε σχέση. Το ίδιο φαίνεται και από την μελέτη: αν θέλετε ραντεβού θα πρέπει να επενδύσετε στην επικοινωνία και όχι να γράφετε μηνύματα που θα ταίριαζαν σε οποιονδήποτε. Α, ναι, και να δείχνετε το χιούμορ σας, να γράφετε σύντομα μηνύματα και ν’ απαντάτε γρήγορα. Ένα από τα καινούργια στοιχεία είναι ότι οι χρήστες προτιμούν να συναντηθούν πρώτα εικονικά [με webcam] πριν περάσουν σε κανονικό ραντεβού. Γι’ αυτά οι επιστήμονες έχουν επίσης συμβουλές: να καθόμαστε στητοί στην καρέκλα, να χαμογελάμε, να κάνουμε κομπλιμέντα, αληθινά όμως, να μην κάνουμε τους ξερόλες.
Βοήθησαν όλα αυτά; Καλή τύχη εύχομαι. Έλα τώρα που διαβάζατε για χάρη της επιστήμης…

You May Also Like

#ΤοΦόρεμα

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη | valia@inrec.gr Πριν από λίγες μέρες, το διαδίκτυο πήρε φωτιά ...

Η τεχνολογία στα αυτοκίνητα

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες παρουσιάζουν τα καινούργια τους μοντέλα ...

Για να προστατευτούμε λίγο

@valia_kaimaki Όταν «αναδημοσιεύουμε» κάτι από το facebook ή το twitter ή τέλος πάντων όποιο ...

Τεχνολογία για λίγους

@valia_kaimaki Τον περασμένο Φεβρουάριο, η ανακοίνωση της εξαγοράς της εφαρμογής whatsapp από το facebook ...

Οι ΗΠΑ βαθαίνουν το ψηφιακό χάσμα

Δεν μπορεί, θα έχει πάρει κάτι το αφτί (ή το μάτι σας για τη ...

Τι μας έμαθε ο Σνόουντεν;

Γράφει η Βάλια Καϊμάκη «Οι χρήστες θα πρέπει να αναζητήσουν κρυπτογραφημένα εργαλεία και να ...

X