Για την ίδρυση Ταμείου Κινηματογράφου ρε γμτ

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

* Στα 5 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το κονδύλι που ζητούν οι Πολιτιστικές υπηρεσίες και το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού για την ανάπτυξη τόσο του εγχώριου κινηματογράφου όσο και της ανάδειξης της Κύπρου ως προορισμού για τα γυρίσματα κινηματογραφικών ταινιών.

* Αν σκεφτείς ότι μόνο ο ΘΟΚ παίρνει ήδη 5 εκατομμύρια και η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου άλλα 3 για τις δραστηριότητές τους, δεν είναι καθόλου άσχημα.

* Αν σκεφτείς, ακόμη, ότι μια Wargaming [έλα ρε συ, η Wargaming των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και νέα… φεουδάρχης των Αγίων Ομολογητών) είναι σε αναμονή κινήτρων -φορολογικών- για τη δημιουργία παιχνιδιών και ταινιών, τι άλλο θέλουμε [στην πιο πρόσφατη συμπαραγωγή της Wargaming στην ταινία Fury πρωταγωνιστούσε ο Μπραντ Πιτ, δεν το ‘ξερες;];

* Το θέμα της ίδρυσης Ταμείου Κινηματογράφου δημοσιεύθηκε στη χθεσινή έκδοση του «Π». Πρόκειται για μια βασική προϋπόθεση στην υλοποίηση του σχεδίου Ανάπτυξης του Κινηματογράφου και του Οπτικοακουστικού Τομέα στην Κύπρο.

* Το σχέδιο προβλέπει και την πρόσληψη τεσσάρων λειτουργών του κινηματογράφου αφού αυτή τη στιγμή το τμήμα Κινηματογράφου των Πολιτιστικών υπηρεσιών είναι υποστελεχωμένο.

* Στα 5 εκατομμύρια ο υπουργός Οικονομικών, που έχει και τον τελευταίο λόγο σ’ αυτά τα θέματα [μπρρρρ], απάντησε ‘να το δούμε και σε σχέση με το δημοσιονομικό πλαίσιο’…

* Για τους τέσσερις λειτουργούς, απάντησε ‘φιλική υπενθύμιση: παγοποιήθηκαν οι προσλήψεις στο Δημόσιο’…

* Πάντως, αν ανοίξουν οι θέσεις, τρέξτε οι ενδιαφερόμενοι: οι Πολιτιστικές υπηρεσίες έθεσαν τους μισθούς στα τρία χιλιάρικα μηνιαίως! Τι σκ@τ@. Δεν ξέρουν τι γίνεται στο παζάρι; Πού ζουν; Στο Δημόσιο;

* Σε κάθε περίπτωση, ο υπουργός Οικονομικών δεν θα έχει πολλά ακόμη περιθώρια να λέει πως ‘η πρόταση δεν μπορεί να προωθηθεί προς το παρόν’, γιατί έρχεται η Παγκόσμια Τράπεζα που ζήτησε ριζική αναδιάρθρωση των Πολιτιστικών υπηρεσιών μέχρι το ’17, και τότε δεν είναι τέσσερις που θα πρέπει να πληρώνει ο κ. Γεωργιάδης αλλά έξι και επτά υπαλλήλους, μόνο για το τμήμα κινηματογράφου. Ζω για το 2017!

* Και σε κάποιες άλλες πτυχές αυτής της πρότασης των ΠΥ: δεν καταφέραμε να αποκωδικοποιήσουμε τη γραμματοσειρά που χρησιμοποιήθηκε για την παρουσίαση στους υπουργούς, αλλά κυμαίνεται μεταξύ της γνωστής και μη εξαιρετέας Comic Sans και της… Baby, που συνηθίζεται σε προσκλήσεις για βαφτίσεις.

* Επίσης, ΤΟ επιχείρημα για να υλοποιηθεί επιτέλους αυτό το έρμο σχέδιο [που καρτερούμεν μέρα νύχτα] είναι: «Οικονομικοί κύκλοι στα κατεχόμενα προωθούν διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου [σε αντίπραξη προς το Διεθνές Φεστιβάλ στις ελεύθερες περιοχές] και κίνητρα για προσέλκυση ξένων ταινιών». Αυτούσια γραμμένο, παρακαλώ, στην πρόταση.

* Επειδή, πρώτον, έχουν πολλή έγνοια οι οικονομικοί κύκλοι στα κατεχόμενα να χτυπήσουν το δικό μας φεστιβάλ.

* Και επειδή, δεύτερον, σε αυτές τις αντιπαραθέσεις πρέπει να βασίζουμε τη μελλοντική ανάπτυξη της χώρας μας. Ολόκληρης της χώρας μας.

* Τέλος, αυτή η διατύπωση της «Ίδρυσης Ταμείου…» προσφέρει ένα σύγκρυο, αν σκεφτεί κανείς τι έγινε με το Ταμείο Ανέγερσης του Αρχαιολογικού Μουσείου.

You May Also Like

Προβολές εν πλω, τρικυμία εν κρανίω

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Την επόμενη βδομάδα, 15 Οκτωβρίου, ξεκινά το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ ...

Για το Μέγαρο

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Την περασμένη Τρίτη, οδηγώντας στη λεωφ. Βύρωνος και γυρνώντας ...

Μικρά και χρήσιμα

* Remote Pafos! Go Go Go! Η θεατρική ομάδα Rimini Protokoll βρέθηκε από το ...

Απαράδεκτοι

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Τελικά το μεγαλύτερο πρόβλημα του πολιτισμού είναι η άρνηση ...

Το δάσος

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Και αυτό της Αθαλάσσας που πρέπει να σωθεί οπωσδήποτε, ...

Μικρά, καθημερινά

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Έναν αγιασμό να τον κάνει ο ΘΟΚ. Και το ...

X