21 κυπριακά φεστιβάλ διεκδικούν την ετικέτα EFFE

Είκοσι ένα φεστιβάλ τα οποία πραγματοποιούνται στην Κύπρο σε ετήσια ή διετή βάση αιτήθηκαν για να αποκτήσουν την ετικέτα EFFE, μια ευρωπαϊκή ετικέτα αναγνώρισης των φεστιβάλ της Ευρώπης.

Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 8 Μαΐου, αφού αξιολογηθούν από τη Διεθνή Επιτροπή Επιλογής που σχηματίστηκε για αυτό τον σκοπό από τους διοργανωτές του προγράμματος EFFE (Europe for Festivals, Festivals for Europe).

21 στα 68

Στην Κύπρο, τον ρόλο «κομβικού σημείου» του προγράμματος EFFE ανέλαβε το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ). Γι’ αυτό και στη συνάντηση των επικεφαλής των κομβικών σημείων του προγράμματος, η οποία πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 28 και 29 Ιανουαρίου 2015, τη χώρα μας εκπροσώπησε ο εκτελεστικός διευθυντής του ΚΚΔΙΘ Χρίστος Γεωργίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, του προγράμματος προηγήθηκε μια χαρτογράφηση όλων των φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στην Κύπρο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την καταγραφή 68 φεστιβάλ (ετήσιων ή διετών), είτε πρόκειται για μουσικά, είτε κινηματογραφικά, χορευτικά, λαϊκού πολιτισμού κλπ.

Από αυτά, τα 21 φεστιβάλ υπέβαλαν αίτηση για την ετικέτα EFFE. Έπειτα δημιουργήθηκε μια τριμελής Εθνική Γνωμοδοτική Επιτροπή (αποτελούμενη από τους δρες Νίκη Κατσιαούνη – θεωρητικό τέχνης, Νίκο Κουρούσιη – εικαστικό και δρ Γιάννη Τουμαζή – διευθυντή Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λευκωσίας), η οποία μελέτησε τις υποβληθείσες αιτήσεις των πολιτιστικών φεστιβάλ με βάση τρία κριτήρια: καλλιτεχνική δέσμευση, ενεργός συμμετοχή των φεστιβάλ στις κοινότητές τους και μια ευρωπαϊκή και διεθνής θεώρηση.

Όσα φεστιβάλ κρίθηκαν ότι πληρούν τα κριτήρια απόκτησης του EFFE Festival Label προωθήθηκαν στη Διεθνή Επιτροπή Επιλογής για την τελική αξιολόγησή τους.

Θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα στις 8 Μαΐου.

Σε ευρωπαϊκό οδηγό

Αν και πιλοτικό, το πρόγραμμα EFFE κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον 896 φεστιβάλ σε 32 διαφορετικές χώρες της Ευρώπης.

Τα φεστιβάλ που θα λάβουν, εν τέλει, την πιστοποίηση EFFE Festival Label θα αναγνωριστούν και θα επωφεληθούν αποκτώντας, καταρχάς, μια θέση στον Οδηγό Φεστιβάλ (EFFE Festival Guide), ο οποίος θα κοινοποιηθεί πανευρωπαϊκά και διεθνώς σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή το καλοκαίρι 2015. Σε αυτό τον Οδηγό θα περιλαμβάνονται χρήσιμες ειδήσεις και πληροφορίες για τα κορυφαία πολιτιστικά φεστιβάλ της Ευρώπης.
CCOITI_EFFE2

Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των εθνικών επικεφαλής του προγράμματος EFFE στις Βρυξέλλες όπου την Κύπρο εκπροσώπησε ο Χρίστος Γεωργίου. ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ©ΚΚΔΙΘ

 

Και βραβεία

Επιπλέον, όσα φεστιβάλ έλαβαν την υψηλότερη βαθμολογία από την Εθνική Γνωμοδοτική Επιτροπή έχουν ήδη προωθηθεί ως υποψήφια για το βραβείο EFFE Festival Award.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου, υπάρχουν κυπριακά φεστιβάλ τα οποία πληρούν όλα τα κριτήρια και μπορούν να διεκδικήσουν τα βραβεία του προγράμματος, τα οποία θα ανακοινωθούν στο EFFE Festival Gala το φθινόπωρο του 2015 στο Theatre de la Ville στο Παρίσι, στο πλαίσιο του Festival L’ Automne.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τον κ. Γεωργίου, στόχος στην Κύπρο είναι το πρόγραμμα να συνεχιστεί και να βρεθούν οι τρόποι με τους οποίους θα προσεγγιστούν τα υπόλοιπα φεστιβάλ, που δεν υπέβαλαν φέτος αίτηση, ώστε να το πράξουν στο δεύτερο πρόγραμμα.

Ο ίδιος επισήμανε ότι πολλά από τα φεστιβάλ που δεν υπέβαλαν αίτηση στο πρόγραμμα, θα μπορούσαν να το πράξουν και μάλιστα να λάβουν την ετικέτα αναγνώρισης.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Στιγμιότυπο από τη συνάντηση των εθνικών επικεφαλής του προγράμματος EFFE στις Βρυξέλλες όπου την Κύπρο εκπροσώπησε ο Χρίστος Γεωργίου. ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ©ΚΚΔΙΘ

You May Also Like

Λευκωσία Loop Festival 2014 | Το πρόγραμμα

Αλλάζει χώρο και επεκτείνει τις δράσεις του το φετινό Λευκωσία Loop Festival 2014, το ...

Έργο του Θεόδουλου στην συλλογή της UNESCO

Το μνημειακό έργο «Κύτταρα – Χοιροκοιτία» [222 x 448 x12 εκ.], του Κύπριου καλλιτέχνη ...

«Η Δεσποινίς Μαργαρίτα» από την ομάδα εν.άκτ

Η θεατρική ομάδα εν.άκτ παρουσιάζει το έργο «Δεσποινίς Μαργαρίτα», του Ρομπέρτο Ατάυντε, σε τρεις ...

Ο ΘΟΚ «μιλά» αγγλικά | Παραστάσεις με υπέρτιτλους

Αγγλικούς και ελληνικούς υπέρτιτλους εισάγει για αριθμό παραστάσεών του ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, σε ...

Cyprus Film Days 2016 | Οι ταινίες του διαγωνιστικού

Οι ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία του 14ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες – ΚΥΠΡΟΣ ανακοινώθηκαν ...

ΑΓΛΑΝJAZZ 2017 | Το πρόγραμμα

ΔΕΥΤΕΡΑ 10 ΙΟΥΛΙΟΥ 20.45 Κύπρος, Ελλάδα /Cyprus, Greece Michael Messios Symmetry Band Feat. Δημήτρης ...

X