Απεβίωσε ο Διαγόρας Χρονόπουλος

Σε ηλικία 76 ετών έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Διαγόρας Χρονόπουλος, μετά από πολύμηνη μάχη με τον καρκίνο.

Ο Διαγόρας Χρονόπουλος ήταν διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης από το 2004 έως τον Σεπτέμβρη του 2014 και μέχρι χθες διευθυντής της Σχολής του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν.

Στην Κύπρο σκηνοθέτησε τρεις παραγωγές του ΘΟΚ, η πρώτη πριν από 22 χρόνια: Ήταν η «Μήδεια» του Ευριπίδη τη σεζόν 1983/84 με την Τζένη Γαϊτανοπούλου στον ομώνυμο ρόλο.

Τη σεζόν 1997/98 σκηνοθέτησε την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη όπου πρωταγωνιστούσε ο Σωτήρης Μουστάκας ενώ μόλις πρόσφατα, τη σεζόν 2012/13 σκηνοθέτησε το έργο «Η Μέθοδος Γκρόνχολμ» στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ.

Σε ανακοίνωσή του, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου εκφράζει βαθιά θλίψη για τον θάνατο του σκηνοθέτη και τα ειλικρινή του συλλυπητήρια «για την απώλεια του Διαγόρα Χρονόπουλου που υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες και μια μεγάλη προσωπικότητα του ελληνικού θεάτρου».

ÄÇÌÏÓÉÏÃÑÁÖÉÊÇ ÄÉÁÓÊÅØÇ - ÈÏÊ

Τρίτος από αριστερά, στην παρουσίαση των έργων της σεζόν 2012/13 στον ΘΟΚ.

thoc_diagorasΠρώτος από αριστερά, με την «οικογένεια» του ΘΟΚ της σεζόν 2012/13 όταν σκηνοθέτησε την «Μέθοδο Γκρόνχολμ».

Ποιος ήταν

Ο Διαγόρας Χρονόπουλος γεννήθηκε το 1939 στην Ιερουσαλήμ της Παλαιστίνης, σπούδασε νομικά στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και ταυτόχρονα φοίτησε στη σχολή του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν, σε παραστάσεις του οποίου έλαβε μέρος ως ηθοποιός αλλά και σε ιδιωτικούς θιάσους καθώς και σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου.

Το 1965 φεύγει στο Παρίσι όπου παρακολουθεί μαθήματα και εργάζεται στο Λαϊκό Θέατρο της Γαλλίας.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε σε ανεξάρτητη ομάδα αντίστασης, το 1971 συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση.

Από τις αρχές του 1966 μέχρι το ’71 ήταν υπεύθυνος του τμήματος Οπτικοακουστικών μέσων της ΑΔΕΛ, μιας από τις μεγαλύτερες διαφημιστικές εταιρείες στην Ελλάδα.

Από το 1975 συμμετείχε ως ιδρυτικό μέλος στο Θεσσαλικό Θέατρο και σκηνοθέτησε πολλές από τις παραστάσεις του.

Είχε σκηνοθετήσει παραστάσεις Αρχαίου Θεάτρου για το Ηρώδειο και την Επίδαυρο, αλλά και πολλά σύγχρονα έργα.

Διετέλεσε Αναπληρωτής καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου επί Κούρκουλου, διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και διευθυντής του ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Διετέλεσε, επίσης, μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Δημιούργησε ταινίες, σίριαλ, ντοκιμαντέρ για την ΕΡΤ και στήριξε δυναμικά τον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ.

Δίδαξε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, στη Δραματική Σχολή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και τα τελευταία οχτώ χρόνια στη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν στην οποία υπήρξε Διευθυντής.

Έχει διατελέσει Μέλος, Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, Πρόεδρος της ‘Ενωσης Παραγωγών Διαφημιστικών Ταινιών Ελλάδος, Μέλος του Δ.Σ. της ΕΡΤ ΑΕ, Διευθυντής Τηλεόρασης της ΕΤ1,Γενικός Γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου του Εθνικού Θεάτρου, Αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου (1995-1997), Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (1998- 2001), Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (2001-2005), Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

Έχει τιμηθεί για την εν γένει προσφορά του στο θέατρο από τον Οργανισμό Πολιτιστικών Εκδηλώσεων Πάτρας.

Ως διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης υποστήριξε προσπάθειες νέων καλλιτεχνών ενώ ο ίδιος πρότεινε την διάδοχό του, Μαριάννα Κάλμπαρη, για τη διεύθυνση του Θεάτρου.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Απεβίωσε ο Δημήτρης Μαρωνίτης

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή χθες το πρωί ο φιλόλογος, δοκιμιογράφος ...

Συγκίνηση για το θάνατο του Ν. Θέμελη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας δήλωσε για το θάνατο του Νίκου Θέμελη: ...

Κυκλοφόρησε βιογραφία του Ουίλιαμ Μπάροουζ

Μια νέα βιογραφία, την οποία υπογράφει ο Μπάρι Μίλερ, κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις ...

Ντοκιμαντέρ για τη ζωή της πριγκίπισσας Μαργαρίτας στο BBC

Το BBC θα ρίξει φως στην προσωπική ζωή της πριγκίπισσας Μαργαρίτας, αδελφής της βασίλισσας ...

Επιπλέον παραστάσεις για την «Αόρατη Όψη»

Δύο επιπλέον παραστάσεις με το βραβευμένο έργο «Αόρατη Όψη» ανακοίνωσε η θεατρική ομάδα Alpha Square. H πρώτη ...

Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη στην Πλατεία Φανερωμένης

Ο Δήμος Λευκωσίας και το Πολυδύναμο Δημοτικό Κέντρο, στο πλαίσιο της πλούσιας κοινωνικής και ...

X