Δέουσα εξωστρέφεια από την Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

Ενα φεστιβάλ κλασικής μουσικής στο Πάρκο Ακρόπολης τον Μάιο είναι μια από τις πολλές εκδηλώσεις που ανακοίνωσε το Ίδρυμα Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου για τον προγραμματισμό του της επόμενης τριμηνίας.

Μακρυγόρησαν, είχαν όμως πολλά να πουν τόσο η πρόεδρος του Ιδρύματος, γενική διευθύντρια του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Αίγλη Παντελάκη, όσο και ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου (ΣΟΚ) Άλκης Μπαλτάς, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου Γιώργος Κουντούρης (ΣΟΝΚ) και ο εκτελεστικός διευθυντής της ΣΟΚ Νέναντ Μπογκτάνοβιτς.

Το γενικότερο αίσθημα από τη -σπάνια- συνάντηση του Ιδρύματος με τα ΜΜΕ την Δευτέρα 23 Μαρτίου, είναι η μεγάλη προσπάθεια για εξωστρέφεια, ανοίγματα και προσέλκυση του ευρύτερου κοινού.

Αλλά και το ότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια ώστε το Ίδρυμα της ΣΟΚ να καταστεί ένας σημαντικός πολιτιστικός φορέας που χαίρει της εκτίμησης του φιλοθεάμονος κοινού.

Συναυλίες στο πάρκο

Από τις πιο εντυπωσιακές κινήσεις στο πρόγραμμα των δύο ορχηστρών για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, είναι οι ανοιχτές συναυλίες στο Πάρκο Ακρόπολης στις 23 Μαΐου.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία των ίδιων των μουσικών της Ορχήστρας, στην οποία συμμετέχουν όλοι αφιλοκερδώς: οι συναυλίες θα ξεκινήσουν νωρίς το απόγευμα με δέκα τραγούδια από τον «Τεμπέλη Δράκο», που προσελκύουν τα παιδιά.

Θα ακολουθήσουν συναυλίες με ελληνικά τραγούδια και τη συμμετοχή των ερμηνευτών Φοίβου Δεληβοριά, Δώρου Δημοσθένους, Σοφίας Παπάζογλου και Μαριαστέλλας Τζανουδάκη και αργότερα ένα δημοφιλές κλασικό πρόγραμμα σε διεύθυνση του Άλκη Μπαλτά.

Και στον Άγ. Κασσιανό

Στο πλαίσιο της σειράς συναυλιών της ΣΟΚ σε μη συμβατικούς χώρους, θα προηγηθεί ένα «Ταξίδι στη Μεσόγειο» το οποίο θα ξεκινήσει από το χωριό Κλήρου στις 28 Απριλίου, θα βρεθεί στο χωριό Αλάμπρα στις 29 Απριλίου και θα καταλήξει στις 30 Απριλίου με μια συναυλία στη γειτονιά του Αγίου Κασσιανού στην παλιά Λευκωσία. Η εν λόγω συναυλία θα δοθεί σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φίλων Λευκωσίας και θα είναι, βεβαίως, ανοιχτή στο κοινό.
Συναυλίες «κοινωνικής προσφοράς» θα πραγματοποιηθούν και τον Ιούλιο στην Έπαυλη του Επάρχου στην Πάφο, στο χωριό Ευρύχου και στις Πλάτρες.

Η τρέχουσα περίοδος

Ο τρίμηνος προγραμματισμός της ΣΟΚ ξεκινά στις 2 Απριλίου με τη σειρά πασχαλινών συναυλιών «Γλυκέ μου εσύ δεν χάθηκες» και θα συνεχιστεί με δύο συναυλίες με γνωστά και άγνωστα έργα του Μπετόβεν στις 17 και 18 Απριλίου, σε Λευκωσία και Λάρνακα.

Θα ακολουθήσουν συναυλίες μουσικής δωματίου, εκπαιδευτικές και οικογενειακές συναυλίες, ενώ τον Ιούνιο και Ιούλιο θα λάβει χώρα ο θεσμός «Νέοι Καλλιτέχνες: το πρώτο βήμα».

Εξάλλου, στο πλαίσιο του διεθνούς ανοίγματός του, και αφού δεν υπάρχουν τα περιθώρια περιοδείας λόγω των οικονομικών συγκυριών, το Ίδρυμα ΣΟΚ πραγματοποιεί τον Ιούνιο μαθήματα υψηλού επιπέδου στην Κύπρο και διευθυντές ορχήστρας και τραγουδιστές όπερας.

Όπερα από τη ΣΟΝΚ

Σε μια καινοτόμο πρόκληση προχωρεί η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου, η οποία ετοιμάζεται πυρετωδώς για μια μεγάλης κλίμακας παραγωγή όπερας, με το έργο Cavalleria Rusticana.

«Αυτή η παραγωγή αποτελεί ταυτόχρονα ένα πρωτοπόρο μουσικο-εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο οποίο εμπλέκονται 200 περίπου μαθητές, εκπαιδευτές και επαγγελματίες από την Κύπρο, τη Ρωσία, το Ισραήλ και ευρωπαϊκές χώρες», σημείωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΣΟΝΚ Γιώργος Κουντούρης, τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή η Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Κύπρου δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από οποιαδήποτε ορχήστρα νέων της Ευρώπης».

You May Also Like

Επιστροφή τον Δεκέμβριο στο Μέγαρο Πηλαβάκη

Γράφει ο Χριστόφορος Νέστορος | Φωτογραφίες Παύλος Βρυωνίδης Μερικές ημέρες μετά τα εγκαίνια του ...

Ανοιξε τις πύλες του το Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Πάφου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Πάφου άνοιξε τις πύλες του μετά την αναβάθμισή του. Σύμφωνα ...

Cyprus film days | We need to talk about Kevin

Το «Παράθυρο» παρουσιάζει το φετινό Φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2012» μέσα από τις ταινίες ...

Οι υποψηφιότητες των Όσκαρ 2017

Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας Arrival Fences Hacksaw Ridge Hell or High Water Hidden Figures La ...

Φεστιβάλ Αγλανjazz 2015 : Sigi Finkel & Mamadou Diabate

 Ο Sigi Finkel και ο Mamadou Diabate είναι από τους πιο γνωστούς μουσικούς της Αυστριακής Jazz-Ethnic μουσικής σκηνής. ...

Καλό Πάσχα

Καλές γιορτές | Καλές βόλτες | Καλή ξεκούραση Δεν θα κυκλοφορήσει κυριακάτικη έκδοση στις ...

X