Ηλίας Λάμπρου AFIAP

Τη φωτογραφία αυτή συγκεκριμένα την τράβηξα στο μικρό χωριό Αληθινού της Πιτσιλιάς, φθινόπωρο του 1996, την εποχή ακόμα που φωτογραφίζαμε με φιλμ. Πάντα μου άρεσε να φωτογραφίζω την κυπριακή ύπαιθρο. Αφού διάλεξα το συγκεκριμένο τοπίο, έστησα το τρίποδό μου γιατί χρησιμοποιούσα μηχανή μεσαίου φορμά 6Χ6 και έβγαλα μια φωτογραφία. Ξαφνικά αντιλήφθηκα μια ηλικιωμένη γυναίκα που ανηφόριζε το μονοπάτι. Τότε ενστικτωδώς έβγαλα ακόμα μία φωτογραφία και το αποτέλεσμα το βλέπετε. Λόγω της αργής ταχύτητας που χρησιμοποιούσα καταγράφηκε η κίνηση της γριούλας σαν μια οπτασία. Φυσικά δεν μπορούσα να μαντέψω το αποτέλεσμα μέχρι τη στιγμή που αποτυπώθηκε στο χαρτί. Της έδωσα τον τίτλο «Φιγούρα στο χρόνο» και είναι η φωτογραφία που με αγγίζει περισσότερο. Μέσα σε αυτό το τετράγωνο καρέ βλέπω όλο τον κόπο και τον μόχθο του απλού Κύπριου που αγωνίζεται να κρατήσει ζωντανή την ύπαιθρό μας.

 Ημ. γέννησης: Απρίλης 1964

Σπουδές: Μαγειρικής και ταχύρυθμων μαθημάτων φωτογραφίας.

Επιρροές: Aπό μεγάλους φωτογράφους τοπίου, Ansell Adams, Edward Weston.

High: Όταν μου ζητήθηκε η συγκεκριμένη φωτογραφία για να εκτίθεται μόνιμα στο διεθνές μουσείο φωτογραφίας MIF στην Ισπανία.

Low: Η έλλειψη αρκετού χρόνου για φωτογραφικά ταξίδια στο εξωτερικό. Και ότι έπρεπε να βγάλω πολύ περισσότερες φωτογραφίες από την κυπριακή ύπαιθρο.

Tip: Φωτογραφίστε και σταματήστε τον χρόνο όσο μπορείτε περισσότερο. Τυπώστε τις φωτογραφίες σας γιατί μόνο τότε θα τις χαρείτε πραγματικά!

You May Also Like

Δέσπω Πασιά

Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2010 και είναι μέρος μιας μελέτης των κομμωτηρίων της Λευκωσίας ...

Άγγελος Τζωρτζίνης

Αυτή η φωτογραφία είναι από τη σειρά μου “Little left to lose”, η οποία ...

Μενέλαος Πίττας

«Μισό άδειο μισό γεμάτο/Half empty half full » Φωτογραφημένη σε φιλικό σπίτι στη Λευκωσία. ...

Σουζάνα Φιαλά

Ο φωτισμός, τα χρώματα, η αίσθηση και το μυστήριο της νύχτας με ελκύουν. Αυτή ...

Ανίκητος Χατζηχαραλάμπους

Eκκλησία Αγίου Μάμα, Μόρφου, 2004 Η φωτογραφία αυτή είναι μέρος μιας συνολικής προσπάθειας την ...

Silvio Rusmigo

Μέσω του μακροχρόνιου έργου μου με τίτλο “Αυτή είναι η Κύπρος”, ξεκίνησα μια προσωπική ...

X