Θκιο ππαλιές artist-led project space

Επιμέλεια Μ.Μ. & Ε.Π.

Ο φωτογράφος Στέλιος Καλλινίκου και ο εικαστικός Πίτερ Εραμιάν θα εγκαινιάσουν τον Απρίλη έναν χώρο που δεν καθορίζεται τόσο από το όραμα όσο από την ενέργειά του

Ο χώρος: Είχαμε εδώ και καιρό στο μυαλό να βρούμε έναν χώρο για να δουλεύουμε μαζί, ένα μικρό γραφείο. Δεν είχαμε θέσει χρονικά πλαίσια, όμως. Κοιτάζαμε χαλαρά κάποιους χώρους μέχρι που βρήκαμε αυτόν και θεωρήσαμε πως ήρθε η ώρα για αυτό που σκεφτόμασταν. Δεν είναι ένας χώρος που “συμμορφώνεται” με το ελιτίστικο πλαίσιο της τέχνης όπως το ξέρουμε. Θα γίνονται διάφορα πράγματα, με νεανική ορμή – χωρίς αυτό να σημαίνει πως μόνο οι ηλικιακά νέοι έχουν αυτή την ορμή. Θα είναι όλοι ευπρόσδεκτοι.

Το όνομα: Στη γλώσσα μας, η φράση ‘θκιό ππαλιές’ έχει την έννοια της γρήγορης δράσης, που αντικατοπτρίζει τον τρόπο που κινηθήκαμε για αυτόν τον χώρο. Είναι και πολύ τοπική φράση, τονίζοντας ότι είμαστε εδώ.

Οι επιδιώξεις: Δεν θέλουμε να είναι ένας χώρος αποκλειστικός για εκθέσεις. Μας αρέσει η ιδέα να γίνει αυτός ο χώρος πιο συλλογικός, να δημιουργηθεί μια κοινότητα. Στην αυλή, για παράδειγμα, θα μπορούσε να υπάρχει ένα μικρό θερινό σινεμά. Θέλουμε να έρχεται κόσμος που να αγαπά τον χώρο, ενώ κάποιος που δεν έχει δικό του χώρο θα μπορούσε να δουλέψει εδώ, ασχέτως αν θα εκθέσει και το αποτέλεσμα της δουλειάς του. Αυτό θα έδινε και σε μας ενέργεια. Θέλουμε, επίσης, να αναπτύξουμε μέσα απ’ αυτόν τον χώρο την κριτική. Σκεφτόμαστε λοιπόν κάποιες συναντήσεις για ανταλλαγή απόψεων πάνω στη δουλειά ενός καλλιτέχνη. Λέμε συχνά ότι λείπει η κριτική και δεν γράφονται όσα θα μπορούσαν να γραφτούν. Ίσως μπορέσουμε να βοηθήσουμε σε αυτό το σημείο, όταν πια μιλάμε ανοιχτά ο ένας στον άλλο για τη δουλειά μας.Μας ενδιαφέρει να κάνουμε και κάτι με τη φωτογραφική τέχνη -σε θεωρητικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο εκθέσεων- και όχι μόνο με Κύπριους φωτογράφους.

Ο στόχος: Κυρίως η συνδιαλλαγή. Και να ‘μεγαλώσουμε’ κι εμείς σαν καλλιτέχνες μέσα από αυτή τη συνδιαλλαγή.

Ο λόγος: Για μας είναι ανάγκη ένας οποιοσδήποτε χώρος -όχι απαραίτητα ο δικός μας- που θέλει να φέρει κοντά κάποιους ανθρώπους για να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι και να δημιουργηθούν άλλες σχέσεις, άλλα κανάλια επικοινωνίας μεταξύ τους. Αυτό αφορά κι εμάς τους ίδιους. Θέλουμε να μπορέσουμε μέσα από αυτή τη διαδικασία να υπάρχουμε κάπου. Πολλοί θεωρούν ότι η τέχνη είναι πολυτέλεια. Για μας είναι αναγκαιότητα. Η τέχνη, όταν γίνεται σωστά και δημιουργείται μια κουλτούρα τεχνών που είναι ριζοσπαστική και διέπεται από ελεύθερη σκέψη, βοηθά πολύ την πνευματική υγεία της κοινωνίας στο σύνολό της. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με αυτόν τον χώρο συμβάλλουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρώτες δράσεις: Ατομική έκθεση του Στέλιου Καλλινίκου με την έναρξη του χώρου τον Απρίλιο. Ακολουθεί έκθεση του Φάνου Κυριάκου τον Μάιο.

Πού: Κισσάμου 2Β, Παλλουριώτισσα, Λευκωσία

Πότε: Μέσα προς τέλη Απριλίου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ©ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ | ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Driving into the night

Οι Delirium Elephants ετοιμάζουν τον δεύτερό τους δίσκο, με περισσότερο τραγούδι αυτή τη φορά. ...

Ένας Αξιοπρεπής Γάμος

Τι είναι: Θεατρική παράσταση από την ομάδα Fresh Target Theatre Ensemble ενός από τα ...

Boy on the Bridge

Στην πρώτη ταινία μεγάλου μήκους του Πέτρου Χαραλάμπους ένας φόνος γίνεται η αφορμή για ...

Το τρίο του Πόρτο Σουένιο

Τι είναι: Θεατρική παράσταση από την ομάδα της Ειρήνης Ανδρονίκου και του Μάριου Κακουλλή, ...

Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη – Αρχεία Λάρνακας

Επιμέλεια: Μερόπη Μωυσέως/φωτογραφία: Ελένη Παπαδοπούλου Ο Ιωσήφ Χατζηκυριάκος ανάμεσα σε κουτιά που κρύβουν θησαυρούς, ...

ΜΠΑΜ

Τι είναι; Το θεατρικό έργο Μπαμ! είναι η καινούρια παράσταση της ΠΑΡΑΠΛΕΥΡΩΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ. Μια ...

X