Οι Urban Gorillas δημιουργούν Φουσκο-πόλεις

Η ΜΚΟ Urban Gorillas  [Λευκωσία] και οι Plastique Fantastique [Βερολίνο], το αρχιτεκτονικό τμήμα του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και η εταιρεία Δένδρος, θα παρουσιάσουν στις τέσσερις μεγάλες πόλεις της Κύπρου -Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο- το φεστιβάλ ΦουσκόPolis.

Πρόκειται για μια σειρά από προσωρινές αρχιτεκτονικές εγκαταστάσεις σε μορφή φουσκωτών, τα οποία τοποθετούνται σε δημόσιους χώρους των πόλεων.

Διάφορες δραστηριότητες επιλέχθηκαν μετά από διεξαγωγή ανοικτής πρόσκλησης προς το κοινό, για να παρουσιάσουν τις δικές τους ιδέες και προτάσεις, δημιουργώντας ένα πλούσιο και εναλλακτικό πρόγραμμα από ντόπιους και ξένους καλλιτέχνες.

Το φεστιβάλ ΦουσκόPolis προσκαλεί το κοινό και τους περαστικούς να συμμετέχουν και να βιώσουν την πόλη από μια διαφορετική οπτική γωνία.

Πρόκειται για μια πρωτουβλία της διεπιστημονικής ομάδας των Urban Gorillas και των συνεργατών της και πραγματοποιείται μέσω επιχορηγήσεων από την Ισλανδία, το Λίχτενσταϊν και τη Νορβηγία μέσω των ΕΕΑ Grants / Norway  Grants.

Το πρόγραμμα:

  • Κάστρο Λάρνακας – 24 Μαρτίου 10π.μ – 9μ.μ | 25 Μαρτίου 12π.μ – 9μ.μ

  • Κάστρο Λεμεσού – 27 Μαρτίου 10π.μ – 9μ.μ | 28 Μαρτίου 12π.μ – 9μ.μ

  • Κάστρο Πάφου – 31 Μαρτίου 10π.μ – 9μ.μ | 1 Απριλίου 12π.μ – 9μ.μ

  • Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου 4 Απριλίου 10π.μ – 11μ.μ – [Φανερωμένη/Λευκωσία]

fouskopolis_larnakaΚάπως έτσι θα μοιάζει ο αστικός χώρος στο Κάστρο της Λάρνακας στις 24 και 25 Μαρτίου.

 

fouskopolisΟι σχεδιασμοί για το φουσκωτό στο Κάστρο της Λεμεσού στις 27 και 28 Μαρτίου.

«Με τον αρχιτέκτονα και συνεργάτη μας από το Βερολίνο, κ. Μάρκο Κανεβάτσι, που ειδικεύται στις φουσκωτές εγκαταστάσεις, πειραματιζόμαστε με προσωρινές αρχιτεκτονικές κατασκευές για να ‘παίξουμε’ σε δημόσιους χώρους μέσα και έξω από το φουσκωτό», αναφέρει η Βερόνικα Αντωνίου, διευθύντρια δημιουργικού των Urban Gorillas.

«Επίσης διεξάγουμε έρευνα για την αντίληψη του κοινού ως προς τους δημόσιους  χώρους στις πόλεις μας».

Επιπλέον, μέσα από την ανοιχτή πρόσκληση που απηύθυναν, «καταφέραμε να κτίσουμε ένα πολύχρωμο πρόγραμμα με καλλιτεχνικές και καινοτόμες δραστηριότητες οι οποίες θα πραγματοποιηθούν σε κάθε πόλη και ανυπομονούμε να δούμε την ανταπόκριση που θα έχει το κοινό ως προς το έργο αυτό».

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν ένα ποικίλο φάσμα δραστηριοτήτων με διάφορες μορφές της τέχνης όπως παραστάσεις, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, διαδραστικά παιχνίδια, μουσική με αφρικάνικα τύμπανα, αφηγήσεις, skateboarding, γιόγκα καθώς και εργαστήρια για μικρά παιδιά.

Θα υπάρχουν εκθέσεις φωτογραφίας, προβολές, αστικές εγκαταστάσεις, συζητήσεις αλλά και φαγητό διεθνούς κουζίνας από τη Μέση Ανατολή, την Άπω Ανατολή και την Αφρική, που ετοιμάζουν ομάδες μειονοτήτων που ζουν στην Κύπρο.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι που δουλεύουμε με τόσους δημιουργικούς ανθρώπους από όλη την Κύπρο. Αυτή ήταν μια πραγματικά τεράστια προσπάθεια, η οποία ξεκίνησε από τα εργαστήρια το περασμένο φθινόπωρο, το σχεδιασμό και το κτίσιμο των φουσκωτών εγκαταστάσεων και τώρα καταλήγει στην τοποθέτησή τους σε δημόσιους χώρους μαζί με την συμμετοχή του κοινού, οι οποίοι είναι ο κύριος σκοπός του έργου αυτού», δήλωσε η ίδια.

«Με τις εφήμερες εγκαταστάσεις ελπίζουμε να αγγίξουμε τον κόσμο και να τους επηρεάσουμε θετικά. Η επιλογή των χώρων είναι σημαντική για το έργο μας και ευχαριστήσουμε το τμήμα Αρχαιοτήτων που μας στήριξε με την επιλογή μας να χρησιμοποιήσουμε σημαντικά μνημεία όπως τα κάστρα στις τρεις κύριες πόλεις για δημόσια χρήση και αναζωογόνηση».

Οι Urban Gorillas είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με βάση τη Λευκωσία και διοικείται από μια ενθουσιώδη διεπιστημονική ομάδα που οραματίζεται υγιείς πόλεις, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς. Η ομάδα δημιουργήθηκε το 2013, με κοινό όραμα τη βελτίωση της ζωής στην πόλη, την αγάπη τους για καινοτομία και την δράση για θετικές αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής.

+ Χορηγός επικοινωνίας του ΦουσκόPolis είναι η εφημερίδα Πολίτης.

Πληροφορίες www.facebook.com/Urban.Gorillas.ngo και τηλ. 22511550

You May Also Like

Fear Industry | 32 Οπερατικές πράξεις για το θέατρο και την καθημερινότητα

Δύο ηθοποιοί και μια μέτζο σοπράνο ξεδιπλώνουν σε 32 πράξεις ένα «ζωντανό αρχείο» προβάλλοντας ...

«Η νύχτα είναι μάνα της μέρας» από τον ΘΟΚ

Με διπλό καλωσόρισμα στον νέο διευθυντή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου Γιώργο Παπαγεωργίου, πραγματοποιήθηκε στις ...

To Cirque du Soleil για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Το περίφημο Cirque du Soleil θα δώσει για πρώτη φορά παραστάσεις στην Ελλάδα με ...

Οι ταινίες στο Διαγωνιστικό τμήμα της φετινής Μπερλινάλε

Με λιγότερο από ένα μήνα πριν την έναρξη του 66ου  Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, ...

Ιατροσοφικόν: λαϊκές συνταγές και θεραπείες στην Κυπριακή Διάλεκτο

Μια χειρόγραφη συλλογή λαϊκών συνταγών και θεραπειών από τον 19ο αιώνα, στην Κυπριακή Διάλεκτο, ...

Κατάλογος με τα υποψήφια έργα για τα Κρατικά Βραβεία για εκδόσεις 2012

Στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού έχει αναρτηθεί ο κατάλογος των υποψήφιων έργων ...

X