Φουσκόpolis και δημόσιος χώρος

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως | Φωτογραφίες Ελένη Παπαδοπούλου

Ο αρχιτέκτονας Μάρκο Κανεβάτσι εξηγεί πώς μια φουσκωτή κατασκευή στο κέντρο της πόλης μπορεί να ενεργοποιήσει την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων

Τον περσινό Οκτώβριο, ο Μάρκο Κανεβάτσι πήρε ένα μέιλ από τη Βερόνικα Αντωνίου, διευθύντρια Δημιουργικού του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Urban Gorillas, για τη διεξαγωγή ενός εργαστηρίου στην Κύπρο. Το ίδιο διάστημα επικοινώνησε με τον ίδιο ένα πανεπιστήμιο στη Σουηδία για τον ίδιο λόγο. “Ασυζητητί, θα πάω στην Κύπρο”, είπε ο ίδιος και έτσι προέκυψε η συνεργασία του με τους Urban Gorillas, το αποτέλεσμα της οποίας φαίνεται σήμερα με τη διεξαγωγή του φεστιβάλ Φουσκόpolis. Το φεστιβάλ ξεκίνησε στις 24 Μαρτίου στο μεσαιωνικό κάστρο Λάρνακας, μεταφέρθηκε χθες και προχθές στο μεσαιωνικό κάστρο Λεμεσού και θα συνεχιστεί αυτή τη βδομάδα με παρουσιάσεις εφήμερων φουσκωτών κατασκευών στο κάστρο Πάφου στις 31 Μαρτίου και 1η Απριλίου και στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου στην παλιά Λευκωσία στις 4 Απριλίου. Χωρίς ανθρώπους, δεν έχει φούσκα

Η ίδια η φουσκωτή κατασκευή δεν είναι σημαντική. Εκείνο που έχει σημασία είναι να υπάρχει ένας ενεργοποιητής στον αστικό χώρο, ένας καταλύτης που ενεργοποιεί τον χώρο. Έτσι προκαλείς την περιέργεια του κόσμου και μέσα από αυτή την περιέργεια αναπτύσσεται η επικοινωνία. Είναι μια πολύ απλή διαδικασία επικοινωνίας. Θα μπορούσε, λοιπόν, να μιλάμε για οτιδήποτε άλλο από μια φουσκωτή κατασκευή. Όμως αυτή μπορεί να γίνει εύκολα, φτηνά και έχει μεγάλο μέγεθος.

Η κατασκευή αυτή, λοιπόν, παρεμβαίνει κατά κάποιο τρόπο σε έναν οικείο χώρο ως κάτι ξένο, με αποτέλεσμα να προκαλέσει έκπληξη. Μετά απ’ αυτό, η διάδραση εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο θα χρησιμοποιηθεί. Αν θα υπάρχουν διάφορες περφόρμανς γύρω, ή μουσική ή κάτι άλλο που θα προκαλέσει συζητήσεις.

Η πρώτη διάδραση που υπάρχει, πάντως, πριν τους ανθρώπους είναι η αρχιτεκτονική, που δημιουργείται από τη σχέση της κατασκευής με την πόλη. Η κατασκευή μπορεί να αλλάξει σχήμα περνώντας μέσα από στέρεα υλικά της πόλης. Αυτή είναι η πρώτη διάδραση που μπορεί να δημιουργηθεί. Απ’ εκεί και πέρα, τα επίπεδα αντίληψης της εγκατάστασης είναι πολλαπλά. Φούσκες… από ανάγκη
“Η ιδέα ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια σε έναν εργοστασιακό χώρο στο Βερολίνο, όταν η πόλη ήταν γνωστή ως ‘φτωχή πλην σέξι’, όπως την αποκάλεσε ο τότε δήμαρχός της, στις αρχές του ’90”, αναφέρει ο Μάρκο Κανεβάτσι, ιταλικής καταγωγής, ο οποίος μετακόμισε στο Βερολίνο δύο χρόνια μετά την πτώση του Τείχους. “Ήταν εύστοχος στην παρατήρησή του ο δήμαρχος, γιατί τότε το Βερολίνο ήταν τότε η πρωτεύουσα της υποκουλτούρας στην Ευρώπη: ήταν εύκολο να βρεις έναν χώρο για πολύ λίγα λεφτά. Με κάποιους φίλους αρχιτέκτονες αναζητήσαμε τον δικό μας χώρο και βρήκαμε έναν, μεγέθους 2.000 τετραγωνικών μέτρων, αλλά χωρίς παράθυρα, νερό ή ηλεκτρισμό. Ο μόνος τρόπος για να ζεσταθούμε ήταν να δημιουργήσουμε μικρούς χώρους μέσα στον τεράστιο χώρο και έτσι δημιουργήσαμε την πρώτη φούσκα. Η οποία μπορεί να δημιουργηθεί με πολύ φτηνά ή πανάκριβα υλικά. Τότε είχαμε χρησιμοποιήσει βιομηχανική κολλητική ταινία. Αυτές τις φούσκες τις γεμίζαμε με ζεστό αέρα. Ο ίδιος ο χώρος αρχικά λειτουργούσε ως γκαλερί για ηχητικές, οπτικές εγκαταστάσεις και περφόρμανς. Έπειτα έγινε ένα διάσημο για την εποχή τέκνο κλαμπ.

+ Οι εκδηλώσεις του Φουσκόpolis περιλαμβάνουν ένα ποικίλο φάσμα δραστηριοτήτων με διάφορες μορφές της τέχνης, όπως παραστάσεις, καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις, διαδραστικά παιχνίδια, μουσική με αφρικανικά τύμπανα, αφηγήσεις, skateboarding, γιόγκα, καθώς και εργαστήρια για μικρά παιδιά. Θα υπάρχουν εκθέσεις φωτογραφίας, προβολές, αστικές εγκαταστάσεις, συζητήσεις και φαγητό διεθνούς κουζίνας από τη Μέση Ανατολή, την Άπω Ανατολή και την Αφρική, που ετοιμάζουν ομάδες μειονοτήτων που ζουν στην Κύπρο.

+ Οι Urban Gorillas είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με βάση τη Λευκωσία και διοικείται από μια ενθουσιώδη διεπιστημονική ομάδα που οραματίζεται υγιείς πόλεις, χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς. Η ομάδα δημιουργήθηκε το 2013, με κοινό όραμα τη βελτίωση της ζωής στην πόλη, την αγάπη τους για καινοτομία και τη δράση για θετικές αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής.

10-ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ2

You May Also Like

Pattern: Μοτίβα κινήσεων

Γράφει η Χριστίνα Λάμπρου / Φωτογραφία Ελένη Παπαδοπούλου Με σημείο εκκίνησης μια εικαστική πρόταση ...

Συνέντευξη του σκηνοθέτη Γιώργου Οικονόμου στο Π

Συνέντευξη στη Μερόπη Μωυσέως Ο Γιώργος Οικονόμου σκηνοθετεί την «Αφροδίτη με τη γούνα», μια ...

57η Μπιενάλε Τέχνης Βενετίας | Ο χρόνος μέσα στη ζωγραφική

Συνέντευξη στη Χριστίνα Λάμπρου Για την «ενεργοποίηση διάφορων πραγματικοτήτων» και πιθανοτήτων μέσα στο χώρο ...

Μπιενάλε Βενετίας: Ο Σάββα σήμερα

Συνέντευξη στη Χριστίνα Λάμπρου Ο Jacopo Crivelli Visconti επιμελήθηκε την έκθεση του Χριστόφορου Σάββα ...

Γλυπτά Ροντέν στην Κερύνεια

«Ο πατέρας μου είναι από την Αγία Άννα, η μητέρα μου από το Άρσος. ...

Μαρία Χατζηκωστή

Συνέντευξη στη Μερόπη Μωυσέως  11.7.2010 H διευθύντρια του τμήματος Αρχαιοτήτων, δρ Μαρία Χατζηκωστή, μιλά ...

X