Mega ήθη-licious

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Τα κυπριακά κανάλια, ενθαρρυμένα και από τον ενστικτώδη συντηρητισμό της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης, δεν περιμένουν καν να υπάρξουν αντιδράσεις πριν κόψουν. Την προπερασμένη εβδομάδα, το Mega Κύπρου αποφάσισε πως η σκηνή στην “Εθνική Ελλάδος” με το ματωμένο πρόσωπο ενός ξυλοκοπημένου ανθρώπου είναι κατάλληλη για την απογευματινή ζώνη. Όμως, το ομοφοβικό μήνυμα στην πόρτα του χαρακτήρα που παίζει ο Γιώργος Καπουτζίδης θεωρήθηκε πως δεν είναι.

Ποια είναι άραγε η λογική; Η προστασία των παιδιών από τη λέξη “πουστάρα” και την εικόνα ενός πέους ζωγραφισμένου στην πόρτα; Κάτι που είμαι σίγουρος βλέπουν κάθε μέρα στο θρανίο του σχολείου και στους τοίχους των δημόσιων τουαλετών; Η σειρά, αν και κωμωδία, καταφέρνει να είναι σκληρή παρουσιάζοντας αυτά που στην Ελλάδα φοβούνται να περιγράψουν τα δράματα: τον ρατσισμό, τον φασισμό και την ομοφοβία.

Η “Εθνική Ελλάδος” είναι μια ιστορία που, αν και εν τέλει αισιόδοξη, εξελίσσεται σε έναν σκοτεινό κόσμο, και για αυτό στην Ελλάδα παίζει στη νυχτερινή ζώνη. Όμως το κανάλι, προφανώς θέλοντας τη διαφημιστική πίτα για “τη σειρά από τον δημιουργό του Παρά Πέντε” να καλύψει όλες τις ηλικίες, αποφάσισε να τη μεταφέρει στην απογευματινή. Το θέμα λοιπόν φαίνεται να μην είναι στην πραγματικότητα η γενικότερα λίγο πιο ακατάλληλη θεματολογία [ολίγον γιατί η σειρά είναι πέρα από κατάλληλη για τον μέσο έφηβο]. Αλλά, επιλεκτικά, η αναφορά στην ομοφυλοφιλία ενός από τους κεντρικούς χαρακτήρες και η τηλεοπτική παραδοχή πως τα ΛΟΑΔ άτομα δεν είναι μόνο το χαρούμενο στερεότυπο που συνήθως παρουσιάζεται στη μικρή οθόνη, αλλά μια κατηγορία πληθυσμού που δέχεται παράλογη βία και επιθετικότητα.

Από όλη τη συζήτηση που προέκυψε διαδικτυακά, όμως, προκύπτει κάτι νέο. Τίποτε δεν κόπηκε στα αλήθεια: screenshots της σκηνής βρίσκονται σε όλο το internet, και το επεισόδιο είναι εύκολα προσβάσιμο παντού. Πολύς κόσμος άλλωστε βλέπει τη σειρά κατευθείαν από το Mega Ελλάδος μέσω καλωδιακής τηλεόρασης ή από το σάιτ του καναλιού. Το κάθε κανάλι απεγνωσμένα θέλει να κρατήσει τις γηραιές ηλικίες και τη συντηρητική πλειοψηφία την οποία έχτισε ως κοινό για χρόνια με κίτρινα δελτία, τηλενουβέλες και “κοινωνικές” εκπομπές με ποιότητα και εμβάθυνση επιπέδου Ελίτας Μιχαηλίδου. Όμως όταν δεν συμβαδίζουν με την εποχή τους, το μόνο που θα κάνουν είναι να χάσουν το κοινό τους, κάτι που ήδη συμβαίνει.

Ας συνεχίσουμε να κράζουμε την ηθικοπλαστική λογοκρισία, και ας μποϊκοτάρουμε το κανάλι. Όμως ας θυμόμαστε και πως τα παλιά “ήθη” έχουν ήδη χάσει το παιχνίδι. Ο κόσμος άλλαξε.

You May Also Like

Το «Midnight Shift», το εφικτό και το ευκταίο

Μετά που το κυπριακό πρότζεκτ «The Midnight Shift» κέρδισε το βραβείο του HBO Europe ...

Άλουτοι στην Πράσινη Γραμμή

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Φέτος αρκετοί θα πάρετε και θα πάρουμε έστω και μία ...

Η νύχτα που έσβησε

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Όταν έσβησε η σημαία στον Πενταδάκτυλο, όσοι το πρόσεξαν ξαφνικά ...

Νίτσα, Τζεμαλιγιέ

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης* Η Νίτσα και η Τζεμαλιγιέ, ως θεατρικοί χαρακτήρες, είναι αναπόφευκτα ...

Εμείς τζαι ο γιατρός

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Τον Μικελλίδη είδα τον μια φορά στα γραφεία της εφημερίδας. ...

Κάπου στη μέση

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Λένε πως στα σημεία στη μέση δύο καταστάσεων, τα ακαθόριστα ...

X