Γιώργος Τορναρίτης | Η μαγεία της τοπιογραφίας

Η εικαστική πρόταση του Γιώργου Τορναρίτη με γενικό τίτλο «Η μαγεία της τοπιογραφίας» παρουσιάζεται από τις 15 Μαΐου στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο δρ Γιάννης Τουμαζής. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Ιουνίου 2015.

Αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου:

«Ο Γιώργος Τορναρίτης από μικρός αγαπά, χαίρεται και μελετά τη φύση. Τόσο τις ομορφιές της ξηράς όσο και της θάλασσας. Την αγάπη του αυτή την έδειξε με διάφορους τρόπους, ακόμη και με τη δημιουργία, μαζί με τον φίλο του Δημήτρη Πιερίδη, του Παλαιοντολογικού Δημοτικού Μουσείου και του Μουσείου «Θάλασσα».

Την αγάπη και τα συναισθήματα που του γεννά η φύση εκφράζει από τη δεκαετία του 1960 και με ένα άλλο, ιδιαίτερα δημιουργικό τρόπο: Τη ζωγραφική. Αυτοδίδακτος ζωγράφος και έτσι απαλλαγμένος από τους τυχόν περιορισμούς που θα του επέβαλλε μια ακαδημαϊκή παιδεία, αφήνει να μιλήσει το ταλέντο του με αμεσότητα και αλήθεια εκφράζοντας χωρίς περιορισμούς και με την αίσθηση ενός ανθρώπου που παρέμεινε παιδί τα συναισθήματα και τις σκέψεις του.

Την πρώτη έκθεσή του ο Γιώργος Τορναρίτης πραγματοποίησε το 1969 μαζί με το ζωγράφο John Corbidge, στην Αμμόχωστο.

Το έμπειρο μάτι του Corbidge είδε από την πρώτη στιγμή τις ποιότητες της ζωγραφικής του Γιώργου Τορναρίτη.

Έγραψε τότε μεταξύ άλλων ο Corbidge: «Το έργο του γνωστού Κύπριου δικηγόρου και φίλου Γιώργου Τορναρίτη, θα εκπλήξει πολλούς. Είναι ένας πολύ ευαίσθητος άνθρωπος, ο οποίος ζωγραφίζει από μια αληθινή εσωτερική ανάγκη».

Ο Corbidge σύγκρινε τον Γ. Τορναρίτη με τον Henri Rousseau και μίλησε για το εξπρεσσιονιστικό στοιχείο του έργου του «που πλησιάζει καμιά φορά την ένταση του Munch».

Με χρώματα εκφραστικά έως εξπρεσιονιστικά, καθαρά και πλακάτα, ο Γιώργος Τορναρίτης τραγουδά τους κάμπους, τα βουνά, τις κοιλάδες και το φως της πατρίδας του, αποτυπώνοντας με το δικό του ιδιοσυγκρασιακό τρόπο τα άπειρα πρόσωπα του κυπριακού τοπίου.

TOPIOGRAFIA6 TOPIOGRAFIA2 TOPIOGRAFIA3 TOPIOGRAFIA4 TOPIOGRAFIA5

Πρόσφατα το Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα οργάνωσε με μεγάλη επιτυχία έκθεση του Γιώργου Τορναρίτη, όπου παρουσιάστηκε το ανθρωποκεντρικό του έργο.

Η έκθεση στη Λευκωσία, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος, αποτελεί συνέχεια της έκθεσης στην Αθήνα και παρουσιάζεται η άλλη μεγάλη πτυχή της θεματογραφίας του: το τοπίο.

Ο Γιώργος Τορναρίτης γεννήθηκε στη Λεμεσό το 1936. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge παίρνοντας του τίτλους MA και LIB Grays Inn: Barrister at Law. Ίδρυσε με τον Δημήτρη Πιερίδη το «Ίδρυμα θαλάσσιας Ζωής Τορναρίτη-Πιερίδη» στο οποίο δώρισε μεγάλο μέρος της προσωπικής του συλλογής μαλακίων και απολιθωμάτων της Κύπρου. Το εν λόγω Ίδρυμα ίδρυσε τα μουσεία: «Παλαιοντολογικό Δημοτικό Μουσείο Τορναρίτη-Πιερίδη», Λάρνακα και «Θάλασσα» στην Αγία Νάπα. Από το 1967 ζωγραφίζει θέματα που έχουν σχέση με την Κύπρο. Το 1969 παρουσίασε έκθεση έργων του μαζί με τον ζωγράφο John Corbidge στην Αμμόχωστο. Το 2009 παρουσίασε έκθεση στο Βερολίνο με τον ζωγράφο Hulusi Halit στο οίκημα Heinrich Boll. Έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 15 Μαΐου  στις 20:00 και θα παραμείνει στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος [Κρήτης 11, Λευκωσία] μέχρι και τις 13 Ιουνίου 2015. 

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα –Παρασκευή 5.00μμ. – 8.00 μμ. Σάββατο 11.00 πμ. – 1.00 μμ.

Για πρωινές επισκέψεις οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να επικοινωνούν στο τηλ. 22766117.

 Στον πρώτο όροφο λειτουργεί έκθεση έργων σε χαμηλές τιμές, καλλιτεχνών που συνεργάζονται με το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Διάτοπος.

 

 

You May Also Like

Έκθεση «GR80s»: Μια μακρινή και σχετικά κοντινή εποχή

 Με τη συνθηματική ονομασία «GR80s» εγκαινιάζεται σήμερα, και θα λειτουργεί έως τις 12/3, στην ...

Σήμερα η παράσταση στο θέατρο της Σαλαμίνας

«Oπως ακριβώς ισχύει και στην «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, στην οποία οι οικουμενικοί νόμοι των ...

Η προβλήτα της οργής, στο Κάστρο της Κάτω Πάφου

Γράφει ο Κώστας Νάνος Εντονες αντιδράσεις προκαλεί η δημοσιοποίηση των προθέσεων διαφόρων φορέων της ...

H Μόνικα Μπελούτσι, οικοδέσποινα στο 70ό Φεστιβάλ Καννών

Η Ιταλίδα ηθοποιός Μόνικα Μπελούτσι θα είναι η οικοδέσποινα των τελετών έναρξης και λήξης ...

H Γυάλινη Μάντρα του Ρένου Εφεσόπουλου

Τη νέα σειρά εικαστικών έργων με τίτλο Γυάλινη Μάντρα παρουσιάζει ο Ρένος Εφεσόπουλος στη ...

Μάιος 2016 στο Θέατρο Ριάλτο

4, 5 τετ & πεμ | 20:30 (45’) [*] @ Πρώην πολυ κατάστημα E&S ...

X