Εύης Γαβριηλίδης | Ζωή σε εικόνες

Έζησε μια γεμάτη ζωή ο Εύης Γαβριηλίδης, ο σπουδαίος θεατράνθρωπος που απεβίωσε την Τετάρτη 15 Απριλίου 2015 στη Λευκωσία, αφήνοντας φτωχότερο το κυπριακό θέατρο. 

Η προσφορά του Εύη Γαβριηλίδη είναι ανεκτίμητη. Θεωρείται «πατέρας» του κυπριακού θεάτρου και έτσι τον αποχαιρέτισε ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, τον οποίο ο Γαβριηλίδης υπηρέτησε ως διευθυντής για 13 χρόνια [1975-1989].

evis5

Ο Εύης Γαβριηλίδης γεννήθηκε στην Πάφο το 1929. Λίγα χρόνια μετά, η οικογένεια μετακόμισε στη Λευκωσία. Εδώ, σε μικρή ηλικία με μια φιγούρα θεάτρου σκιών στο χέρι | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ από την έκδοση «Θεατρικό Ημερολόγιο 2013, Εύης Γαβριηλίδης» της Θεατρικής Πορείας Λεμεσού/Παραχώρηση από το Προσωπικό Αρχείο Εύη Γαβριηλίδη.

evis5ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ από την έκδοση «Θεατρικό Ημερολόγιο 2013, Εύης Γαβριηλίδης» της Θεατρικής Πορείας Λεμεσού/Παραχώρηση από το Προσωπικό Αρχείο Εύη Γαβριηλίδη.

EVIS2

Εύης Γαβριηλίδης [αριστερά] και Μίνως Αργυράκης, ο οποίος επιμελήθηκε τα σκηνικά και κοστούμια, στην τηλεοπτική «Σαμία», που μεταδόθηκε σε πρώτη παγκόσμια τηλεοπτική παρουσίαση από το ΡΙΚ το 1972. Σκηνικά της παραγωγής παρουσιάζονται στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ από την έκδοση «Θεατρικό Ημερολόγιο 2013, Εύης Γαβριηλίδης» της Θεατρικής Πορείας Λεμεσού

EVIS3

evis4

Ο Εύης Γαβριηλίδης γνώρισε την ηθοποιό Τζένη Γαϊτανοπούλου όταν εργαζόταν στο ΡΙΚ ως σκηνοθέτης. Έκτοτε με τη μεγάλη κυρία του θεάτρου υπήρξαν συνοδοιπόροι στο θέατρο και στη ζωή | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ από την έκδοση «Θεατρικό Ημερολόγιο 2013, Εύης Γαβριηλίδης» της Θεατρικής Πορείας Λεμεσού/Παραχώρηση από το Προσωπικό Αρχείο Εύη Γαβριηλίδη.

evis_gavrielides_epidauros2013_tzeni_gaitanopoulouΕπίδαυρος 2013, με την Τζένη Γαϊτανοπούλου | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ©ΘΟΚ

evis_samia1993Ο Εύης Γαβριηλίδης, όρθιος τέταρτος από αριστερά, με τους ηθοποιούς του ΘΟΚ και τον ποιητή/μεταφραστή Γιάννη Βαρβέρη [κάτω τέταρτος από αριστερά], στην παρουσίαση της θεατρικής «Σαμίας» του 1993, μιας παραγωγής που αποδείχθηκε εμβληματική και πέρασε στην ιστορία τόσο του ΘΟΚ όσο και του Φεστιβάλ της Επιδαύρου, όπου παρουσιάστηκε το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς.

evis_gavriilides_PLOUTOSΜετά από μεγάλη αποχή από το θέατρο ως ηθοποιός, ο Εύης Γαβριηλίδης επέστρεψε στο σανίδι το 2000 στον «Πλούτο» του Αριστοφάνη, μια παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος σε σκηνοθεσία του Διαγόρα Χρονόπουλου. Ο ίδιος ο Γαβριηλίδης σκηνοθέτησε αρκετές παραγωγές στο ΚΘΒΕ. 

evis_epitrepontes_thoc

Ήταν γνωστή η αγάπη του Εύη Γαβριηλίδη για τα έργα του Μενάνδρου και πρόσφερε τολμηρές αλλά ουσιαστικές διασκευές του σπανίως παρουσιαζόμενου αρχαίου ποιητή, εκπροσώπου της Νέας Κωμωδίας. Μια από τις προτάσεις του Εύη Γαβριηλίδη ήταν με τους «Επιτρέποντες» [2003], άλλη μια σπουδαία παραγωγή που έφερε τα στοιχεία που χαρακτήριζαν τις σκηνοθετικές του δουλειές πάνω σε αρχαίες κωμωδίες: πληθωρικές, ευφάνταστες, καινοτόμες | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΘΟΚ

evis_enasomirosΠριν την αναβίωση της «Σαμίας» το 2013, με την οποία εγκαινιάστηκε το κτήριο του Θεάτρου ΘΟΚ, τελευταία σκηνοθετική δουλειά του Εύη Γαβριηλίδη στον οργανισμό ήταν για το έργο «Ένας Όμηρος» [2008] | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟ ΘΟΚ

evis_gavrielides_epidauros2013Επίδαυρος, 2013, παρουσίαση της παραγωγής του ΘΟΚ «Σαμία», σε σκηνοθεσία του ιδίου. Πίσω του ο Διαγόρας Χρονόπουλος με τον οποίο συνεργάστηκαν στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Ο Χρονόπουλος απεβίωσε στις 10 Μαρτίου 2015 ύστερα από μάχη με την επάρατη νόσο.  | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ©ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΕΣΙΗΤΗ

©ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

«Ο Καθρέφτης μας. Εξουσία και Πολίτες», του Γιαννάκη Γεωργιάδη

«Ο Καθρέφτης μας. Εξουσία και Πολίτες» είναι ο τίτλος του βιβλίου του Γιαννάκη Γεωργιάδη ...

Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού 2016 | Μέρα 2η

Τη δεύτερη μέρα της Πλατφόρμας Σύγχρονου Χορού 2016 παρουσίασαν τις χορογραφικές τους προτάσεις η ...

Απεβίωσε η Ήβη Μελεάγρου

Σε ηλικία 91 ετών έφυγε από τη ζωή η Ήβη Μελεάγρου, την Παρασκευή 4 ...

Παραστάσεις τσίρκου σε Λευκωσία και Λεμεσό

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου γιορτάζει την εβδομάδα της τέχνης του τσίρκου με περφόρμανς στην ...

Αφιέρωμα στον Κ.Π. Καβάφη στο ψηφιακό κανάλι του Ιδρύματος Ωνάση

Ογδόντα επτά χρόνια συμπληρώθηκαν χθές 29 Απριλίου από τον θάνατο του Κωνσταντίνου Καβάφη (29 ...

Θεατρική κατασκήνωση στον Κάμπο

Η θεατρική κατασκήνωση Crossroads διοργανώνεται από τον Μη Κυβερνητικό Οργανισμό TheatrEtc. για πέμπτη συνεχόμενη ...

X