Η τζαζ είναι το πρόσχημα

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

* Γιορτάζεται στις 30 Απριλίου η Διεθνής Ημέρα Τζαζ, έτσι όπως αποφάσισε το 2011 η Γενική Διάσκεψη της UNESCO.

* Στις επόμενες σελίδες επιχειρούμε να καταγράψουμε την άγραφη μέχρι τώρα ιστορία της κυπριακής σκηνής τζαζ, ή τουλάχιστον τις προσπάθειες που έγιναν κατά καιρούς για τη δημιουργία της.

* Αυτό που δεν καταγράφεται είναι η απογοήτευση των μουσικών από την πολιτεία, η οποία θεωρούν πως ήταν πάντα απούσα από τις προσπάθειές τους για ανάδειξη της τζαζ μουσικής στην Κύπρο.

* Δεν αμφιβάλλει κανείς για τις κινήσεις στις οποίες προχώρησε μέχρι σήμερα η πολιτεία προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

* Και ειδικά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τα πράγματα έχουν προχωρήσει σημαντικά:

* Ήδη στα μουσικά λύκεια μπορεί κανείς να μάθει την τζαζ μουσική, ενώ σε δύο ιδιωτικά πανεπιστήμια υπάρχει η κατεύθυνση της τζαζ.

* Υπενθυμίζεται όμως πως αν το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού προχωρήσει με το νέο ωρολόγιο πρόγραμμά του, αυτό θα αποτελέσει τεράστιο πλήγμα για τη μουσική και τις τέχνες, γι’ αυτό ας ετοιμάσουν από τώρα τα επιχειρήματά τους.

* Δεν πρέπει να ξεχνάμε, επίσης, τη θέσπιση πριν έναν χρόνο του Cyprus Jazz and World Music Showcase, στο οποίο επιχειρείται η ανάδειξη της κυπριακής τζαζ σκηνής στον διεθνή χώρο.

* Τα μικρά βήματα, όμως, συχνά είναι σημαντικότερα από τα μεγάλα.

* Γι’ αυτό θεωρούμε απαράδεκτη την παντελή απουσία -φέτος- μιας εκδήλωσης που να γιορτάζει τη Διεθνή Ημέρα Τζαζ.

* Η ευθύνη βαραίνει την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO, η οποία φέτος είχε και τη φαεινή ιδέα να αποστείλει “σύσταση” στα ΜΜΕ να ασχοληθούν με αυτή τη γιορτή. Επειδή την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή της UNESCO περιμέναμε.

* Η εν λόγω επιτροπή στεγάζεται στις Πολιτιστικές υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και, ειλικρινά, αδυνατούμε να αντιληφθούμε ποια μπορεί να ήταν η δυσκολία στη διοργάνωση μιας μικρής γιορτής σε μια πλατεία οποιασδήποτε πόλης της Κύπρου για αυτό το θέμα.

* Όταν, μάλιστα, σε ανακοίνωσή της η επιτροπή αναφέρει ότι “τα κράτη μέλη της UNESCO καλούνται να συμβάλουν στη διάδοση των σκοπών της παγκόσμιας ημέρας τζαζ διοργανώνοντας συναυλίες”. Σημειώνεται ακόμη ότι τα κράτη μέλη καλούνται να συμβάλουν και με τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και εκπαιδευτικά προγράμματα.

* Συχνά αναλαμβάνουμε το μερίδιο της ευθύνης μας, ωστόσο η υποχρέωση της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής της UNESCO, όχι μόνο για αυτή τη Διεθνή Ημέρα Τζαζ αλλά για κάθε πολιτιστική έκφανση, είναι πανταχού… απούσα.

* Ευθύνη βαραίνει -και πάλι- τους δήμους των πόλεων και δη της πρωτεύουσας, από την οποία περιμένουμε πάντα περισσότερα. Κι αυτό γιατί μας συνήθισε ο δήμος σε βαρύγδουπες δηλώσεις περί της σημαντικότητας του πολιτισμού σε μια πόλη, όταν διεκδικούσε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

* Αλήθεια, πόσο θα στοίχιζε στον δήμο η πρόσκληση μιας μπάντας για να παίξει για μια ώρα σε μια πλατεία, για να πούμε ότι τη Διεθνή Ημέρα Τζαζ ακούσαμε τζαζ στη Λευκωσία;

* Για να μην ανοίξω το κεφάλαιο “Μέρα Μουσικής”.

You May Also Like

Όταν το ταλέντο δεν σώζει ούτε την ίδια τη ζωή

Γράφει ο Μιχάλης Σταύρου «Η ζωή μου άρχισε να γίνεται ανυπόφορη. Συγχωρέστε με». Ήταν ...

Από το Cock μέχρι τη… μικρή οθόνη

Γράφει ο Μιχάλης Σταύρου Η έκρηξη ομοφοβίας, λογοκρισίας ή απλά… αμπαλατοσύνης δεν είναι προνόμιο ...

Το τρίτο βλέμμα στον ΘΟΚ

* “Σήμερα, η Κύπρος αποτελεί έναν οικονομικό παράδεισο για κοσμοπολίτες, τουριστικό θέρετρο για πολλούς, ...

Έτοιμοι για το ’21;

* Πανέτοιμη να εορτάσει “εντόνως” την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας το 2021 είναι η ...

Ξόβεργα, η πολιτιστική μας κληρονομιά

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Ο περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμος ...

Ένα ποτ πουρί

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως * Είναι στιγμές στη ζωή του ανθρώπου που πρέπει να ...

X