Κύπριοι εικαστικοί στο Λονδίνο

Την εικαστική τους δουλειά στο Λονδίνο παρουσιάζουν από τις 16 Απριλίου τρεις νέοι Κύπριοι εικαστικοί, η Αναστασία Μηνά, ο Γιώργος Πέτρου και η Helen Michael.

Η ομαδική έκθεση έχει τίτλο «Could you please rethink under-standing?» και διοργανώνεται από το Πολιτιστικό τμήμα της υπάτης αρμοστείας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Κοινή αισθητική

«Χρησιμοποιώντας ως εφαλτήριο την υπόθεση ότι μια κοινή αισθητική αντίληψη διατρέχει το έργο Κύπριων εικαστικών, οι καλλιτέχνες επιχειρούν μέσα από την εναπόθεση οπτικών ερεθισμάτων να διερευνήσουν την ύπαρξη μιας πιθανής εικαστικής διαλέκτου», αναφέρεται σε δελτίο του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

ΕΚΘΕΣΗ 3 ΝΕΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΟΝΔΙΝΟΓενική άποψη της έκθεσης η οποία εγκαινιάστηκε στις 16 Απριλίου και θα παραμείνει μέχρι τις 8 Μαΐου στην 12 Star Gallery του Europe House, στο Λονδίνο.

  • Η Αναστασία Μηνά χρησιμοποιεί αρχειακό υλικό με έντονο πολιτικό και ιστορικό περιεχόμενο από κρατικά και φωτογραφικά αρχεία της Κύπρου και επιχειρεί, επανατοποθετώντας την εικόνα, να προτείνει μια δεύτερη ανάγνωση, μια νέα αφήγηση.

Στο έργο της με τίτλο Independence Day, 2014 η Μηνά χρησιμοποιεί το χρώμα του χαλκού (copper orange, pantone 336-C), χρώμα της κυπριακής σημαίας, για να καλύψει με αυτό μια φωτογραφία που απεικονίζει την πρώτη ανύψωση της κυπριακής σημαίας. Χρησιμοποιώντας στοιχεία που πηγάζουν από την ίδια την εικόνα και στρέφοντάς τα κατά κάποιο τρόπο ενάντια σε αυτή, άλλοτε καταστέλλοντας και άλλοτε υπογραμμίζοντάς τα, επιχειρεί να διαπραγματευτεί εκ νέου το περιεχόμενό της.

  • Ο Γιώργος Πέτρου διερευνά θέματα που άπτονται της ταυτότητας σε σχέση με προσωπικές αφηγήσεις και συλλογικές μνήμες. Το ενδιαφέρον του εξελίσσεται γύρω από την ιδέα ενός εαυτού που βρίσκεται σε κατάσταση συνεχούς διαίρεσης. Μεγαλώνοντας στην Κύπρο και αντιλαμβανόμενος τον εαυτό του μέσα από διαχωριστικές γραμμές, φυσικές και μη, εξετάζει μέσα από το εικαστικό του έργο τη δυαδικότητα της ανθρώπινης ύπαρξης.

Στο έργο του Interlace, 2015 ο Πέτρου, αναφερόμενος στο interlace video technology, διαπραγματεύεται τον πρωταρχικό αυτό διαχωρισμό των εικόνων, επιδιώκοντας να αναδείξει την ιδανική στιγμή σύμπτυξης/τομής δυο αντιθετικών μεταξύ τους πεδίων και κατ’ επέκταση τη φαντασιακή ολοκλήρωση του όλου.

  • Το ενδιαφέρον της Helen Michael επικεντρώνεται στο χάσμα μεταξύ της ύπαρξης και της απόδοσης της ύπαρξης. Το χάσμα αυτό γίνεται πιο προσιτό όταν η έννοια της ύπαρξης εκφράζεται μέσω της γλώσσας.

Η καλλιτέχνις μέσα από ηχητικά έργα, όπως «Το Θρουμπί, 2015», επιδιώκει να υπογραμμίσει τη φαινομενική αμεσότητα του προφορικού λόγου. Έχοντας περιορισμένη ευχέρεια στη μητρική της γλώσσα, η performative/εκτελεστική/διαδραστική διάσταση της ύπαρξής της, γίνεται πολύ πιο εμφανής, τοποθετώντας έτσι τον εαυτό της σε μια κατάσταση συνεχούς επιτέλεσης.

ΕΚΘΕΣΗ 3 ΝΕΩΝ ΚΥΠΡΙΩΝ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Ο δρ Αχιλλέας Χατζηκυριάκου, Μορφωτικός Σύμβουλος της Υπάτης Αρμοστείας στο Ηνωμένο Βασίλειο και ο Ύπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Η.Β. Ευριπίδης Λ. Ευρυβιάδης με τους τρεις καλλιτέχνες, στα εγκαίνια της έκθεσης. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ©ΚΥΠΕ|ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Γ.

Κατανόηση & ερμηνεία

Μέσα από εικόνες, εγκαταστάσεις και γλυπτά, οι καλλιτέχνες ανιχνεύουν τη στιγμή κατά την οποία ο θεατής βρίσκεται μετέωρος μεταξύ κατανόησης και ερμηνείας. Σε αυτή τη συνθήκη της προσωρινής ενδιάμεσης κατάστασης αναπτύσσεται μια αφήγηση μέσω της οποίας διερευνώνται έννοιες όπως ο περιορισμός, τα όρια (φανταστικά ή πραγματικά, εμφανή ή δυσδιάκριτα), η ταυτότητα (ατομική, συλλογική, πολιτιστική) και το ανήκειν. Μ’ αυτό τον τρόπο τα έργα λειτουργούν τόσο αυτόνομα όσο και ως μέρος μιας μεγαλύτερης εγκατάστασης.

+ Η έκθεση φιλοξενείται στη 12 Star Gallery του Εurope House στο Λονδίνο (32 Smith Square, London SW1P 3EU) μέχρι και τις 8 Μαΐου. Ώρες λειτουργίας Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-18:00).

You May Also Like

Στην Αραβική Άνοιξη το Βραβείο Ζαχάρωφ 2011

Σε πέντε εκπροσώπους του αραβικού κόσμου, προς αναγνώριση και στήριξη των προσπαθειών τους για ...

Απεβίωσε ο μεταφραστής Ερρίκος Μπελιές

Ο φιλόλογος, ποιητής και μεταφραστής Eρρίκος Μπελιές απεβίωσε την Τρίτη 19 Απριλίου 2016 σε ...

Η καλλιτέχνης Ζεχρά Ντογκάν στη φυλακή για πίνακα στρατιωτικής επίθεσης σε Κουρδική πόλη

Η Κούρδη ζωγράφος και δημοσιογράφος Ζεχρά Ντογκάν έχει καταδικαστεί σε δύο χρόνια, εννέα μήνες, ...

Rooftop Thursdays: οι νύχτες μουσικής επιστρέφουν στο Σπίτι της Συνεργασίας

Οι νύχτες ζωντανής μουσικής στο Σπίτι της Συνεργασίας επιστρέφουν από την Πέμπτη 11 Μαΐου ...

Richard Serra και Thomas Heatherwick / Διαγωνισμός Καινοτομίας του περιοδικού WSJ.

Ο Βρετανός σχεδιαστής Thomas Heatherwick και ο Αμερικανός μινιμαλιστής γλύπτης Richard Serra βρίσκονται ανάμεσα ...

To Σύγχρονο Φωτογραφικό Βλέμμα στην έκθεση «Genius Loci»

Στο πλαίσιο της έκθεσης «Genius Loci: Ιωάννης Κισσονέργης και Βρετανοί τοπιογράφοι» στην Λεβέντειο Πινακοθήκη θα ...

X