Τα βραβεία του φεστιβάλ «Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2015»

Με την τελετή απονομής των βραβείων ολοκληρώθηκε την Κυριακή το φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2015, στο Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού.

Μεγάλος νικητής του φεστιβάλ αναδείχθηκε ο Αλβανός σκηνοθέτης Isa Qosja, ο οποίος απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας για την ταινία του Three Windows and a Hanging.

O Κύπριος σκηνοθέτης Κύρος Παπαβασιλείου απέσπασε το πολύ τιμητικό βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος αλλά και το Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας του Εθνικού Διαγωνιστικού Τμήματος του φεστιβάλ για την ταινία του «Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου».

Το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής δόθηκε στην ταινία The Goob, σε σκηνοθεσία Guy Myhill.

Η Κριτική Επιτροπή απένειμε, επίσης, τιμητικές διακρίσεις στην ταινία «Difret» σε σκηνοθεσία Zeresenay Berhane Mehari και για τις συγκλονιστικές τους ερμηνείες στους Naveh Tzur για την ταινία Valley, και Irena Cahani για την ταινία Three Windows and a Hanging.

Το Βραβείο Κοινού απέσπασε η οσκαρική ταινία Whiplash ενώ το Βραβείο Φοιτητικής Επιτροπής University of Nicosia δόθηκε στην ταινία Three Windows and a Hanging.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ©ΠΑΥΛΟΣ ΒΡΥΩΝΙΔΗΣ

26 APR15_353 Cine Film Days-1

Η Κριτική Επιτροπή του φεστιβάλ: η δύο φορές προτεινόμενη για Βραβείο Όσκαρ σκηνογράφος και παραγωγός Kristi Zea (Πρόεδρος), ο ηθοποιός και σεναριογράφος Βαγγέλης Μουρίκης, o σκηνοθέτης και σεναριογράφος Άδωνις Φλωρίδης, η σεναριογράφος και υπεύθυνη προγραμματισμού του Φεστιβάλ του Σαράγεβο Elma Tataragic και η κριτικός κινηματογράφου Christie Huysmans.

Η Επιτροπή απένειμε τα βραβεία ευχαριστώντας το Φεστιβάλ για την άψογη διοργάνωση και φιλοξενία. Σε σύντομο χαιρετισμό της, η Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής, τόνισε το υψηλό επίπεδο του προγράμματος των ταινιών και την εξαίρετη επιλογή της θεματολογίας.

26 APR15_384 Cine Film Days-1

Ο παρουσιαστής της τελετής, ηθοποιός Γιάννης Κόκκινος.

26 APR15_338 Cine Film Days-1

Ο Isa Qosja παρέλαβε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα Glocal Images, συνοδευόμενο από το ποσό των 6000 ευρώ, για την ταινία Three Windows and a Hanging (Κόσοβο – Γερμανία). Το Βραβείο παρέδωσε στον σκηνοθέτη ο Δήμαρχος Λεμεσού κύριος Ανδρέας Χρίστου. Η ταινία βραβεύθηκε «για την εκπληκτικά αυθεντική και ανεπιτήδευτη κινηματογραφική προσέγγιση ενός θέματος ταμπού που υφίσταται ανά το παγκόσμιο, καθώς και για το θάρρος και τη δύναμή του να καταρρίψει τα τείχη της σιωπής και της ντροπής».

26 APR15_207 Cine Film Days-1

Η καλλιτεχνική επιτροπή του φεστιβάλ, δρ Κώστας Κωνσταντινίδης και οι σκηνοθέτιδες Στελάνα Κληρή και Τώνια Μισιαλή.

26 APR15_271 Cine Film Days

Ανάμεσα στο κοινό, οι συντελεστές της ταινίας «Μέλος Οικογένειας», σε σκηνοθεσία Μαρίνου Καρτίκκη, που διεκδικούσε βραβείο στο Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα του φεστιβάλ.

26 APR15_296 Cine Film Days

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, απένειμε διπλώματα σε παιδιά που συμμετείχαν σε κινηματογραφικά εργαστήρια στο πλαίσιο του νέου τμήματος του Φεστιβάλ «Kινηματογραφικές μέρες για παιδιά και νέους» υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του σκηνοθέτη David Hands.

26 APR15_435 Cine Film Days

Tο Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος Glocal Images, που συνοδεύεται από το ποσό των 1000 ευρώ, απένειμε η Πρώην Επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης κα Ανδρούλλα Βασιλείου στον Κύπριο σκηνοθέτη Κύρο Παπαβασιλείου, για την ταινία του Εντυπώσεις ενός Πνιγμένου (Κύπρος, Σλοβενία, Ελλάδα). H κριτική επιτροπή ξεχώρισε τον σκηνοθέτη και την ταινία του «για το κινηματογραφικό του ιδίωμα, καινοτόμο και συνάμα απαιτητικό, καθώς και για την εξαίρετη αφοσίωσή του στη λεπτομέρεια σε όλες τις πτυχές της σκηνοθετικής διαδικασίας».

You May Also Like

Στη Λεβέντειο το γραφείο του Τάσσου Παπαδόπουλου

Στη Λεβέντειο Πινακοθήκη θα στηθεί το γραφείο του πρώην προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου ...

Δημιουργία αρχείου εικαστικών καλλιτεχνών Κύπρου από ΕΚΑΤΕ

Σε δημιουργία αρχείου εικαστικών καλλιτεχνών προβαίνει στο Επιμελητήριο Καλών Τεχνών (ΕΚΑΤΕ), το οποίο πραγματοποιεί ...

Έργο του Θεόδουλου στην συλλογή της UNESCO

Το μνημειακό έργο «Κύτταρα – Χοιροκοιτία» [222 x 448 x12 εκ.], του Κύπριου καλλιτέχνη ...

Στο “Moonlight” το Όσκαρ Καλύτερης ταινίας μετά από μεγάλη γκάφα επι σκηνής

H ταινία “Moonlight” κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για την Κυριακή, νικώντας το φαβορί ...

To Πάφος2017 στα «Μετέωρα της Κύπρου»

Το πρόγραμμα Κοινωνικής Συμμετοχής του Οργανισμού Πάφος2017, επισκέπτεται το χωριό Επισκοπή, μέσα από μια ...

ΧΡΥΣΗ ΚΛΩΣΤΗ : Ανοικτή πρόσκληση απο την «ΤΗΕ\COLLECTION GALLERY»

Η γκαλερί The Collection Gallery σε συνεργασία με τον Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου οργανώνει μια ...

X